Titlurile zilei

Consiliul Local a blocat extinderea Penitenciarului Iași! Scandal uriaș pe proiectul din cea mai vânată zonă a orașului. Primarul Mihai Chirica vrea un parc în locul închisorii

Publicat: 27 nov. 2021
Penitenciarul de Maximă Siguranță din strada Dr. Vicol, municipiul Iași
Consiliul Local nu a aprobat planul urbanistic zonal pentru extinderea penitenciarului din zona cartierului Copou, proiect cerut de Ministerul Justiției

Extinderea Penitenciarului Iași a fost respinsă de Consiliul Local. Primarul Mihai Chirica a cerut însă aprobarea proiectului și demararea unor discuții cu Ministerul Justiției pentru relocarea pușcăriei din Copou în următorii ani! În locul penitenciarului din Copou ar putea apărea un nou parc, conform autorității locale

Scandal uriaș pe proiectul de extindere și modernizare a Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași. Ieri, 26.11.2021, aleșii Consiliului Local (CL) Iași s-au certat vreme de câteva zeci de minute pe proiectul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) privind modernizarea pușcăriei din Copou. O parte a aleșilor locali au cerut mutarea penitenciarului din zona Copou, proiect care a ajuns să stârnească controverse printre consilieri. Cu toate că Executivul Primăriei a cerut avizarea proiectului pentru a nu risca o procedură de infringement, consilierii locali nu s-au lăsat înduplecați și au continuat să susțină că penitenciarul trebuie relocat. În cele din urmă, proiectul de hotărâre nu a trecut de plenul CL și a fost respins.

Dispute pe extinderea penitenciarului din zona Copou

Primarul Mihai Chirica a precizat că respingerea proiectului PUZ cerut de Penitenciarul Iași poate duce chiar la o penalizare a Ministerului Justiției din partea Comisiei Europene.

„Penitenciarul Iași a fost moștenit de către noi. Este un edificiu care din ce în ce mai vizibil nu își găsește locul în interiorul municipiului, într-o zonă dedicată altor funcțiuni. E o realitate pe care o acceptăm de la refuzul anterior al Consiliului Local. A fost o intrare a instanțelor care au readus pe tapet proiectul. Nu este o dorință a domniilor lor de a-și moderniza clădirile de acolo pentru că și-ar dori o activitate pe termen lung, ci o obligație, pe care România, în contextul european, o are în asigurarea unor condiții mai bune pentru cei de acolo. Nu depășește cu nimic actualul amplasament care este acum acolo. Noi știm că nu e locul lui acolo și presiunea asta va crește foarte mult”, a precizat Mihai Chirica.

Conducerea instituției din zona Copou a demarat în acest an și alte lucrări de investiții pentru modernizarea penitenciarului.

Parc uriaș pe locul unde se află Penitenciarul Iași

În plus, Executivul primăriei a precizat că, în cazul în care Penitenciarul Iași va fi mutat, pe locul acestuia ar urma să apară un parc uriaș.

„Ce este mai rău? Trebuie să alegem între blocarea investiției, ce poate aduce România într-o situație de infringement, sau condiționarea derulării investiției pe un timp, prin care Ministerul Justiției trebuie să se gândească, pe un termen lung, asupra locului unde va putea gestiona un penitenciar în altă zonă. Trebuie să permitem derularea acestei investiții ca, după cinci ani, Ministerul să vină la masa discuțiilor, prin care să ne spună viziunea lor pe termen lung și să susținem proiectul propus. Dacă Ministerul ne va propune asta, ne angajăm să recuperăm valoarea terenului, ca el să devină public. Noi o să susținem financiar relocarea prin răscumpărarea terenului și în Copou va trebui să facem un parc. Nu îl vom lăsa în capcana unei dezvoltări imobiliare”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

CL a respins proiectul de la Penitenciarul Iași

Totuși, Consiliul Local a decis să nu aprobe proiectul de hotărâre. Consilierii USR și PSD s-au arătat cei mai vocali, susținând că nu mai vor ca Penitenciarul Iași să rămână pe actualul amplasament de pe strada Dr. Vicol. Aceștia au votat împotriva PUZ-ului cerut de Ministerul Justiției pentru penitenciarul din Copou. Consilierii PNL și cei ai PMP s-au abținut de la vot. În aceste condiții, proiectul de hotărâre nu a mai fost aprobat. Proiectul de modernizare și extindere a Penitenciarului din Copou prevede refacerea corpului A, clădire intrată în conservare încă de acum 3 ani. Ulterior, în incinta penitenciarului, va fi ridicat un nou corp de clădire, ce poate găzdui și 600 de deținuți. Reprezentanții Penitenciarului din Iași nu au comentat până la închiderea ediției respingerea proiectului PUZ discutat în Consiliul Local.

„Conducerea unității noastre nu-și poate exprima punctul de vedere, întrucât așteptăm înscrisuri oficiale din partea autorităților publice locale competente, respectiv procesul-verbal al ședinței cu motivările emise în cadrul acesteia”, au transmis reprezentanții penitenciarului.

Comentarii
 • Iașiul – oraș de căcat. Unde s-a mai pomenit sa ai penitenciar in mijlocul orașului???? Pușcărie pe cel mai mare bulevard din oraș… Copou…
  Cine este geniul care a planificat asta? Ieșean, bănuiesc… Orașul curului, pute a rahat in Iași din Valea lupului până la baza 3.
  Aruncați bomba atomica peste căcatul asta de oraș odată…

 • Nu conteaza unde se muta puscaria, Chirica poate face detentie oriunde. In alta ordine de idei, de 15 ani ANP incearca sa mute puscaria, dar nu au fonduri. Ce spune primaria sau Chirica este fix pix. Sa ridici o puscarie noua costa bani. Si Marius Vulpe a facut lobby sa mute puscaria, dar degeaba. Plus ca multe cadre nu ar face naveta la hartoapa de vale unde va fi construita noua puscatie.

 • Angajatii sa faca naveta acolo unde li se da ordine.De fapt sunt adusi de pe strada si facuti militieni.Toti directorii de puscarie s-au imbogatit de la incadrarile directe facute.Sa i se verifice averea tuturor comandantilor;Vulpe ,Dima ,Timofte,Chilug

 • Chirica vrea parcuri de 15 etaje acolo sa lase vrajeala asta ieftina. Este cel mai slab primar care l-a avut iasul, se fac blocuri in parcurile existente si cica el vrea sa faca parc 😀😀😀 mare jeg

 • Parc doreste acest edil……ha,ha,ha,ha……acolo……numai prosteala pe fata……iesenii nu sunt fraieri mister Chichiricutos…..auzi la ei, parc in zona aceea……DNA-ul sa vada cine voteaza pentru asa zisul parc si au de lucru din belsug, dupa aceea. Votati, votati consilierii lui …..

 • Chirica vrea pamantul pentru Dascalu,! De ce credeti ca face Cgirica pasajul subteran din fata de la Pallas??? Investitii bugetare pentru PRIVATI!!,
  Boul de Chirica nici nu se gandeste la METROU, el face tren metropolitan!!
  Cand unii se gandesc la dezvoltare, Chirica se gandeste da ne cumparam carute!
  METROUL se poate face si pe urma, multe strazi cu sensuri unice, si linii speciale pentru mijloace de transport si MASINI ELECTRICE! Cum incurajeaza Chirica si Primaria Iasi cumpararea de masini electrice???.
  In UE masinile electrice nu platesc parcarea, merg pe banda speciala pentru mijloacele de transport, ai sute de locuri de incarcare (fonduri UE).
  Chirica e innapoiat in viziune, cu toate ca a terminat Liceul National.
  Are prea multi prieteni cu „praf alb” la nas prin sauna!

 • Unitatile militare din Copou nu incurca ?
  Cred ca incurca rau de tot sau e urmatorul pas.
  Muta tot…..
  Si asa nu te intereseaza de ieseni.

 • DNA-ule ce faci? Ia-l odata pe Chirica, ca daca-l mai lasi mult liber distruge de tot orasul asta in beneficiul dezvoltatorilor imobiliari si al lui Dascalu! Haide, ca nu-i greu! Poti!

 • Din cauza profesiei fac curse in multe tari destul de des dar nu am vazut vreo puscarie in afara orasului. Bravo celor care au votat impotriva mutarii penitenciarului. Vad atata prostie cu alt penitenciar in afara orasului mai documentati-va cand sustineti prostii. Daca ma refer doar la Italia pana si puscariile de maxima siguranta cu cei mai periculosi criminali sint in oras , cladiri cu 8-10 etaje securizate corespunzator trec masinile prin fata penitenciarelor si puscariile vechi cu celule de piatra erau tot in orase. Motivul? Ghiciti!Vrajeala cu un parc in locul penitenciarului si mare PROSTIE sa fie ca la noi la nimenea! Intrati pe internet si o sa va convingeti

 • INTERESE IMOBILIARE CU MUTAREA PENITENCIARULUI. Clar sa fie ca penitenciarul trebuie extins si reparat nicidecum mutat .Cine a vazut oare inchisoare in afara orasului?

 • Nu este vina nimănui că penitenciarul se află în Copou. Gândiți-vă că anterior se afla la fundație, în clădirea corpului E al Universității Al. I.Cuza și a fost mutat în dealul Copoului în fostele clădiri ale armatei tocmai că locul era oarecum izolat, nu existau vile, blocuri, trafic, cum este acum fiind în același timp aproape de instanțele de judecată, spitale, gara CFR, autogări, etc.
  În prezent este evident că nu își mai are locul acolo, construirea a trei clădiri noi ducând la ”degradarea” zonei. Geamurile celulelor vor fi tot mai aproape de stradă iar deținuții vor striga mai ușor după femeile și copiii noștri care trec zilnic prin apropiere, așa cum fac și acum. Nu mai spunem de lipsa parcării în zonă, vedem cu toții dimineața de haos este pe Dr. Vicol când trecem pe acolo.
  Ideea cu relocarea nu e rea, o locație undeva pe șes Bahlui aproape de arterele principale ar fi o soluție bună luând în calcul construirea de clădiri noi la standarde europene foarte aproape de oraș.
  Partea ascunsă este că propunerea de relocare a penitenciarului s-a născut în sânul Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR) în cadrul căreia găsim mulți rechini imobiliari, unii judecați și condamnați pentru fapte de corupție. UGIR a inițiat demersuri către PSD, aflat atunci la putere, pentru trecerea terenului aflat în proprietatea Ministerului de Justiție în proprietatea primăriei, gândind astfel o afacere profitabilă pentru unii dezvoltatori imobiliari dar ”afacerea” nu a avut succes, fiind o ciorbă reîncălzită la fiecare schimbare de putere politică.
  Cu primarul actual al Iașului aflat la cheremul dezvoltatorilor imobiliari, nu avem nici o siguranță că zona penitenciarului va deveni vreodată parc pentru ieșeni.
  Ca sugestie pentru viitorul primar, dacă va fi un om corect și pentru ieșeni, ar trebui să întreprindă un demers clar către Ministerul Justiției, cu propunerea unui schimb de terenuri, cu proiect și termene clare de finalizare a construcțiilor și amenajarea terenurilor, fără implicarea nici unui dezvoltator imobiliar.

 • Nu are nici o logica mutarea penitenciarului la 130 de km de Iasi, cu exceptia intereselor financiare, acel teren le face cu ochiul rechinilor imobiliari!Si cum Chirica e taticul lor, s-a ajuns aici…Pe puscariasi cine o sa ii pazeasca?Credeti ca angajatii de acolo o sa faca naveta 130 de km dus 130 intors zi de zi?

 • Asa cum am mutat Fabricile din Oras asa ar trebui mutata si Puscaria, dar pentru spatiu verde, nu pentru blocuri sau mall.
  Corect ar fi ca si serviciile publice ale Primarie sa fie mutate de pe Pietonalul Stefan unde ar trebui sa existe firme si societati care au legatura cu turismul, nu care se inchid in weekend sau unde lucreaza sute de oameni si aglomereaza centrul orasului.

  In tarile Civilizate Primaria a ramas doar ca simbol in centru, serviciile conexe au alta cladire.

 • Hahaha, mai incearca, panarama frustrata isterica! E greu, dar intr-un tarziu ai sa reusesti si tu sa-ti iei o garsoniera ceva in Iasi si n-o sa ai urasti atat pe toata lumea sa vrei sa arunci cu bombe nucleare. 🤣

 • Ce parc Chirica? Merge o statuie cu brunchenber sau chiar cu klasu sau Rarica sau vrea 10 blocuri cu mansarda sau nu fără parcări că în viitor nu vor mai exista masini

 • Mutam penitenciarul, mutam ApaVital, mutam casa armatei, mutam unitatea militara, mutam politia, mutam finantele, mutam judecatoria etc
  Toate la iesire din Iasi

 • Parc DISNEY LAND in locul penitenciarului sau gradina zoologica cu cascade artificiale cea mai mare din lume sau… niste blocuri aparute din senin pe PUZ- uri cumparate pe un teren valoros foarte vanat de rechinii imobiliari. Locul penitenciarului este in oras ca in toate tarile!

 • Locul Penitenciarului Iași este pe actualul amplasament. Toți cei care și au construit locuințe pe străzile din vecinătate au făcut asta în cunoștință de cauza. Este foarte important amplasament pt a avea un traseu cât mai scurt cu sediile INSTITUȚIILOR cu care unitate trebuie sa colaboreze.
  Toți angajații PENITENCIARULUI sunt locuitorii ai IAȘULUI și plătesc taxe și IMPOZITE la PRIMĂRIA dl CHIRICĂ!
  Deci cei care se opun PUZ lui sa nu uite. ca poate într un viitor nu prea îndepărtat va fi greu pt familia lor sa i viziteze la 130 km de IAȘI.
  Și un lucru f. important pt cei care locuiesc pe străzile de pe lângă PENITENCIARUL IASI
  sunt mai în siguranță din punct de vedere infracțional decât marea majoritate a celor care locuiesc în alte zone ale orașului.
  Cei care lucrează, păzesc, supraveghează P Iași fac asta și pt proprietățile dv.
  Nu e vina nimănui ca la momentul înființări unități la actuala adresa era la marginea IASULUI și acum nu mai e asa.
  Concluzia mea pt cei care votează PUZ ul este sa lase interesele IMOBILIARE și sa nu mai minta locuitorii din IAȘI ca nu mai pot de grija lor.
  Dl PRIMAR. și angajații P Iași v au votat, asa ii reprezentați?

 • Mihai meri tu cu vaca la buhai,nu visa cum te dai huta în scranciub.
  Cică trebuie sa te înscrii la Dr.Vicol ce urmează treaba ta doar ești descurcăreț. Ai grija sa nu scapi soponul.Pa cuvânt sa fii iubit ca unde dragoste nu e trebuie sa facem nu?

Adauga un comentariu