News Flash:

Consiliul Judetean cere Guvernului peste 100 miliarde lei

11 Noiembrie 2004
627 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consiliul Judetean a inaintat autoritatilor centrale noua proiecte de Hotarari de Guvern care presupun alocarea de la bugetul central a unei sume totale cifrata la circa 100,3 miliarde lei •Suma este ceruta pentru realizarea unor investitii din domeniul economic, invatamant, cultura etc. •Circa 63 miliarde lei sunt solicitate de CJ pentru sprijinirea unei investitii a RAJAC Iasi •Autoritatile centrale trebuie sa dovedeasca ca au facut mai mult decat promisiuni locuitorilor judetului Iasi

Conducerea Consiliului Judetean (CJ) a elaborat, prin intermediul compartimentelor specializate ale institutiei, noua proiecte de Hotarari de Guvern. Opt dintre aceste proiecte presupun, odata aprobate, acordarea unei sume cifrata la peste 100 miliarde lei. Proiectele, odata aprobate, reprezinta redistribuirea de fonduri catre alte obiective prioritare pentru administratia judeteana, acordarea unor sume in cadrul bugetului pentru anul 2005 sau scutirea de la datorii catre bugetul de stat a unor unitati din subordinea CJ. Astfel, prin intermediul acestor proiecte de hotarari, conducerea CJ solicita un sprijin bugetar pentru realizarea unor proiecte imposibil de realizat prin eforturi proprii. "In cazul redistribuirii de fonduri, sumele ar putea fi acordate la prima sedinta a Executivului. Sunt bani necheltuiti pentru care este nevoie de o Hotarare de Guvern pentru a fi folositi. Pentru realizarea altor proiecte CJ solicita sume care ar trebui cuprinse in bugetul pentru anul 2005, ce urmeaza a fi aprobat pana la sfarsitul acestei luni", a declarat ieri Sebastian Tataru, purtatorul de cuvant al CJ Iasi. Unele dintre aceste proiecte de Hotarare de Guvern au fost trimise catre Executiv in urma cu cateva luni, numerosi demnitari garantand aprobarea acestora. Astfel, cu mai putin de doua luni inainte de sfarsitul anului, respectivii demnitari, reprezentanti ai autoritatilor centrale, trebuie sa dovedeasca ca au facut mai mult decat promisiuni locuitorilor judetului Iasi.

Peste 63 miliarde lei pentru RAJAC

Intr-unul dintre proiectele inaintate de conducerea CJ Excecutivului, se cere alocarea unei sume de aproximativ 63,32 miliarde lei pentru sprijinirea unei investitii realizata de Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC). Astfel, CJ solicita suplimentarea sumelor defalcate pe impozitul pe venit din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului si alocarea sumei de circa 63 miliarde lei catre judetul Iasi pentru achitarea ratei, a dobanzilor, penalitatilor si majorarilor la creditul extern contractat de RAJAC cu Banca germana "Kreditanstalt fur Wienderufbau". Creditul a fost accesat pentru finantarea uneia dintre cele mai importante investitii ale Regiei iesene. Este vorba de retehnologizarea, modernizarea, completarea si dezvoltarea Statiei de epurare a municipiului Iasi. O alta suma, circa un sfert din cea solicitata Executivului, reprezinta stergerea datoriilor inregistrate de catre Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) de catre societatea comerciala Aviatia Utilitara SA. Este vorba de aproximativ 24 miliarde lei. Proiectul de Hotarare de Guvern este insotit si de o nota de fundamentare in care este argumentata importanta SC Aviatia Utilitara SA pentru dezvoltarea Aeroportului International Iasi. Insa acest proiect zace de mai bine de cateva luni pe masa Executivului, fara a fi luat in discutie pana in prezent. La inceputul anului 2004, comisia economica a Senatului Romaniei a votat trecerea societatii comerciale Aviatia Utilitara SA in subordinea CJ Iasi, impunand totusi conditia ca autoritatea locala sa suporte plata datoriilor catre bugetul statului. La acea vreme, totalul datoriilor pe care le avea firma catre bugetul statului a fost calculat la 5 miliarde lei. Penalitatile inregistrate intre timp au facut ca datoria catre DGFP sa se ridice la 24 miliarde lei.

Bani pentru scoli

O mare suma solicitata de catre CJ Guvernului Romaniei este pentru refacerea unor unitati scolare din mediul rural. Aproximativ 5,8 miliarde lei sunt solicitate pentru finantarea lucrarilor urgente de refacere a unui corp de cladire a scolii din comuna Focuri. Este vorba de edificiul unde studiau cateva sute de copii, elevi ai claselor I - VIII. Cladirea a fost distrusa de un incendiu produs in urma furtunii si ploilor torentiale de la sfarsitul lunii august a acestui an. Alte 4,5 miliarde lei sunt solicitate de catre CJ pentru executarea lucrarilor de reabilitare a scolii din comuna Plugari. De asemenea, Scoala Generala Plugari a fost distrusa intr-un procent semnificativ de o furtuna ce a avut loc la sfarsitul anului 2003. Administratia judeteana a gasit solutii provizorii pentru ca elevii din plugari sa-si continue studiile, insa reabilitarea scolii reprezinta o problema prioritara. Tot fenomene meteorologice produse in acest an au distrus cladirea Scolii din comuna Ruginoasa, scoala unde urmeaza cursurile gimnaziale alte cateva sute elevi. Pentru acest reabilitarea acestei scoli este necesara realizarea unei investitii de aproximativ 1,5 miliarde lei. Aproape 800 milioane lei sunt solicitate Executivului pentru monatrea centralei termice a Liceului Ion Neculce, din orasul Targu Frumos.

Investitii sociale si pentru cultura

Daca Guvernul va aproba unul dintre proiectele de Hotarare depuse de catre CJ Iasi, atunci locuitorii comunelor Ciurea, Cucuteni si Ciurea vor beneficia de alimentare cu gaz metan. In acest sens, administratia locala solicita eliberarea unei sume de 1,78 miliarde lei pentru finantarea unor cheltuieli necesare realizarii distributiei de gaz metan si efectuarii lucrarilor de bransamente in cele trei comune iesene. Astfel, CJ solicita 750 milioane lei pentru comuna Cristesti, 780 milioane pentru comuna Cucuteni si 250 milioane lei pentru comuna Ciurea. Un ultim capitol, pentru care adminsitratia judeteana solicita bani este reprezentat de monumentele din Iasi. Mai precis, pentru finantarea cheltuielilor lucrarilor realizate pentru ridicarea statuii ecvestre a domnitorului Mihai Viteazul din municipiul Iasi, CJ solicita suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor cu suma de 2,5 miliarde lei. Statuia este cunoscuta ca Monument al Unirii de la 1600. Un ultim proiect de Hotarare inaintea executivului presupune transmiterea unor bunuri imobile din proprietatea si administrarea Administratiei Nationale "Apele Romane", in domeniul public local si in administrarea CJ Iasi si a unor consilii locale din judet.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015390 (s)