News Flash:

Confuzia majorarilor salariale din invatamantul universitar

3 August 2007
3712 Vizualizari | 0 Comentarii
Dumitru Oprea
• Modificarea salarizarii in sistemul de invatamant, prevazuta prin Legea 220 / 2007, ridica mari probleme in randul sefilor institutiilor scolare si universitare • Cum bugetul pe anul 2007 a fost aprobat fara a cuprinde si noile grile de salarizare, s-a ajuns in situatia in care nu pot fi operate aceste cresteri salariale • "Invatamantul poate intra, astfel, in haos. Universitatea noastra, prin aceste doua aparitii stranii de legi, trebuie sa faca rost, pana la sfarsitul anului curent, de aproape 40 miliarde lei (aproximativ 1.2 milioane Euro - n.r.). E strigator la cer! Sunt doua lucruri foarte periculoase, populiste. Oricum, pica bine pentru alegerile de la vara. Aceste legi vin ca un blestem asupra invatamantului", a declarat rectorul Oprea


Modificarea salarizarii in sistemul de invatamant, prevazuta prin legea 220 / 2007, ridica mari probleme in randul sefilor institutiilor scolare dar si universitare. Cum bugetul pe anul 2007 a fost aprobat fara a cuprinde si noile grile de salarizare, s-a ajuns in situatia in care nu se pot opera aceste cresteri salariale. Tinand seama de faptul ca respectivele contracte de finantare ale bugetelor institutiilor scolare au fost semnate respectand Ordonanta 11 / 2007, prin adoptarea Legii 220, aceste institutii se vor afla in imposibilitatea efectuarii platilor salariale fara a acumula deficite bugetare. Daca in ceea ce priveste invatamantul superior, mai pot fi gasite surse de finantare proprii pentru a acoperi aceste majorari salariale, nu acelasi lucru se poate spune si despre invatamantul preuniversitar. In atare situatie, Universitatea Al. I. Cuza va inregistra pana la sfarsitul anului o pierdere de aproximativ 630 mii Euro. Acesti bani, daca situatia nu se reglementeaza, vor fi luati din alte venituri ale universitatii, evident, in detrimentul investitiilor pentru care ar fi putut fi cheltuiti. De pilda, in cazul unui profesor universitar, conform vechii grile de salarizare, coeficientul minim de majorare salariala era de 15,4. In prezent, conform Legii 220, coeficientul de salarizare va fi de 16,25. "Acum s-au marit artificial, populist, toate salariile. La nivelul universitatii noastre, va trebui sa operam plati salariale cu 20 de miliarde mai mult (aproximativ 630 mii Euro - n.r.). In afara de cresterile salariale prinse in buget, salariul minim a fost marit fara noima. Problemele cele mai dure se intalnesc in cazul profesorilor cu vechime, unde si asa salariile au fost majorate. De exemplu, in cazul unui profesor care are o vechime in invatamant cuprinsa intre 20 si 25 de ani, coeficientul minim de salarizare a crescut de la 11,72 la 12,31, iar suma de referinta nu s-a modificat. Salariile oricum se majorau, prin Ordonanta 11, in trei trepte", a declarat rectorul UAIC, Dumitru Oprea.

Alte 630 mii Euro deficit

A doua lege care a starnit indignarea rectorului Dumitru Oprea prevede ca toate veniturile brute ale persoanelor vor fi impozitate si calculate drept contributii la asigurarile sociale. Astfel, Legea 250 din iulie, a.c., prin articolul 5, obliga, printre altele, si sistemele universitare sa plateasca 29,25 la suta din veniturile lor, altele decat cele salariale. Pana in prezent, universitatea platea doar 9,1 la suta. Fiecarui salariat, prin noua lege, i se va retine din salariu 17 la suta, fata de 7 la suta de pana acum. Diferenta in cauza aduce un prejudiciu de aproximativ 630 mii Euro universitatii. "O alta inginerie a Guvernului, cand lumea doarme la soare, este Legea 250 din luna iulie, anul acesta, care modifica Legea 19 din 2000 privind sistemul public de pensii. Astfel, noi trebuie sa platim 29,25 la suta din fondurile proprii, fata de 9,1 la suta de pana acum. Finantistii calca in picioare legea invatamantului", a precizat Oprea. Ceea ce constituie o lipsa de profesionalism in elaborarea legilor este faptul ca Legea 220 a fost publicata in Monitorul Oficial (M.O.) la 17 iulie 2007, iar Ordonanta 11 a fost publicata in M.O. la 30 iulie anul acesta, ceea ce implica o stare de confuzie. Deoarece, in mod normal, conform legii, ambele prevederi legale sunt in vigoare. "Invatamantul poate intra, astfel, in haos. Universitatea noastra, prin aceste 2 aparitii stranii de legi trebuie sa faca rost, pana la sfarsitul anului curent, de aproape 40 de miliarde lei (aproximativ 1.2 milioane Euro, n.r.). E strigator la cer! Sunt doua lucruri foarte periculoase, populiste. Oricum, pica bine pentru alegerile de la vara. Aceste legi vin ca un blestem asupra invatamantului", a adaugat Dumitru Oprea.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014740 (s)