Economic Local

Consiliul Judetean ar putea oferi terenuri investitorilor

Publicat: 13 feb. 2008
1

• La propunerea consilierului PSD Gabriel Surdu, Consiliul Judetean Iasi ar putea achizitiona pe viitor 100 hectare teren, suprafata ce ar putea fi pusa la dispozitia investitorilor

Urmand exemplul orasului Cluj, consilierii judeteni ieseni au decis sa implementeze un proiect pentru atragerea investitorilor. Astfel, consilierii au decis ieri achizitionarea unor terenuri pentru atragerea investitorilor straini sau autohtoni. „Trebuie sa cumparam 50 sau 100 de hectare de teren pentru ca acestea sa fie puse la dispozitia investitorilor autohtoni sau straini, cu titlu gratuit. Este esential ca acesti investitori sa gaseasca o poarta deschisa in judet, pentru ca suferim din punctul de vedere al investitiilor”, a declarat consilierul Gabriel Surdu, cel care a si propus initierea acestui proiect. Plenului Consiliului a decis ca propunerea sa fie introdusa ca o anexa in cadrul bugetului si sa fie luata din nou in discutie incepand cu sedinta viitoare. Pe masa consilierilor s-a mai aflat un proiect referitor la acordarea de noi fonduri destinate Fundatiei Sportului Iesean, fundatie la care CJ Iasi este membru fondator.

Totusi, consilierii nu au cazut de acord asupra unui aspect. Acela ca anumite sectii au fost vaduvite de fonduri in favoarea fotbalului. Astfel, daca initial se alocase suma de un milion pentru aceasta fundatie, consilierii au decis in cele din urma ca din aceasta suma, 600 mii lei sa intre in fondul pentru achizitionarea terenurilor pentru investitori. Desi judetul Iasi sufera la capitolul fonduri alocate sportului, fiind pe unul din ultimele locuri din tara, totusi plenul Consiliului a decis validarea acestei hotarari in favoarea terenurilor. In cadrul aceleiasi sedinte s-a decis transformarea RAJAC Iasi in societate pe actiuni. Fiecare primarie din judet va putea deveni actionar la aceasta societate, daca va oferi cel putin o suta lei pe o singura actiune sau cinci milioane lei pe un numar maxim de 50 mii astfel de actiuni. Consilierii au validat si noua denumire a societatii. Astfel, dupa transformare, Regia ieseana isi va schimba denumirea in SC Apa Vital SA Iasi. „Pentru a putea accesa fonduri europene, Uniunea Europeana a impus niste conditii. Astfel, autoritatile locale vor trebui sa se asocieze pe regiuni si sa formeze o asociatie. Totodata, acestea mai trebuie sa formeze un operator regional la care sa devina actionari. Intre operator si asociatie va trebui sa se incheie un contract de convenienta unde asociatia sa aiba control asupra operatorului”, a declarat Ioan Toma, directorul Regiei iesene de apa.

Comentarii
Adauga un comentariu