News Flash:

Consilierii judeteni i-au dat peste nas primarului

31 August 1999
704 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ei au solicitat toate bunurile de patrimoniu revendicate de Simirad •Prefectul regreta nerespectarea intelegerii intre vicepresedintele Popa si primarul Simirad •Seful executivului local a declarat razboi Consiliului Judetean •Acesta a amenintat ca nu va autoriza nici o constructie in Codrescu 6

Saptamina trecuta, in prezenta prefectului Florin Vitan, in calitate de mediator, vicepresedintele Iordache Popa si primarul Constantin Simirad au convenit asupra apartenentei bunurilor din domeniul public al municipiului Iasi, considerate dupa caz de interes judetean sau local. Suprematia patrimoniala a fost discutata si disputata pentru 87 de imobile. Negocierile au fost mai delicate pentru imobilul din strada Codrescu nr. 6. In cele din urma, partile s-au inteles sa respecte protocolul, din februarie 1993, perfectat intre Consiliul Judetean si Primaria Iasi prin care bunurile imobile au fost impartite "frateste".
Solicitat de catre primar, fostul hotel al partidului comunist - "Victoria" a fost inscris, fara obiectiunile partii adverse, in proprietatea publica de interes local, desi exista o hotarire de Guvern prin care imobilul a fost transmis din administrarea CJ in administrarea Mitropoliei. In ceea ce priveste institutiile de cultura, reprezentantii administratiilor publice locale au convenit ca Filarmonica "Moldova" sa fie inventariata in patrimoniul judetean, iar Teatrul "Luceafarul" si Muzeul Literaturii in patrimoniul local. De asemenea, de comun acord au stabilit confinantarea acestor institutii de cultura, urmind ca in anul viitor sa fie incheiata o conventie de asociere pentru finantarea Filarmonicii. Medierea bunurilor de patrimoniu urma sa fie supusa sufragiului consilierilor judeteni.

Consilierii judeteni au dejucat planul primarului

Ieri la lucrarile sedintei Consiliului Judetean, unde pe ordinea de zi a fost inscris un singur punct - departajarea patrimoniului, au participat primarul Constantin Simirad, viceprimarul Stefan Ungureanu si prefectul Florin Vitan. In lipsa presedintelui Vladimir Tanasoiu, care isi face zilele de concediu in Egipt, ostilitatile au fost conduse de vicepresedintele Iordache Popa. Primele semne de nervozitate din partea consilierilor judeteni s-au manifestat pentru medierea bunurilor imobile din strada Codrescu nr.6. La propunerea Delegatiei Permanente a CJ, plenul CJ a fost impotriva impartirii acestor bunuri imobile cu Primaria si a revendicat toate constructiile din aceasta zona. Incercarea primarului de a face uz de protocolul incheiat, in 1993, nu i-a impresionat pe consilierii judeteni, care au ramas impasibili la argumentele primarului. Mai mult, crezindu-se printre consilierii muncipali, Constantin Simirad a recurs la amenintari afirmind ca "in aceste conditii, Consiliul Local isi rezerva derptul de a ataca in justitie hotarirea Consiliului Judetean, iar pe acest teren Primaria nu va elibera nici o autorizatie de constructie". Chiar si cu aceste amenintari, consilierii nu au cedat obiectivele din Codrescu nr. 6, aflate in disputa. In urma acestei decizii, primarul Simirad a parasit, sala de sedinta. Conform declaratiei sale, "reprezentantii CJ si-au incalcat cuvintul. Voi bloca orice autorizatie de constructie in aceasta zona, pentru litigiul se poate intinde pe o perioada de 5-6 ani. Orice intelegere discutata anterior cu vicepresedintele Popa cade".

Filarmonica "Moldova" a fost trecuta in curtea Consiliului Local

Desi initial, in urma intilnirii dintre Popa si Simirad, Filarmonica "Moldova" a fost considerata de interes judetean, aceasta a ajuns in urma discutiilor in curtea Consiliului Local. In interventiile lor, consilierii judeteni au considerat ca:
Ionel Adrian: "Eu cred ca taranii din Coarnele Caprei nu vin la concerte, deci sa o preia Primaria. Daca raminem la mina primarului va continua sa ne santajeze si nu este corect sa procedeze asa".
Florin Cercel: "Filarmonica este o bomba otravita. De altfel, imobilul a fost revendicat de Comunitatea catolica".
Adrian Girlea: "Daca nu o trecem nici noi pe lista de inventar si nici Primaria, atunci sa decida Guvernul cui ii apartine".
Victor Petrescu: "Filarmonica se afla in incinta municipiului".
Hotariti sa demoleze orice compromis cu primarul, care a cerut si Hotelul "Victoria"- fostul hotel al partidului comunist - in patrimoniul local, consilierii judeteni nu au acceptat sa cedeze nici acest imobil. Discutiile s-au finalizat cu inventariea in patrimoniul judetean a cladirii, pe care o administreaza in prezent Mitropolia.
Aceeasi soarta au avut-o si bunurile de patrimoniu ale RAJAC, unde Primaria nu a mai primit nimic, regia fiind trecuta cu tot inventarul in patrimoniul judetean.

Consilierii au declarat razboi si prefectului

Din disputa patrimoniala nu a fost scutita nici Prefectura. Ample discutii au fost purtate pe marginea apartenentei palatului administrativ - Casa Patrata, unde isi desfasoara activitatea ambele institutii, respectiv CJ si Prefectura. Pentru a lamuri situatia cladirii, prefectul Florin Vitan a invocat articolele din Legea adminsitratiei publice locale si Legea patrimoniului, care stabileste statutul juridic al institutiei, respectiv coexistenta a doi proprietari. In ciuda acestor argumente, plenul CJ si-a dat acordul pentru revendicarea Casei patrate. La aceasta decizie prefectul Vitan a declarat ca "eu nu vreau sa pic de fazan in fata Guvernului si voi ataca aceasta hotarire a dvs".
Lista inventarului cu bunurile din patrimoniul judetean a fost completata si cu imobilul fostei scoli intrejudetene de partid (sediul actual al TVR), cu imobilul Centrului de calcul teritorial Sinta si cu Hotelul Orizont.

Prefectul Vitan regreta caderea pactului

Potrivit declaratiei prefectului Vitan "era de asteptat ca negocierile sa nu fie acceptate de consilierii judeteni, pentru ca intelegerea s-a parafat intre sefii executivului. In unele situatii s-a exagerat , cred ca era bine daca se respecta intelegerea cu Primaria".
In alta ordine de idei, o delegatie a CJ condusa de vicepresedintele Iordache Popa se va prezenta cu nota observatiilor consilierilor privind apartenta bunurilor de patrimoniu, joi, 2 septembrie, la Departamentul de Administratie Publica Locala (DAPL). Dupa aceasta intrevedere cu reprezentantii DAPL, unde se va incerca clarificarea unor obiective, inventarul bunurilor va fi supus plenului CJ.
Precizam ca, inventarele tuturor consiliilor locale si judetene urmau sa fie transmise DAPL pina pe data de 30 august. Apoi, vor fi analizate de Ministerul Finantelor si Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului supuse aprobarii Guvernului pina la data de 28 octombrie. Atestarea apartenentei bunurilor la domeniul public de interes judetean si local se va face de catre Guvern, prin hotarire emisa pentru fiecare judet.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015187 (s)