News Flash:

Consilierii locali au decis: Taxe si impozite mai bogate pentru cei saraci

16 Ianuarie 2001
854 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7216 RON (0.0000)
USD: 4.2706 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
•Tinand cont doar de cresterea inflatiei, edilii locali au decis majorarea taxelor si impozitelor locale •Primii loviti de aceasta masura vor fi chiar locuitorii saraci ai municipiului •Anul trecut, populatia saracita deja nu si-a platit impozitele decat pe jumatate •Siretul devine fluviu navigabil

In ultima sedinta a Consiliului Local Pascani desfasurata la finele saptamanii trecute, edilii municipiului au decis majorarea tuturor taxelor si impozitelor locale in functie de rata inflatiei cotata acum la 42,9%, la toate categoriile de obligatii fiscale ale populatiei catre bugetul local. Ca urmare, conform ultimei hotarari a Consiliului Local, pascaneanul de rand va trebui sa scoata din buzunar cu 42,9% mai mult din buzunarul si asa golit de perioada de tranzitie pentru a plati tot felul de taxe, incepand cu impozitul pe cladiri si terminand cu taxele extrajudiciare de timbru pentru eliberarea diferitelor acte. Mai mult decat atat, pe langa faptul ca aceasta hotarare ii indatoreaza la maxim pe locuitorii municipiului, aceasta masura, demna doar de perioada si numele lui Traian Decebal Remes si a faimoasei sale relaxari prin inrobire, nu face altceva decat sa aduca din ce in ce mai putini bani la bugetul local, datorata in primul rand lipsei de lichiditati a populatiei municipiului. Astfel, pentru multi pascaneni, majorarea impozitelor si taxelor nu vor face altceva decat sa adune sau sa mareasca multitudinea de datorii. Ideea de majorare venita doar din dorinta de a aduna cat mai multi bani la bugetul local, lucru ce ar putea duce la o dezvoltare sanatoasa a municipiului, pare inca de la inceput sortita esecului, dat fiind faptul ca in anul precedent taxele si impozitele locale, si asa nemajorate, au fost stranse in proportie de circa 50%, din motive lesne de inteles - saracia tot mai accentuata a populatiei.

Lovitura impozitului pe cladiri

Structurata pe opt anexe, ce sunt considerate drept baza de aplicare a hotararii Consiliului Local, aceasta lege, la nivel micro, are drept principale puncte strangerea banilor viitorului buget local - anexele 1 si 2 ce fac referire la impozitul pe cladirile proprietate personala a persoanelor fizice, respectiv impozitul pe terenurile de pe raza municipiului. Dupa cum prevede anexa nr. 1, parte integranta din hotararea privind stabilirea taxelor si impozitelor locale pe 2001, impozitul pe cladiri poate fi cotat drept principala sursa de finantare a viitorului buget local. Conform respectivei anexe, valorile impozabile pe metrul patrat de suprafata construibila, desfasurata la cladiri si alte constructii apartinand persoanelor fizice sunt categorisite atat in functie de structura materialelor de constructie utilizate la respectiva cladire, cat si in functie de utilitati (apa, canalizare, electricitate, incalzire etc.) si are o valoare maximala de 4.287.000 pentru cladirile cu toate utilitatile incluse si 3.000.900 pentru o cladire fara apa, canalizare, incalzire, ajungandu-se ca, in functie de materialele de constructie folosite, valoarea impozabila pentru cladirile cu pereti din lemn, caramida, valatuci, faianta si alte materiale asemanatoare, aceasta valoare sa porneasca de la 857.400 lei/mp pentru cladirile cu utilitati si 571.600 lei/mp pentru cladirile fara utilitati.

