Culinar

Conservant pentru varză murată? Părerile și recomandările marilor bucătari

Publicat: 22 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Conservant pentru varză murată Părerile și recomandările marilor bucătari
Gospodinele adaugă conservant în murături pentru e evita „floarea” la murături

Tot mai multe gospodine folosesc conservant pentru varza murată. Există opinii pro și contra referitor la adăugarea unor conservanți în conserve. Marii bucătari spun că există doar câteva variante de conservanți naturali care pot fi adăugate. Nu orice conservant își face efectul asupra preparatelor făcute acasă.

Gospodinele adaugă conservant în murături pentru e evita „floarea” la murături. De cele mai multe ori, ele pun conservantul și alte ingrediente la plic atunci când pregătesc zeama pentru murături. Însă, marii bucătari susțin că uneori adăugarea unor conservanți în murături pot avea efecte extrem de neplăcute. Acestea pot schimba gustul murăturilor și a preparatelor făcute acasă, precum gemurile, varza murată sau alte dulcețuri pregătite pentru iarnă.

mai multe verzi murate pe o farfurie
Unii dintre conservanții chimici adăugați în varza murată pot declanșa unele boli extrem de periculoase

Conservant pentru varza murată: Ingrediente de evitat în murături

Pentru a se asigura că zeama de la varza murată nu se băloșește, gospodinele adaugă în ea, conservanți. Cele mai multe dintre ele nu știu despre faptul că adăugarea unor condimente sub formă de conservant în murături, de fapt, pot provoca alergii. Unele dintre conservanții chimici adăugați în varza murată pot declanșa unele boli extrem de periculoase.

Marii bucătari spun că există produse numărate care într-adevăr au efect. De cele mai multe ori, aceste ingrediente sunt nelipsite din conservele făcute acasă. Cele mai folosite dintre acestea este sarea, oțetul și uleiul. Unii bucătari adaugă și zahăr, spunând că acesta are proprietatea de a extrage apa. În lipsa apei, bacteriile nu se pot dezvolta. Astfel, bucătarii se asigură că varza lor nu va prinde mucegai.

mai multe verzi murate pe o farfurie
Marii bucătari sfătuiesc tinerele gospodine să nu folosească condimente la plic

De asemenea, sarea la fel are proprietatea de a absoarbe apa și de a împiedica bacteriile să se înmulțească. Bucătarii menționează că oțetul la fel este un conservant bun. Datorită proprietăților sale naturale și a acidității, oțetul împiedică apariția „florii” la varza murată. De asemenea, uleiul blochează foarte bine contactul cu aerul, oprind dezvoltarea mucegaiurilor.

Cu siguranță, marii bucătari nu dezmint faptul că amestecul de usturoi, sare și mărar este unul foarte necesar pentru zeama verzei murate. Însă, părerile lor negative sunt îndreptate către conservanții compuși din benzoat de sodiu. Acesta este un conservat foarte folosit de gospodine, neștiind că acesta are proprietăți extrem de periculoase.

Conservanți pentru murături: Ingrediente naturale pentru varza murată

Conservanții periculoși aflați în varza murată dar și în alte murături se regăsesc tot mai des. Unii folosesc benzoat de sodiu chiar în forma sa pură, ulterior comercializând aceste murături. Din ce în ce mai des sunt găsite în piețele nereglementate, murături care conțin substanțe toxice. Acestea fiind extrem de periculoase pentru sănătate.

De asemenea, marii bucătari sfătuiesc tinerele gospodine să nu folosească condimente la plic. Acestea nu fac altceva decât să provoace unele alergii sau chiar boli grave.

un butoi cu varza murata
Conservanții periculoși aflați în varza murată dar și în alte murături se regăsesc tot mai des

O alternativă foarte bună la conservanții chimici sunt cele naturale. Cele din urmă nu vă vor provoca alergii sau alte afecțiuni neplăcute. Printre conservanții naturali, recomandate de marii bucătari, se numără hreanul, cuișoarele, boabele de muștar și salvia. De asemenea, foarte buni conservanți sunt ierburile precum cimbrul și rozmarinul. Important este ca acestea să fie uscate și puse în butoiul cu varza murată cu tot cu tulpină. Marii bucătari spun că aceste ierburi contribuie la întârzierea dezvoltării microorganismelor. Astfel, conservanții naturali reduc semnificativ din viteza de oxidare.

De asemenea, acești conservanți naturali pot fi adăugați și pe parcursul sezonului rece. În cazul în care ai observat că varza murată are o zeamă tulbure sau începe să prindă „floare” trebuie să apelezi la diverse remedii naturale pentru a o salva.

un butoi cu varza murata
Bucătarii menționează că oțetul la fel este un conservant bun

Un remediu natural care te poate ajuta să previi apariția unei astfel de probleme, precum mucegaiul la dulcețuri este scorțișoara. Adăugată sub formă de bețe în compoturi sau sub formă de praf, aceasta previne alterarea conservelor dulci.

Pentru a reuși să pregătești și să menții murăturile tale într-o stare foarte bună pe parcursul sezonului rece trebuie să folosește diverși conservanți. Un conservant pentru varza murată trebuie să fie natural, doar astfel vei reuși să obții murături sănătoase.

Adauga un comentariu