News Flash:

Consiliul Judetean scapa de povara creditului de 13 milioane Euro

7 Octombrie 2005
917 Vizualizari | 0 Comentarii
•Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a solicitat Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sa ridice garantia pentru creditul de 13,2 milioane Euro accesat de Regia Autonoma Judeteana de Apa Canal (RAJAC) •Flaiser sustine ca acest credit ar putea fi garantat chiar cu noul sediu al Regiei •Administratia judeteana a contactat mai multe firme din Germania si SUA pentru realizarea unor proiecte in infrastructura de mediu si de alimentare cu apa

Conducerea Consiliului Judetean este decisa sa nu mai garanteze creditul in valoare de 13,2 milioane Euro accesat de RAJAC de la BERD. Primele demersuri in acest sens au fost deja efectuate, astfel incat presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a trimis o adresa Bancii prin care solicita ridicarea garantiei. "In prezent RAJAC are o investitie destul de mare cu care poate prelua garantia imprumutului accesat. Astfel, RAJAC poate garanta cu noul sediu intregul imprumut sau macar o parte din acest imprumut", a declarat ieri Lucian Flaiser. De asemenea, acesta a mai precizat ca exista sanse reale ca BERD sa accepte ridicarea garantiei. Conducerea Consiliului Judetean a decis sa recurga la acest demers pentru a putea accesa si alte credite, legea finantelor publice locale impunand anumite limite pentru imprumuturile accesate de institutiile administratiei locale. "Legea precizeaza clar ca putem prelua garantii de maximum 20 la suta din valoarea veniturilor proprii anuale. In prezent, Consiliul Judetean este indatorat in procent de 18,6 la suta. Daca garantia pentru RAJAC va fi ridicata vom putea accesa noi credite pentru alte investitii", a mai adaugat Flaiser. Acesta si-a argumentat decizia prin faptul ca are rezerve vizavi de fondurile europene pe care le va putea accesa Consiliul Judetean in perioada 2007 - 2013. Astfel, pentru aceasta perioada, Uniunea Europeana va pune la dispozitia statului roman fonduri nerambursabile in valoare de aproximativ 17 miliarde Euro.

Privatizarea sub semnul rezervei

O deplasare efectuata in Germania de o delegatie formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean si ai RAJAC a schimbat in mare parte parerile sefilor judetului vizavi de privatizarea Regiei de apa. Mai precis, dupa cum a precizat Flaiser, privatizarea regiei de apa si canalizare din orasul german Dresda a afectat foarte mult populatia. Astfel, firma Linde KCA a preluat serviciile de apa si canalizare din Dresden si a realizat investitii tehnologice atat in reteaua de alimentare cu apa si canalizare, cat si in statiile de epurare. "Este adevarat ca firma a realizat investitii importante intr-o retea de care beneficiaza aproximativ 650 mii locuitori, dar preturile pentru consumul de apa au crescut de doua sau de trei ori, in pofida faptului ca administratia locala detine un procent din actiuni", a precizat Lucian Flaiser. Firma Linde s-a aratat, de asemenea, interesata de o colaborare cu administratia judeteana ieseana cu privire la investitiile in infrastructura de alimentare cu apa si in cea de management al deseurilor. Astfel, presedintele Consiliului Judetean a inaintat propunerea de realizare a unui incinerator de deseuri, care ar trebui sa deserveasca judetul Iasi. O alta firma contactata de sefii judetului a fost Earth Teech din Statele Unite ale Americii, firma care este specializata in constructii de obiective publice.
(R.P.)

Flaiser desemnat observator european

Presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, a fost desemnat de Guvern observator european in Comitetul Regiunilor, for ce reprezinta institutiile administrativ-teritoriale regionale. In acest for european Romania este reprezentata de 15 presedinti de Consilii Judetene, in vreme ce Bulgaria are 12 reprezentanti. "Deocamdata avem doar statut de observatori, deoarece Romania nu este inca stat membru al Uniunii Europene. La fel ca si in Parlamentul European, ma voi alatura unui grup politic, in cazul meu grupul socialistilor europeni", a spus Lucian Flaiser.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014556 (s)