Local

Consiliul Superior al Magistraturii, dat în judecată la Iași! Un magistrat cere în instanță transferul neaprobat de CSM!

Publicat: 02 iun. 2020
Un judecător i-a chemat în instanță pe reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii
Consiliul Superior al Magistraturii a fost dat în judecată la Iași

Consiliul Superior al Magistraturii a fost acționat în judecată de către un magistrat. Judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă le cere colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea unui act administrativ emis de CSM. Magistratul de la Judecătoria Botoșani ceruse transferul la instanța similară din Iași

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost dat în judecată la Iași! Un magistrat din Botoșani i-a chemat în instanță pe reprezentanții CSM.
Judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă le cere colegilor de la Curtea de Apel Iași să dispună anularea unui act administrativ emis recent de CSM. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al cauzei. Ulterior, judecătorii vor asculta ce au de spus ambele părți, pentru a putea lua o decizie.

Cerere de transfer, depusă de judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă la Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii a fost acționat recent în judecată de către Mihaela Matostat Ciomagă. În urmă cu mai bine de un an, magistratul a solicitat transferul de la Judecătoria Botoșani, la instanța similară din Iași, potrivit CSM.
În cadrul solicitării, judecătorul a invocat motive de ordin personal. Însă CSM a arătat că Judecătoria Botoșani avea un deficit de personal.

„Pe data de 19 aprilie 2018, la Judecătoria Botoșani, dintre cele 35 de posturi de judecător prevăzute în schema de personal, erau ocupate 26. La această instanță, în 2017, a fost o încărcătură de 1.221 de cauze. În aceeași perioadă, încărcătura a fost de 869 de dosare pe schemă. La Judecătoria Iași, dintre cele 61 de posturi, 59 erau ocupate. În 2017, la această instanță, încărcătura pe judecător a fost de 1.121 de cauze. Totodată, încărcătura a fost de 948 de cauze pe schemă”, a precizat Consiliul Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat avizele date de instanțele de judecată

Cei de la CSM au afirmat că atât Curtea de Apel Iași, cât și Curtea de Apel Suceava, și Judecătoria Botoșani au comunicat avizele nefavorabile referitor la cererea de transfer. Singura instanță care a emis un aviz favorabil a fost Judecătoria Iași, în acest caz.
Judecătoria Botoșani a precizat atunci că exista un deficit de șapte judecători.

„La soluționarea cererii, CSM va avea în vedere că la Judecătoria Botoșani sunt șapte posturi de judecător vacante. În plus, încărcătura pe judecător a fost una peste media națională. Totodată, se vor lua în calcul avizele nefavorabile date de trei instanțe. Mai mult, se va avea în vedere și faptul că doamna judecător are o vechime de un an și două luni în instanță”, au afirmat cei de la CSM.

Conform celor de la Consiliul Superior al Magistraturii, s-a ajuns la concluzia că nu era oportună încuviințarea cererii de transfer formulată de judecătorul Mihaela Matostat Ciomagă.

Soluția CSM la solicitarea formulată de Mihaela Matostat Ciomagă

CSM a mai afirmat că va respinge solicitarea formulată de magistratul Mihaela Matostat Ciomagă.

„CSM respinge cererea de transfer formulată de judecător Mihaela Matostat Ciomagă”, au încheiat cei de la Consiliul Superior al Magistraturii.

De remarcat este faptul că, atât instanțele, cât și parchetele din zonă s-au plâns în repetate rânduri de faptul că schema de personal nu este acoperită. Astfel, deficitul de personal a fost mai mereu o problemă atât pentru instanțele de judecată ieșene, cât și pentru parchete.
Acum, urmează ca magistrații din cadrul Curții de Apel Iași să decidă cu privire la solicitarea făcută de Mihaela Matostat Ciomagă, în contradictoriu cu CSM.

Adauga un comentariu