Actualitate

Consiliul Permanent al UDMR a aprobat cele trei propuneri de miniștri

Publicat: 22 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Consiliul Permanent al Uniunii Democrate Maghiare din România a aprobat, luni seara, persoanele desemnate pentru funcţiile de miniştri în viitorul Guvern.

Cseke Attila a primit aprobarea formaţiunii pentru funcţia de ministru desemnat al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Tanczos Barna pentru funcţia de ministru desemnat al Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar Eduard Novak pentru funcţia de ministru desemnat al Tineretului şi Sportului, a informat un comunicat al UDMR.

Ce miniștri propune PNL

Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu rămân la ministerele pe care le conduc și acum, dpă cum anunță PNL. Astfel, Nicolae Ciucă, actualul premier interimar, va rămâne ministru al Apărării, în timp ce Bogdan Aurescu va continua la Ministerul de Externe. Un alt minsitru liberal care ar trebui să facă parte din nou Guvern este Bogdan Gheorghiu, la Ministerul Culturii.

La Interne îi putem regăsi pe Marcel Vela, actual ministru al acest portofoliu, dar și pe Laurențiu Leoreanu.

Pentru Ministerul de Finanțe, PNL îl propune pe Bogdan Huțucă, unul dintre specialiștii de Finanțe care a lucrat în diverse agenții de stat tot ca economist. Însă și Ionel Dancă este propus pentru această funcție, dar și Sebastian Burduja, secretarul de stat în acest minister.

La Ministerul Muncii, propunerile sunt Violeta Alexandru, sau Robert Sighiartău. Agricultura ar putea fi luată de Adrian Oros, Emil Dumitru sau Adrian Pintea.

La Educație l-am putea regăsi pe Sorin Câmpeanu, cel care a mai fost ministru al Educației și care a susținut aministia plagiatelor.

La Energie s-ar putea întoarce Virgil Popescu, cel care ocupă funcția de ministru la Energie și Economie în acest moment.

Care sunt propunerile de miniștri USR

Din partea USR propunerea pentru Economie este Claudiu Năsui, la Sănătate, Vlad Voiculescu, cel care a mai fost ministrul al Sănătății în cabinetul Dacian Cioloș, la Justiție, Stelian Ion, un critic al modificărilor aduse legilor justiției, iar la Transporturi, Cătălin Drulă, cunoscut pentru asociația Pro Infrastructură.

La Fonduri Europene, specialistul Cristian Ghinea sau Dragoș Pâslaru, în timp ce președinte al Senatului ar putea ajunge Anca Paliu.

Florin Cîțu este susținut pentru funcția de premier

Luni, 21 decembrie, liderii PNL, USR-PLUS, UDMR s-au întâlnit pentru a semna Acordul de guvernare. Cel care a preluat primul cuvântul este Ludovic Orban, premierul care a demisionat recent.

Prin intermediul Acordului de guvernare, cele trei partide își dau acordul de a-l susține pe Florin Cîțu pentru funcția de premier.

„În urma negocierilor semnăm acordul de Coaliție. De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%. Imediat după procedurile de constituire a parlamentului, așteptăm invitația președintelui la consultări. Suntem hotărâți să dăm României un guvern cât mai repede”, a afirmat Ludovic Orban.

„Vom descuraja nepotismul și clientelismul”

Coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR anunță că noul Guvern va descuraja nepotismul și clientelismul și se va acționa cu imparțialitate. Mai mult, se va respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.

„Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.

Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîțu. Propunerea noastră pentru Președintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu. Propunerea noastră pentru Președintele Camerei Deputaților este, din partea PNL, Ludovic Orban”, s-a mai discutat la semnarea Acordului.

Adauga un comentariu