Local

Consilierii au impartit malaiul

Publicat: 27 dec. 2001

•Consiliul Local a votat ieri bugetul pentru anul 2002 •Sfatul batranilor ieseni nu ne-a oferit nici o surpriza •Investitiile primarului (Piata Subterana de la Hala, Ateneul) nu vor duce lipsa de bani anul viitor •In premiera, RADET a primit bani pentru contorizare •Consilierii liberali au boicotat bugetul

Consiliul Local Iasi s-a intrunit ieri in sedinta extraordinara pentru votarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2002. Sedinta nu a adus nimic nou in ceea ce priveste politica de gestionare a resurselor locale. RATC si-a primit subventiile, CITADIN va avea lucrari pe cheltuiala Primariei, piata subterana de la Hala are fonduri repartizate de la bugetul local si in anul urmator, Ateneul Tatarasi nu va duce lipsa de finantare etc.
Toate punctele au fost votate aproape in unanimitate, singura dizidenta manifestata fiind cea a consilierilor liberali, care au gasit, ca pretext pentru a nu vota bugetul, un viciu de procedura. „Proiectul bugetului se publica in presa locala sau se afiseaza la sediul Primariei, dupa care, in termen de 15 zile, este supus aprobarii Consiliului Local. Asa este prevazut in Legea nr. 189 din 14 octombrie 1998, privind finantele publice locale”, a obiectat consilierul liberal Dan Carlan. Liberalii au mai obiectat si la repartizarea cheltuielilor pe trimestre potrivit legii si nu pentru tot anul, asa cum a fost conceput de Simirad.
Dupa ce mica disputa in ceea ce priveste procedura s-a incheiat, consilierii au impartit constiincios banii pentru ajutoarele sociale acordate potrivit legii, venitul minim garantat, pensie pentru insotitorii persoanelor cu handicap, subventii pentru caldura acordate familiilor cu venituri reduse etc. Municipalitatea va avea de cheltuit in ceea ce priveste asistenta sociala anul viitor 117 miliarde lei. Simirad a avut cateva obiectii in ceea ce priveste acordarea unor ajutoare sociale. „O parte dintre cei care solicita acordarea venitului minim garantat vor fi selectati pentru a presta servicii in folosul comunitatii. In ceea ce priveste insotitorii persoanelor cu handicap, ii vom selecta numai pe cei cu handicap grav pentru a le plati insotitori”, a declarat Simirad.
Tot la capitolul de asistenta sociala, municipalitatea va acorda si anul viitor gratuitati pe transportul in comun pensionarilor, eroilor Revolutiei, vaduvelor martirilor Revolutiei si fostilor detinuti politici.
Singura cotitura de la cheltuielile prevazute de Simirad a fost cererea consilierilor liberali de a suplimenta cheltuielile pentru invatamant cu 5 miliarde lei pentru investitii, pe langa cele 55 de miliarde deja repartizate. Pentru consolidarea versantilor de pe dealul Sararie si dealul Galata s-au alocat 5 miliarde lei.
Daca pentru RATC s-au mai gasit inca 50 de miliarde lei, ca in fiecare an, pentru RADET alocatiile bugetare abia au inceput. „Vrem sa investim anul acesta in contorizarea scolilor si a blocurilor si in refacerea sistemului de distribuire a agentului termic catre populatie”.
In ciuda promisunilor lui Simirad, Mistreanu a primit numai 350 de milioane de lei pentru contorizarea creselor si a gradinitelor.
Dar primarul a luat de pe umerii lui Mistreanu responsabilitatea amenajarii noului sediu al RADET, inceput acum 12 ani de fostul sef al Regiei de Termoficare, Arcadie Dubet. Noul sediu este amplasat pe Splai Bahlui, vis a vis de cartierul Cantemir, are multe etaje si dependinte, dar Mistreanu ar mai avea nevoie de inca 100 de miliarde lei pentru finalizarea lui. Simirad va trece acest sediu in patrimoniul Primariei, pentru ca Primaria sa finalizeze lucrarea. In aceasta cladire vor avea sediul directiile din subordinea Primariei, CITADIN, RADET si SALUBRITATEA.
Dupa cum am mai spus, investitiile grandioase ale lui Simirad nu vor duce lipsa de bani nici anul viitor. Pentru Ateneul Tatarasi au fost alocate inca 10 miliarde lei, iar pentru piata subterana de la Hala alte 14 miliarde. Celebrele „muzee de zarzavaturi”, cum le-a numit un consilier, adica pietele moderne de pe bulevardul Independentei si din Alexandru vor mai beneficia de inca 3 miliarde lei.
Constantin MAZILU



loading...

Adauga un comentariu