News Flash:

Consiliul Judetean imparte sase mii de miliarde lei

12 Decembrie 2004
1309 Vizualizari | 0 Comentarii
•Bugetul Consiliului Judetean (CJ) va fi repartizat catre consiliile locale conform unor noi criterii, care nu au mai fost aplicate pana in prezent •Aproximativ 1.562 miliarde lei reprezinta valoarea probabila a taxelor si impozitelor ce vor fi incasate de catre CJ din judetul Iasi in 2005 •In comparatie cu acest an, in 2005, judetul Iasi va dispune de fonduri mai mari cu 21,88 la suta •Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va investi 715 mii dolari pentru realizarea de noi drumuri judetene •Pentru cele mai sarace comune a fost asigurat un fond special de 14,55 miliarde lei

Bugetul Consiliului Judetean (CJ) va fi repartizat catre consiliile locale conform unor noi criterii, care nu au mai fost aplicate pana in prezent. Astfel, cele peste 6 mii miliarde lei, reprezentand bugetul judetului pentru anul 2005, vor fi repartizate catre comune tinanu-se cont, in procent de 30 la suta de capacitatea finaciara a fiecarei comune, adica de resursele economice de care dispun localitatile. De asemenea, tot in procent de 30 la suta se va tine cont de numarul locuitorilor si in procent de numai 25 la suta de suprafata comunei. "Intr-un procent de 15 la suta se va tine seama de necesitatea asigurarii fondurilor pentru continuarea lucrarilor de investitii si de reparatii incepute, precum si de demararea altor proiecte", a declarat ieri Lucian Flaiser, presedintele CJ Iasi. Din primele estimari ale Directiei Economice din cadrul CJ rezulta ca, in anul 2005 judetul Iasi va dispune de peste 6.800 miliarde lei. Din aceasta suma, 5.239 miliarde lei au fost alocate de la bugetul central, iar aproximativ 1.562 reprezinta valoarea probabila a taxelor si impozitelor ce vor fi incasate de catre CJ din judetul Iasi. "Aceasta inseamna ca putem estima ca peste 1.000 miliarde lei vor reprezenta taxele si impozitele colectate numai din municipiul Iasi", a mai precizat ieri presedintele Flaiser. Astfel, in comparatie cu acest an, in 2005, judetul Iasi va dipune de fonduri mai mari cu 21,88 la suta. Conducerea administratiei locale si directiile specializate din CJ au repartizat bugetul pe capitole, tinand cont de prevederile legale in vigoare si de prioritati. Planificarea bugetului pe capitole va trebui sa fie aprobata de catre cei 37 consilieri judeteni in cadrul sedintei din 21 decembrie.

Bugetul defalcat

Peste 33 miliarde lei din buget sunt destinate culturii si cultelor in judetul Iasi. Banii vor fi folositi pentru plata personanulului neclerical, personal administrativ ce deserveste lacasele de cult din judet. Pentru echilibrarea bugetelor locale au fost alocate, de la bugetul central, 356 miliarde lei, cu 10,54 la suta mai mult de cat anul trecut. Aceasta crestere poate fi justificata prin faptul ca judetul Iasi a fost reimpartit teritorial si administrativ, astfel incat numarul localitatilor a crescut. Incepand cu 2005, va fi infiintata comuna Ciohorani, desprinsa din comuna Miroslovesti. Pentru acordarea ajutorului social si pentru incalzirea locuintelor cu lemne, Guvernul a alocat judetului Iasi 371,2 miliarde lei, suma cu 16,71 la suta mai mare decat cea prevazuta la realizarea bugetului pentru anul in curs. Daca anul trecut, de la nivel central nu au fost alocate fonduri pentru sustinerea sistemului de protectie a persoanelor cu handicap, in acest an, la acest capitol, au fost prevazute peste 9 miliarde lei. O suma de 1,8 mii miliarde lei este destinata finantarii sistemului de invatamant preuniversitar, suma mai mare cu 22,45 la suta fata de anul anterior. De asemenea, aproape o suta miliarde lei vor fi folosite pentru derularea programului guvernamental "Cornul si laptele" in unitatile de invatamant iesene.
In anul 2005, Directia de Asistenta Sociala va dispune de inca 197 miliarde lei, deoarece aceasta suma a fost pravzuta de catre sefii Guvernului la acest capitol. Doar 13 miliarde lei sunt alocate pentru anul care urmeaza creselor din judetul Iasi. Centrele de consultanta agricola vor cheltui in 2005 o suma de 5,9 miliarde lei. Locuitorii judetului Iasi vor beneficia de o subventie la plata energiei termice in valoare de 136,7 miliarde lei, cu 23 la suta mai putin ca in 2004. Pentru infrastructura de drumuri judetene au fost alocate doar 44 miliarde lei, iar pentru plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap au fost repartizate 137 miliarde lei.

Investitii de amploare pentru drumuri

Pe langa cele 44 miliarde lei, alocate de la bugetul central, alte sume considerabile vor fi investite de catre CJ pentru refacerea infrastructurii de drumuri si pentru realizarea de noi investitii. Astfel, conducerea judetului a atras importante fonduri de la Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului (MTCT). "MTCT a realizat un contract de imprumut international pentru demararea unor programe destinate exclusiv drumurilor judetene. In judetul Iasi vor fi investiti 715 mii dolari pentru realizarea de noi drumuri judetene. Alte 50 miliarde lei vor fi alocate de CJ in acest an de la bugetul propriu. De asemenea, Directia de Administrare a Drumurilor Judetene va beneficia de alte 6,1 miliarde lei de la Fondul Special pentru Drumuri", a mai precizat ieri Flaiser. De asemenea, in anul care urmeaza, CJ va continua politica de plata a dobanzilor la creditele facute de catre consiliile locale pentru derularea programelor SAPARD. "Exista posibilitatea ca in 2005 consiliile locale sa acceseze alte 3 proiecte SAPARD. Vom cauta sa platim dobanzile si pentru aceste credite. De asemenea am asigurat cate 200 milioane lei pentru plata dobanzilor aferente a 7 proiecte SAPARD ce au fost incepute in acest an", a adaugat Lucian Flaiser. O suma de 14,55 miliarde lei va fi destinata noilor proiecte si investitiilor. Aceste investitii vor fi realizate in cele mai sarace comune din judetul Iasi. CJ a comandat recent un studiu sociologic pentru a identifica cele mai sarace comune din judetul Iasi. "In ceea ce priveste proiectele ce vor fi realizate in aceste comune, va trebui sa tinem cont si de parerea consilierilor judeteni", a mai precizat presedintele CJ.
(T.L.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1310 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015590 (s)