National

Consiliera Monei Pivniceru, legaturi cu Securitatea. Toate drumurile duc la Dan Voiculescu!

Publicat: 25 ian. 2013
1

Maria Cristina Manda, sfatuitoarea ministrului Justitiei, a fost, timp de 18 ani, partenera in cinci firme cu fostul ofiter de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Acesta supraveghea si Vitrocim, intreprinderea de comert exterior unde a lucrat Dan Voiculescu

Potrivit informatiilor evz.ro, consiliera ministrului Mona Pivniceru, Maria Cristina Manda, a inceput sa faca afaceri cu fostul ofiter de Securitate Alexandru Silviu Mohora inca din 1994. Pana la sfarsitul anului trecut, ei au fost parteneri in cinci firme.

Mohora a fost seful de cabinet al generalului de Securi tate Emil Macri, cel care conducea Directia de Contrainformatii Economice, care supraveghea intreprinderile ce produceau bani pentru fosta Securitate. Sursele evz.ro sustin ca ofiterul Alexandru Silviu Mohora s-a ocupat chiar de intreprinderea Vitrocim, unde si-a inceput activitatea Dan Voiculescu. Contactati de evz.ro, Manda si Mohora nu au negat informatiile detinute de noi, insa au preferat sa nu comenteze. Un alt aspect important il reprezinta faptul ca Manda si Mohora l-au avut ca avocat, in 1994, cand au vrut sa scape de un partener de afaceri din firma I Quattro Com SRL, pe Florin Costiniu, sotul judecatoarei Viorica Costiniu si fost presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cel care a fost implicat in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu.

„Nu exista incredere in doamna Manda”
In 2005, cand ministru al Justitiei era Monica Macovei, Maria Cristina Manda a fost propusa pentru postul de consilier personal, iar ulterior a fost numita chiar secretar de stat. Manda a plecat dupa doar cateva saptamani din minister, dupa o disputa cu Macovei. Acum o saptamana, europarlamentarul Monica Macovei a declarat, intr-o emisiune la B1 TV, ca Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) a refuzat sa-i acorde lui Manda acces la informatiile secrete cu care ar fi urmat sa vina in contact din postura de secretar de stat la Ministerul Justitiei.

„Cand a fost numita secretar de stat, pentru ca avea acces la documente confidentiale, secrete, am solicitat la ORNISS certificat pentru doamna Manda, iar raspunsul a fost negativ. Ceea ce inseamna ca nu exista incredere in doamna Manda”, a afirmat Monica Macovei.

„Nu comentez activitatea mea privata”
Maria Cristina Manda a recunoscut, pentru evz.ro, ca a fost partenera in mai multe firme cu Alexandru Silviu Mohora. Intrebata de unde il cunoaste, consiliera Monei Pivniceru a evitat un raspuns direct: „Eu, in acest moment, sunt intr-o functie publica. Despre aceasta functie ma puteti intreba, dau raspunsuri cu privire la activitatea de la minister. Pe chestiuni despre ce am facut ca avocat, in mediul privat, nu putem amesteca lucrurile, din punctul meu de vedere. Nu comentez, la acest moment, nimic”.

Consiliera personala a ministrului Justitiei nu a dorit sa mai raspunda la alte intrebari.

„Ce-am fost inainte de ‘89 nu e treaba voastra”
Evz.ro a reusit sa ia legatura si cu fostul ofiter de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Intrebat daca a lucrat inainte de Revolutie la Securitate, in cadrul Directiei de Contrainformatii Economice, Mohora nu a negat. „Ce-am fost eu inainte de 89, unde am lucrat, nu e treaba voastra”, a raspuns Mohora. El nu a vrut sa se intalneasca cu reporterii evz.ro si a inchis telefonul. Dupa ce a iesit din toate firmele in care a fost partener cu consilierul personal al Monei Pivniceru, Mohora s-a reprofilat acum in lichidator. Sursele evz.ro sustin ca Alexandru Silviu Mohora a fost mana dreapta a generalului de Securitate Emil Macri, seful Directiei de Contrainformatii Economice. Mohora supraveghea si Vitrocim, intreprinderea de comert exterior unde a lucrat Dan Voiculescu.

L-a sfatuit si pe interimarul Crin Antonescu
In ultimii ani, Maria Cristina Manda a ocupat mai multe posturi importante in institutii publice cheie. In 2005, a fost consilier personal al ministrului Justitiei si apoi secretar de stat, ulterior a fost angajata la Ministerul Economiei de catre ministrul PC Codrut Seres si, dupa o perioada, de catre ministrul PNL de Interne, Cristian David. Ultimii doi au numit- o pe Manda in consiliile de administratie ale unor societati unde statul este actionar: ROMAERO, COMICEX, Electrica Muntenia Sud, Complexul Energetic Rovinari, Regia Nationala a Padurilor, AVAS. Intamplator sau nu, in perioada in care Maria Manda Cristina a fost numita in aceste posturi, la guvernare era si Partidul Conservator, fondat de Dan Voiculescu. Inainte sa fie numita consilier personal al ministrului Justitiei Mona Pivniceru, Manda a fost pentru cateva saptamani angajata la Cotroceni, de catre presedintele interimar Crin Antonescu, tot pe post de consilier personal.

