Stiri si curiozitati

Confruntari violente in Siria. Zeci de persoane au murit

Publicat: 14 aug. 2019
3

Infruntari din nord-vestul Siriei intre trupele loiale Damascului si forte dominate de jihadisti s-au soldat cu 59 de morti in doua locuri, a anuntat marti Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relateaza AFP. 

Luptele s-au intensificat de mai multe zile in regiune pe fondul avansarii fortelor regimului sirian, care au recucerit duminica localitatea Al-Habit, in sudul provinciei Idleb. 

Gruparea jihadista Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramura siriana a Al-Qaida) controleaza in mare parte provincia Idleb si zone adiacente din provinciile vecine, unde se afla, de asemenea, si grupuri rebele siriene. 

Marti, infruntarile din sudul provinciei Idleb si din imprejurimile Latakia s-au soldat cu moartea a 29 de membri ai trupelor pro-regim si a 30 de jihadisti si combatanti din grupurile rebele aliate, potrivit OSDO. 

Sase civili au fost ucisi in sudul Idleb, dintre care trei in raiduri aeriene ale regimului asupra Khan Sheikhoun, cel mai mare oras din provincie, a mai precizat sursa citata. 

Al-Habit este, potrivit OSDO, prima localitate recucerita de regim in provincia Idleb in peste trei luni de bombardamente cvasicotidiene ale regimului si ale aliatului sau rus in regiune. 

De la sfarsitul lui aprilie, peste 816 civili au fost ucisi in violente, precum si peste 1.200 de combatanti jihadisti si rebeli si peste 1.000 de militari ai trupelor pro-regim, potrivit OSDO. De asemenea, peste 400.000 de persoane au fost nevoite sa plece din regiune, potrivit ONU. 

Declansat in 2011 in urma reprimarii manifestatiilor pro-democratie, razboiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morti si milioane de oameni au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele din cauza conflictului.

Adauga un comentariu