Local

Consiliul Judetean a pus ochii pe 4 imobile

Publicat: 04 iul. 1999

•Procesele intentate unor societati in care sint revendicate imobilele vor fi abandonate de CJ

Consiliul Judetean Iasi incearca sa intre in posesia a patru imobile. Mai mult, institutia a vrut – prin posibilitatile oferite de textele de lege existente – sa intre in posesia actiunilor firmelor de interes judetean, preluind pachetele de actiuni de la FPS. Cum citeva din aceste firme au fost privatizate, iar FPS nu pare dispusa sa renunte la actiuni, CJ doreste, acum, sa intre in posesia imobilelor ocupate de unele din firmele in cauza, precum si de citeva institutii iesene. Pentru ca procesele deschise de CJ in acest sens sint pe cale sa fie pierdute de institutia judeteana, gaselnita consiliului se numeste „suspendarea dosaarelor aflate pe rolul instantelor”. Motivul: cit de curind, prin efectul Legii Patrimoniului, spatiile respective vor putea inra in posesia CJ ca urmare a unor hotariri de guvern ce vor fi emise special in acest sens.

Legea Patrimoniului va lasa citeva firme fara sediu

La sfirsitul lunii trecute, plenul Consiliul Judetean a aprobat lista bunurilor care fac obiectul patrimoniului public si privat al CJ. Conform normelor tehnice de aplicare a Legii 213/1998 (privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia), pina la 30 august 1999 CJ urmeaza sa inventarieze bunurile apartinind domeniului public. La propunerea Directiei Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice a CJ, reintregirea patrimoniului public si privat se va realiza, deocamdata, cu 4 imobile din: B-dul Copou nr. 3, unde a avut sediul societatea Iasicon SA; B-dul Stefan cel Mare si Sfint nr.47-49, in prezent spatiul este ocupat de DGFPCFS, DGAA si de doua partide; imobilul din Vasile Alecsandri nr.6, unde isi desfasoara activitatea societatile Recons, Central Juice si Mica Industrie; ultimul imobil este situat in strada Primaverii nr.4 si unde functioneaza Policlinica industriala „Sf. Petru si Pavel”.
Orientativ, Normele tehnice de aplicare a Legii 213 indica si bunurile care pot fi inventariate de catre consiliile judetene: drumurile judetene, terenurile si cladirile in care-si desfasoara activitatea CJ, institutiile publice de interes judetean, sistemele de alimentare cu apa, canalizare si energie termica, sistemele de salubritate. O lista asemanatoare, cu bunurile din patrimoniul public, va fi intocmita si de catre consiliile locale. Inventarele CJ si ale consiiliilor locale urmeaza a fi comunicate Departamentului pentru Administratiei Publice Locale, institutii care le vor analiza impreuna cu reprezentantii Ministerului de Finante.
Pina la 28 octombrie inventarele transmise vor fi supuse aprobarii Guvernului. Atestarea apartenentei bunurilor la domeniul public de interes judetean sau local se va face, conform legii, de catre Guvern, prin hotarire emisa pentru fiecare judet.
Fara a se preciza data, MLPAT si MF si-au anuntat intentia de a completa Normele tehnice de aplicare a Legii 213 inainte de a fi date publicitatii in Monitorul Oficial.

Consiliul Judetean va suspenda dosarele aflate in litigiu

La inceputul anului, CJ, prin Comisia de privatizare, a intreprins un demers pentru promovarea unui proiect de hotarire de Guvern privind transferul actiunilor unor firme de interese judetean din portofoliul FPS in portofoliul CJ. Prevalindu-se de HGR nr. 597/1992, CJ a solicitat FPS trecerea societatilor comerciale, constituite prin decizii ale Prefecturii, sub autoritatea institutiei judetene. Dispozitiile HGR 597/1992 mentioneaza trecerea sub autoritatea consiliilor locale judetene a regiilor autonome si a societatilor comerciale cu capital de stat care presteaza servicii publice de interes local sau judetean. In lista inaintata FPS Bucuresti au fost nominalizate societatile Comservice, Consart, Constructii, Habitat Proiect, Iasicon, Incom, Mica Industrie, Moprest, Soferul Amator, SUT, Zooservice, Pajisti, Preboc si societatea Trans-Service SA. Demersurile catre FPS au ramas fara un rezultat concret, in schimb, au fost emise hotariri ale CJ prin care cladirele societatilor Habitat Proiect si Mica Industrie au fost trecute in patrimoniul CJ. Hotaririle au fost atacate in contenciosul administrativ de Prefectura, motivat de faptul ca la acea data nu existau Normele tehnice de aplicare a Legii 213. La ora actuala, pe rolul instantelor iesene se afla litigiile cu societatile Habitat Proiect si Mica Industrie.
Intrucit exista riscul de a pierde procesele, secretarul CJ, Ion Serbina, a declarat ca „va suspenda toate dosarele aflate in litigiu”. In opinia sa, in cazul in care CJ pierde in instanta, institutia nu va mai avea posibilitatea sa-si reintregeasca patrimoniul conform Legii 213/1999.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu