National

Consiliul Local al Municipiului Iasi functioneaza absolut ilegal

Publicat: 13 ian. 2002
1

– ghid practic pentru uzul premierului Adrian Nastase-

Daca tot a inceput, la Bucuresti, razboiul cu ilegalitatile din primarii, ar fi bine ca premierul Adrian Nastase sa-si abata atentia si asupra primariei iesene. Motivul ? De mai multe luni, Consiliul Local al Municipiului Iasi functioneaza absolut ilegal! Legea Administratiei Publice Locale precizeaza, in articolul 60, alineatul b: „mandatul de consilier local inceteaza de drept in caz de incompatibilitate”.

Primii care se afla in aceasta situatie sunt cei doi viceprimari- consilieri, Vasile Munteanu si Vasile Dumitriu. Legea prevede clar, in art. 61: „Viceprimarii nu pot fi in acelasi timp si consilieri”. In stare de incompatibilitate se afla si secretarul prefecturii, Tudor Leonte, sefa Oficiului de Stare Civila, Renata Puscasu, managerul RAJAC, Gheorghe Nichita, managerul SC „Iasi XXI„, Romeo Olteanu, precum si Petru Focsa, sef de serviciu la DAFIS.

Incompatibilitatea lor cu calitatea de consilier este stabilita de art.30, alineatele b si c. In acest articol se incadreaza aproape toti membrii consiliului local, care se afla in stare de incompatibilitate,fiind membri in consiliile de administratie ale regiilor autonome subordonate primariei. Deoarece majoritatea consilierilor se afla in stare de incompatibilitate, aceasta situatie atrage incetarea mandatului lor, conform art.60, alin b, de aici rezultand imposibilitatea consiliului local de a functiona in conditii legale.

Urmarea? TOATE HOTARARILE CONSILIULUI LOCAL ADOPTATE DUPA INTRAREA IN VIGOARE A NOII LEGI A ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE (MAI 2001) SUNT ILEGALE. Aceste hotarari pot fi contestate in instanta de orice cetatean, cu sanse maxime de castigare a procesului. Altfel spus, Consiliul Local al Municipiului Iasi nu exista, fiind inlocuit de un grup de impostori, care incalca legea fara pic de jena. Situatia,extrem de grava, poate inceta doar atunci cand consilierii aflati in stare de incompatibilitate, adica aproape toti, isi vor da demisia din functiile care genereaza situatia respectiva. Aceasta eventualitate nu va inlatura insa caracterul ilegal al tuturor hotararilor adoptate de consiliul local incepand cu luna mai 2001!

Deoarece premierul Nastase s-a referit si la afacerile suspecte pe care unii consilieri locali le fac cu primariile, ar fi de asteptat ca organele de control sa ia la puricat si contractul de miliarde pe care consilierul Constantin Adascalitei, cumatrul lui Simirad, il are cu primaria, prin intermediul firmei sale, IGS. In bugetul local pe 2001, votat si de consilierul Adascalitei, suma pentru acest contract a fost prevazuta in mod explicit. Cum s-ar zice, cumatrul primarului si-a votat singur banii luati de la primarie. In legatura cu acest caz, legea precizeaza, in art. 47: „Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotararilor consilierul care (…) are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local”. Cum legea prevede ca un astfel de vot atrage nulitatea hotararii adoptate, rezulta ca bugetul Iasului pe 2001 este ilegal!Acelasi lucru este valabil si pentru 2002, cand bugetul votat de consilierul Adascalitei cuprinde din nou, ce-i drept mai discret, suma necesara pentru contractul cu firma condusa de cumatrul lui Simirad. Unele dintre aceste cazuri au fost prezentate in mod repetat de presa ieseana, dar degeaba.

Spre deosebire de Basescu, Simirad a fost tatucul acestei batai de joc la adresa legii, iar prefectul a preferat sa nu-i deranjeze pe colegii sai din PSD, care alcatuiesc majoritatea covarsitoare a consiliului local. Situatia din primaria ieseana e mult prea grava pentru ca lucrurile sa mai continue asa. Daca liderii PSD de la Iasi nu inteleg acest lucru, risca sa pateasca precum colegii lor din Bucuresti, care au asteptat ca premierul sa le faca ordine in propria ograda.

Adauga un comentariu