National

Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” propune retragerea distinctiei lui Tokes

Publicat: 20 nov. 2013
1

Membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua Romaniei” au decis, miercuri, sa propuna presedintelui Traian Basescu retragerea distinctiei conferite europarlamentarului Laszlo Tokes, a declarat Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane.

Decizia a fost luata cu cinci voturi „pentru” si o abtinere.

Anterior, Tokes a parasit sedinta Consiliului in semn de protest fata de refuzul membrilor de a-i perimite sa fie aparat de un avocat.

Tokes si avocatul sau, Kimcses Elod, au iesit dupa trei sferturi de ora de la sosire, din cladirea Academiei Romane, unde are loc sedinta Consiliului de onoare.

Europarlamentarul a afirmat ca nu a avut de gand sa se apere singur, deoarece tot timpul a apreciat ca acest proces este unul „umilitor”, intentat impotriva sa cu rea vointa.

„De fapt, procesul s-a derulat cu mult inainte de aceasta intalnire, deoarece tot timpul, din vara incoace, se ducea o campanie dusmanoasa impotriva persoanei mele, probabil cu o intentie a ma isteriza, chiar de a ma exclude din politicul romanesc, aripa maghiara. De aceea, am tinut foarte mult la dreptul meu la aparare, asigurat de Constitutie”, a afirmat Laszlo Tokes.

El a amintit ca avocatul sau a prezentat Consiliului pozitia oficiala a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, potrivit careia europarlamentarul are dreptul la aparare din partea unui avocat in relatia cu Consiliul de Onoare.

„In ciuda acestuia, dansii nu au dat loc aceste asistente juridice si au propus un fel de compromis potrivit caruia domnul avocat ar fi putut ramane in sedinta, dar n-ar fi avut dreptul sa ia cuvantul si sa ma apere in mod practic”, a adaugat acesta.

Intrebat daca se astepata ca in sedinta de miercuri sa-i fie retrasa decoratia, el a raspuns: „Deja nu imi pasa nici ca raman decorat, nici ca sa imi fie retrasa decoratia, ca sunt dezilozionat, ca nu pentru aceasta am optat, ca dupa 24 de ani de la caderea comunismului, sa fiu tras la raspundere pentru niste pretexte si afirmatii care nu intra in competenta dansilor, ci, pur si simplu, reprezinta libertatea mea de exprimare”.

Acesta reiterat faptul ca declaratiile pe care le-a facut la Baile Tusnad au fost traduse gresit.

„De atunci incoace se duce o campanie dusmanoasa, un fel de proces de intentie, in care nu doresc sa fiu partener raspunzand la intrebarile celor noua sau zece pesedisti, membri ai acestui Consiliu, nu Consiliu de Onoare ci consiliul de partid”, a precizat Laszlo Tokes.

Avocatul lui Tokes a declarat, la plecare, ca o eventuala decizie de retragere a decoratiei europarlamentarului va putea fi atacata in contencios administrativ in conditiile in care Consiliul de Onoare nu a respectat dreptul acestuia la aparare.

 Presedintele Traian Basescu este cel care decide retragerea sau nu a distictiei acordate lui Laszlo Tokes, hotararea luata miercuri de Consiliu fiind doar o propunere, a precizat, miercuri, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.

Haiduc a mentionat ca la sedinta Consiliului au participat sase din cei sapte membri.

Acesta a spus ca cel care poate sa ia decizia de retragere a acestei decoratii este presedintele Romaniei.

„Noi facem doar o propunere pe care domnia sa o aproba sau nu o aproba, si daca o aproba – prin decret”, a aratat presedintele Academiei Romane.

Potrivit afirmatiilor acestuia motivarea acestei hotarari urmeaza sa fie redactata si va fi data publicitatii in timp util.

El a spus ca Laszlo Tokes a refuzat „sa vorbeasca si sa dialogheze” cu membri Consiliului si a pretins ca avocatul sa il reprezinte, ceea ce nu corespunde regulamentului.

„Aici nu e vorba despre un proces juridic, sa fii reprezentat. (…) Din motivul acesta s-a retras si a urmat apoi discutia in interiorul Consiliului, fara prezenta domnului Tokes si cu atat mai putin a avocatului”, a spus Ionel Haiduc.

„Decoratia se retrage de catre presedinte la propunerea Consiului de Onoare, aceasta propunere exista acum”, a spus la randul sau un alt membru al Consiliului, Gabriela Firea.

Si senatorul Mircea Geoana a precizat ca textul de lege mentioneaza „foarte clar” ca presedintele Traian Basescu poata sa retraga aceasta distinctie. „Este singurul care are calitatea sa o faca si este cel care decide, in cele din urma, suveran, i-a decizia ultima”, a spus acesta.

Presedintele Traian Basescu declara, la inceputul lunii septembrie, ca sunt sapte cavaleri ai Ordinului National „Steaua Romaniei” care au solicitat retragerea distinctiei acordate lui Laszlo Tokes, el mentionand ca decizia apartine Consiliului de Onoare al Ordinului.

„Daca acest Consiliu de Onoare solicita presedintelui ridicarea Ordinului National, se emite decretul de retragere, daca membrii Consiliului considera ca nu este cazul (…) nu se poate retrage Ordinul”, spunea Basescu.

Sursa: mediafax.ro

Adauga un comentariu