Nici impozitul pe teren nu este mai prejos

 Pe locul II in topul taxelor si impozitelor ce vor face ciur prin buzunarul pascanenilor se afla impozitul pe terenuri pentru contribuabilii persoane fizice care detin in proprietate suprafete de teren in intravilanul municipiului. Pregatita din timp, inca din anul 1999, aceasta dare ce va face la randul ei ravagii in buzunarele secatuite ale populatiei, va fi pusa in aplicare pe baza unei zonari a municipiului, impartit in patru sectoare (de la A la D). Cel mai mult vor avea de platit cei ce detin terenuri in zona A a municipiului, desemnata ca fiind zona ce detine opt strazi precum si zona celor doua piete agroalimentare. Aici, pentru un metru de teren detinut, contribuabilul este nevoit sa scoata din buzunar 1.100 lei. Desi pare putin, aceasta suma nu este neglijabila daca se tine cont de faptul ca pentru 1.000 mp teren detinut in aceasta zona, fiecare proprietar va trebui sa plateasca suma de 1.100.000 lei/an - echivalentul unui salariu la nivelul Pascaniului. Zona B, mult mai saraca in strazi (trei), va avea si ea parte de un impozit destul de substantial in ceea ce priveste terenurile detinute de persoanele fizice - 720 lei/mp/an. In zona C sunt incluse majoritatea strazilor din Pascani, restul de 89, impozitul pe metrul patrat detinut aici scazand la 360 lei/mp/an. Cei mai ocrotiti de impozitul pe teren vor fi, dupa cum prevede hotararea Consiliului Local, locuitorii celor cinci suburbii ale municipiului Pascani, plasate in zona D. Pentru fiecare metru de teren, locuitorii suburbiilor Pascaniului vor plati 180 lei/mp/an, dar, spre nesansa lor, dat fiind faptul ca in sate terenul acoperit de constructii este mult mai redus in intravilan, se asteapta ca sumele cele mai mari pentru terenuri sa vina de aici. Actualmente, salariatii de la serviciul financiar al Administratiei Primariei refuza incasarea acestor taxe. "In primele zile ale anului nou am dorit sa achit impozitul pe apartamentul meu, dar am fost refuzat, spunandu-mi-se ca taxele aferente impozitului pe locuinta se vor incasa pe la mijlocul lunii februarie", a declarat unul dintre contribuabilii constiinciosi ai Pascaniului. In lipsa sefului Mihai Bodoasca, salariatii de la serviciul financiar au afirmat ca asa au primit dispozitie de mai sus. In urma acestui fenomen se poate trage o singura concluzie, aceea ca primarul a dorit ca mai intai sa majoreze taxele si impozitele locale si dupa aceea sa dea unda verde pentru incasarea impozitelor pe locuinte de la populatia si asa batuta de soarta.

Culmea aberatiei

Cea mai aberanta din sirul anexelor la hotararea privind majorarea taxelor si impozitelor locale este cea care reglementeaza taxa asupra mijloacelor de transport pe apa. Astfel, pentru pascaneanul care isi va permite sa achizitioneze o barca cu motor cu care sa navigheze in amonte si aval pe raul Siret, edilii pascaneni au decis ca respectivul va trebui sa scoata din buzunar suma de 114.300 de lei pentru a utiliza legal mijlocul de transport. Cu o suma modica de 5.700 lei/an vor trebui sa contribuie insa si cei care vor folosi o luntre sau barca fara motor in interes personal sau pentru agrement. In schimb, cei care vor dori sa foloseasca o barca fara motor in alte scopuri vor fi nevoiti sa achite mai intai suma de 40.000 de lei anual la bugetul local. De cand o fi devenit Siretul fluviu nu stie nimeni, dar cert este ca edilii au avut ideea ca in cazul in care raul ce strabate municipiul devine navigabil sa nu scape din vedere incasarea de taxe de la transportatorii ce ar putea utiliza aceasta cale. S-a stabilit ca pentru utilizarea de bacuri sau poduri plutitoare ce ar putea transporta calatorii de pe un mal pe altul la bugetul local sa adune suma de 85.000 de lei anual, dar, dat fiind faptul ca seceta a scazut nivelul raului, se pare ca nu vor avea prea mari sanse. Cel putin in prezent, cei ce doresc sa traverseze "fluviul" Siret de pe un mal pe celalalt o pot face "inot" prin apa ce nu trece de genunchi sau, in cel mai rau caz, pe podul construit de o buna bucata de vreme. Pentru a nu scapa din ochi nici un fel de finantare ce ar putea aduce bani la buget, in aceeasi categorie de taxe au fost incluse si cele referitoare la salupe sau iahturi pentru care s-au alocat taxele modice (228.600 de lei pentru salupe si 2.858.000 de lei pentru iahturi). Pentru remorcherele si slepurile ce vor transporta marfa pe raul Siret, edilii locali au fixat taxa anuala de 1.143.200 de lei, numai ca transportatorii navali nu prea risca sa se aventureze in astfel de expeditii pe raul ce trece prin Pascani, deoarece cu siguranta navele ar ramane blocate pe calea navigabila datorita adancimii foarte mici a apei. Mai mult decat atat, edilii pascaneni intentioneaza sa transforme municipiul in port fluvial sau maritim sau, in cel mai rau caz, sa-l mute in apropierea unui astfel de port, data fiind ultima taxa asupra mijloacelor de transport pe apa. La acest ultim capitol din anexa cu nr. 4, edilii solicita 285.800 de lei pentru fiecare 1.000 tone detweit sau fractiune de 1.000 tdw de la vapoarele ce vor circula pe Siret abia peste cateva sute de ani.