„Nu am legatura cu partidele politice”
Maria Cristina Manda a tinut sa precizeze ca ea nu a fost sustinuta politic pentru a ocupa aceste functii. „Nu am niciun fel de legatura cu partidele politice. Sunt tehnician. Atata tot”, a spus Manda. In legatura cu apartenenta ei la vreun partid politic, Monica Macovei a povestit la B1 TV, acum cateva zile, o intamplare relevanta, petrecuta in 2005. Macovei a spus ca, intr-o seara, a intrat in cabinetul ei Manda si i-a spus ca un ziar central urmeaza sa publice carnetul ei de membru de partid. Cand Macovei a intrebat-o daca e membru de partid, Manda i-a declarat ministrului Justitiei de atunci ca, aflandu-se pe strada, a semnat o adeziune la PSD, la indemnul unor tineri care strangeau pe strada semnaturi.

Firmele lui Manda si Mohora
Actualul consilier personal al ministrului Justitiei, Maria Cristina Manda, si fostul ofiter de Securitate, Alexandru Silviu Mohora, au fost, in ultimii 18 ani, parteneri in urmatoarele firme:
1. I Quattro Com SRL, infiintata in 03.11.1994;
2. Sam Meus Consulting SRL, infiintata in 12.12.1994;
3. Uniroyal Insurance SA, infiintata 17.09.1996;
4. Allianz Romania SRL, infiintata pe 08.06.1999 (cei doi au fost cenzori);
5. Textil Group 2000 SRL, infiintata in 12.07.2000.

Potrivit CV-ului, Maria Cristina Manda a absolvit, in 1995, Facultatea de Drept a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”. In 2004, a facut un Master la Colegiul National de Aparare, cu tema „Conducerea Strategica in domeniul Securitatii Nationale”. In 2008, a absolvit cursul de „Securitate Nationala”, organizat de catre Galilee College din Israel.

Aparati de Florin Costiniu
Florin Costiniu, care impreuna cu sotia sa, Viorica Costiniu, sunt prieteni de familie cu ministrul Mona Pivniceru, a fost avocatul celor doi, Manda si Mohora, intr-un proces in care au vrut sa scape de un partener de afaceri. In 1994, Manda si Mohora, impreuna cu Alexandru Preda si italianul Gianfranco Polidori, au infiintat firma I Quattro Com SRL.

Cei trei romani aveau cate 20% din actiuni, iar italianul, 40%. La un moment dat, acestia s-au certat si au decis sa-l scoata din firma pe Alexandru Preda. In cadrul procesului care a urmat, Manda si Mohora l-au avut ca avocat pe Florin Costiniu, sotul judecatoarei Viorica Costiniu si fost presedinte al Sectiei Civile si de proprietate intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Florin Costiniu a fost judecat pentru complicitate la traficul de influenta savarsit de senatorul PSD Catalin Voicu si a fost condamnat, in prima instanta, la trei ani de inchisoare cu suspendare. El este acuzat ca ar fi intervenit pe langa colegi judecatori pentru solutionarea unui dosar in favoarea omului de afaceri Costel Casuneanu. Intrebata daca e adevarat ca a fost reprezentata de catre Costiniu, Manda a recunoscut: „Da, a intrat la un moment dat in cauza avocatul Florin Costiniu. L-a reprezentat pe actionarul strain. A fost aparatorul firmei unde am fost actionara. Firma e inchisa de vreo zece ani. Daca dumneavoastra considerati ca e relevant ce s-a intamplat acum zece ani, cand un om era avocat si lua procese…”. Intrebata ce parere are despre faptul ca sotii Costiniu sunt prieteni foarte buni cu ministrul Mona Pivniceru, iar ea este acum consilierul personal al ministrului, Manda a raspuns: „Pe mine ma cunoaste foarte multa lume din sistem”.

Comentarii
  • Ar putea fi o problema daca aceasta doamna,Manda,a incalcat vreo lege atunci cind a desfasurat activitati private,cum ar fi aceia de avocat,ori de patron la firme private.Daca si-a platit corect darile fata de Stat.Altminteri de ce ne-ar interesa cu cine s-a asociat,pe cine a aparat in procese,etc,daca,repet,nu a incalcat legea?! Este clar ca pe voi nu va intereseaza ce a facut doamna aceasta,ci vreti sa loviti in Mona Pivniceru. Sinteti penibili!

  • daca ai cumva gandire antibasista nu ai voie sa consiliezi,sa ai legaturi cu statul ?
    basisti au voie ? nu de alta dar…
    cei mai multi,80% sunt antibasisti!

Adauga un comentariu