Eveniment-Social

Consiliul Europei denunta discriminarea rromilor in Romania

Publicat: 03 iun. 2014
1
Potrivit unui raport publicat ieri si realizat de experti ai Consiliului Europei (CE) rromii din Romania continua sa fie deseori victime ale discriminarii sau afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice. Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza „o legatura intre rromi si criminalitate” si reproseaza minoritatii ca „nu incearca sa se integreze”.
„Clasa politica din Romania face deseori afirmatii defaimatoare la adresa rromilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune. Presa continua sa preia opinii ostile rromilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare. Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului trebuie sa fie aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare.”, spun expertii din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI). 

Citeste si „In 50 de ani, rromii vor fi majoritari in tara”

Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei. Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rrome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori rromi. Totusi, potrivit autorilor raportului, rromii raman insuficient protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale „segregarii” si „discriminarii” la scoala, potrivit mediafax.ro.

Citeste si RAZBUNARE SOCANTA. Fetita de un an batuta de rromi cu ciocanul in cap

Comentarii
    • eu propun să ia fiecare membru din Consiliul Europei câte o familie de rromi acasa şi pe urmă să ne dea lecţii cum să-i slugărim

    • De unde au bani aceste j.e.g.-u.r.i. sa se plimbe prin toata lumea cand romanul cinstit nu poate economisi nici de-o excursie pana la bulgari?

    • Sa se voteze o lege prin care t.z.i.g.a.n.i.i sa nu mai aiba voie decat la un singur copil si numai aceia care sant cat de cat mai spalatei. Am zis!

  • daca tot ii iubeste atat de tare Europa de ce nu ii tine la ei… ii dam cu tot cu palate… caziere si putoarea adiacenta… sa le dea drepturi si ce mai vor ei.. dar vor descoperi ca tot „TZIGANI borati” vor ramane….

  • EUROPA E PLINA DE ACESTE JEGU-RI, RAPANO-SI CARE SUNT LA FURAT, CERSIT, LA TALHARIT, SI IN ROMINIA SE LAFAIESC CU MASINI DE MII DE EURO SI PALATE TIGA-NESTI IN PIZ-DA MAMI LOR DE LIBIDINOSII ROMINIEI

  • Dar reprezentantii ROMÂNILOR acolo de ce nu iau atitudine ca sa ii protejeze pe românii care sunt astfel discriminati acordindu-se mai multe drepturi tiganilor decit românilor????

Adauga un comentariu