Primul pas spre neincasarea taxelor

Hotararea luata la inceputul noului an si mileniu, desi destul de realista daca ar fi corelata cu cresterea inflatiei, pare absurda in momentul in care ar fi pusa in balanta cu venitul mediu al unui locuitor al municipiului. Singura si cea mai riscanta consecinta a acestei hotarari de majorare a tuturor taxelor si impozitelor locale in raport cu rata inflatiei se asteapta a fi aceea ca pascaneanul de rand sa nu isi mai plateasca darile catre bugetul local, lasand sacul public si mai gol decat ar fi fost daca taxele si impozitele ramaneau la nivelul anului trecut. Un precedent la aceasta periculoasa consecinta ce ar stopa dezvoltarea municipiului exista de anul trecut, cand din veniturile proprii la bugetul local s-au strans doar jumatate din sumele estimate a fi stranse in tot anul. Dar din aceasta experienta trista, edilii municipiului par sa nu fi invatat nimic, ba mai mult, se pare ca au uitat ca putin inseamna mai mult decat nimic.

Potop de scumpiri

Dupa ce consilierii lui Ratoi au majorat cu peste 42% taxele si impozitele locale, aceleasi persoane, alese, le-au mai pregatit pascanenilor cateva surprize. Una dintre acestea consta in faptul ca edilii locali au aprobat la solicitarea primarului Neculai Ratoi majorarea tarifelor pentru activitatea de salubrizare a targului, majorare ce atinge pragul de 5.000 de lei pe luna de persoana pentru populatie si 210 lei mp pe luna pentru agentii comerciali. Daca pascanenii achitau pana la sfarsitul mileniului trecut suma de 3.850 de lei pe luna de persoana, acum acestia se vad nevoiti sa scoata din buzunar suma de 8.800 de lei lunar pentru serviciile de colectare, incarcare si transportare a reziduurilor menajere de la ghenele de gunoi a celor 16 asociatii de locatari. De aceasta majorare nu au scapat nici agentii comerciali care nu pana de mult achitau in contul serviciului Gospodarie Locativa al Primariei suma de 161 de lei mp/luna, acum acestia trebuie sa scoata din casieria firmei suma de 370 lei/mp/luna pentru acelasi serviciu prestat. Interesant este faptul ca in municipiul Pascani exista doua servicii care presteaza aceleasi lucrari si ambele sunt subordonate mai mult sau mai putin Primariei. In repetate randuri, mai multi consilieri au cerut primarului Ratoi sa uneasca cele doua servicii de salubrizare sau sa le transforme in societati comerciale. Din nefericire, alesul locuitorilor nu a fost de acord ca serviciul de Gospodarie Comunala Locativa al Primariei sa fie unit cu cel similar al Regiei Autonome a Gospodariei Comunale Locative. El s-a opus din toate puterile si in final a reusit sa blocheze astfel de initiative ale consilierilor. Mai mult decat atat, o parte a forului legislativ l-a acuzat pe edilul local ca serviciul din subordinea sa directa face concurenta neloiala celor de la regie. A doua surpriza consta in faptul ca alesii targului au indexat cu 40% taxele de concesionare si de inchiriere a terenurilor din terenul public si privat. "Indexarea acestor taxe se face in conformitate cu prevederile Legii nr. 219/1998 privind regimul juridic al concesiunilor, lege ce prevede si indexarea anuala a taxelor in functie de cresterea ratei inflatiei", a declarat secretarul Consiliului Local, Mircea Zuzan. Urmeaza ca in viitorul apropiat salariatii de la serviciul de Urbanism, Sistematizare si Arhitectura sa efectueze calculele acestor indexari, apoi edilii locali sa decida ca incasarea acestor taxe sa se faca la serviciul Financiar al Primariei si nu la cel de Urbanism, Sistematizare si Arhitectura, cum se facea in anii trecuti. De precizat ar fi faptul ca plata acestor taxe se face lunar pentru inchirierea terenurilor si anularea pentru concesionarea acestora.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

municipiului pascani mihai bodoasca culmea aberatiei siretul ratoi
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1411 (s) | 23 queries | Mysql time :0.016041 (s)