National

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales noul președinte, după o lungă perioadă de interimat

Publicat: 12 mai 2022
CSM are în componenţă 19 membri

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales în ședința de plen de joi, 12 mai, noul președinte, după o perioadă de blocaj în care interimatul a fost asigurat de președintele din 2021, judecătorul Bogdan Mateescu.

Președintele CSM pe anul 2022 (ultimul înainte de alegerea unei noi componențe a CSM) este judecătorul Marian Budă, membru interimar al Consiliului, provenit din rândul magistraților de la ÎCCJ. Acesta a fost ales de plenul CSM cu 10 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” și două abțineri.

Plenul Senatului l-a validat, pe 17 ianuarie, în calitate de membru interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pe judecătorul Marian Budă, ca urmare a încetării calităţii de membru al CSM, prin pensionare, a judecătoarei Mariana Ghena.

Conform prevederilor legale, președinția CSM este asigurată, pentru un an, de unul dintre membrii aleși judecători. Mandatul președintelui nu poate fi reînnoit. Judecătoarele Gabriela Baltag și Andrea Chiș nu au reușit, în decembrie, să strângă suficiente voturi în Secția pentru judecători, pentru a candida la funcția de președinte al CSM.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
Adauga un comentariu