National

Congres PSD: Liviu Dragnea va fi validat in calitate de presedintele partidului si se alege o noua conducere

Publicat: 18 oct. 2015
1

Liviu Dragnea va fi validat duminica presedinte al social democratilor in cadrul congresului PSD. El a fost deja ales in aceasta functie in 11 octombrie, direct de catre membrii de partid, si nu indirect, prin intermediul delegatilor la congres, cum s-a intamplat pana in acest moment.

La scrutinul intern au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699.

97% dintre membrii PSD care au luat parte la scrutin au votat pentru Liviu Dragnea, 2,2% impotriva, iar 0,8% din voturi au fost declarate nule.

Liviu Dragnea a fost singurul candidat la sefia partidului. In 30 septembrie, la Comitetul Executiv National (CExN), candidaturile senatorilor social-democrati Daniel Savu si Serban Nicolae au fost respinse.

21 de lideri PSD se bat pentru 14 functii de vicepresedinte, alti doi pentru presedinte executiv

In cadrul Congresului PSD de duminica, social democratii isi vor alege si o noua conducere – presedinte executiv si vicepresedinti.

Sunt 21 de candidati pentru 14 functii de vicepresedinte, dintre care 15 barbati si 6 femei, iar pentru a doua functie in partid, cea de presedinte executiv, s-au inscris 2 candidati, Valeriu Zgonea si Constantin Nita.

Potrivit unor surse social-democrate, patru posturi de vicepresedinte sunt rezervate femeilor din PSD. Candidatii pentru cele 10 pozitii de vicepresedinti barbati sunt secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, presedintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, primarul interimar al Iasiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Stefan, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat in Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum si deputatii Constantin Nita, Catalin Radulescu, Georgian Pop si Gheorghe Simon.

In lupta pentru cele 4 pozitii de vicepresedinte alocate Organizatiei de Femei a PSD, s-au inscris senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, purtatorul de cuvant al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pana, europarlamentarul Gabriela Cretu si presedintele PSD Negresti-Oas, Aurelia Fedorca.

Dintre acesti 21 de candidati, doar 5 sunt vicepresedinti in functie. Este vorba despre Nicolae Banicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Nita, Lia Olguta Vasilescu si Gabriela Firea.

Se modifica Statutul partidului
Social democratii vor adopta si o serie de modificari la actualul statut al partidului, cele mai multe dintre ele fiind decise in cadrul CExN al PSD din 12 octombrie.

Prima dintre ele se refera la interzicerea cumulului de functii de conducere de la nivel judetean cu cele de la nivel national. Astfel, presedintii de organizatii nu mai pot fi si vicepresedinti in partid, la nivel national.

Totodata, potrivit unei alte modificari aduse, premierul va putea vota in cadrul Biroului Permanent National iar ministrii vor putea participa la sedintele acestei structuri, daca sunt invitati.

Consiliul National al PSD va deveni o structura de specialitate a partidului, formata din: parlamentari, ministri sau, dupa caz, secretarii de stat in ministerele unde PSD nu are ministri, presedintii de consilii judetene sau vicepresedintii, toti primarii de municipii si de orase si reprezentanti ai primarilor de comuna, cate trei din fiecare judet, potrivit unei alte modificari a statutului.

Adauga un comentariu