News Flash:

Conspiratie la Tepro

15 August 2004
1234 Vizualizari | 0 Comentarii
•Bugetul de stat poate ramane pagubas cu suma de 119 miliarde lei, echivalentul a 3,5 milioane de dolari americani •Statul roman va fi nevoit sa vanda pe nimic actiunile pe care le detine acum la Tepro SA •Indienii au sansa de a primi aproximativ 250 miliarde lei, mai mult de sapte milioane de dolari americani •Tot patrimoniul firmei iesene a fost gajat pentru 7,5 milioane de dolari •Daca indienii nu vor cumpara la pretul pe care-l vor, Tepro SA ar putea intra in faliment •Banca Comerciala se va trezi, intr-o asemenea situatie, cu un morman de fiare cu care nu va avea ce sa faca •Totul nu este altceva decat o mare smecherie financiar - bursiera

Tepro parca este blestemat! Statul roman se afla in situatia de a pierde cateva milioane de dolari americani, ramanand la mana indienilor de la LNM Holdings. Dupa ce in urma cu cativa ani Virgil Sahleanu a fost ucis miseleste, chiar inainte ca instanta sa anuleze contractul de privatizare a unitatii, recent, structura actionariatului si-a modificat componenta, reintroducand pachetul majoritar de actiuni in proprietatea statului roman. De aici rezulta necesitatea unei noi privatizari a SC Tepro SA. Reporterii cotidianului ZIUA de Iasi prezinta un posibil scenariu al ultimelor evenimente de la fosta Metalurgica, ce are ca scop preluarea de la stat a actiunilor pe un pret de nimic. Unii dintre specialistii pietei de capital au afirmat ca nu este altceva decat o smecherie financiar - bursiera, care va pagubi statul cu valoarea datoriilor firmei iesene catre bugetul asigurarilor sociale. Acestea au fost transformate in actiuni, cu care a fost marit capitalul social de la Tepro SA, in speranta ca prin vanzarea lor vor fi acoperite datoriile amintite. Fals: LNM Holdings are posibilitatea, prin ultimile sale decizii, de a prelua totul pe nimic. Nu este exclus ca tot acest scenariu sa fi fost gandit dinainte de persoane implicate in activitatea de la Tepro SA si in cea a Ministerului de Finante. La fosta Intreprindere Metalurgica este nevoie de un audit financiar, facut de firme de prestigiu, asupra carora sa nu pluteasca nici cea mai mica urma de indoiala privind corectitudinea lor, pentru ca exista date care anunta serioase nereguli economico - financiare. Sunt si unele acuzatii de coruptie, care, deocamdata, nu au fost confirmate.

Decizia de ieri a Adunarii Generale a Actionarilor de la societatea comerciala Tepro SA de a gaja in favoarea Bancii Comerciale Romane (BCR) absolut toate bunurile firmei, inclusiv terenul de sub halele de productie, poate fi caracterizata ca o mare smecherie financiar - bursiera a actualilor administratori indieni ai firmei iesene. Actionarii indieni au reusit, prin aceasta hotarare AGA, sa-si puna la adapost investitia facuta in cursul anului trecut, cand au platit 15 milioane de dolari americani pentru pachetul majoritar de actiuni de la fosta Intreprindere Metalurgica din Iasi. Pentru o linie de credit in valoare de 7,5 milioane de dolari americani, terenurile pe care se afla halele de productie, cladirile acestor hale si toate utilajele din fabrica, la care se adauga orice altceva ar mai dori conducerea BCR, sunt gajate in favoarea bancii. Inclusiv toate incasarile financiare ale SC Tepro SA! Scopul solicitarii acestei linii de credit este finantarea cumpararii de materie prima, tabla pentru productia de tevi sudate. Dar, la cea mai mica greseala a directorilor de la Tepro SA, care nu ar mai avea posibilitatea sau nu ar mai fi de acord sa ramburseze linia de credit, toate bunurile de la fosta Metalurgica vor trece automat in proprietatea BCR.

Cauza smecheriei

Cu circa trei saptamani in urma, intr-o sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor de la Tepro SA, a fost decisa majorarea capitalului social al fabricii, prin aducerea in randul actionarilor a Ministerului de Finante (MF) si a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), dupa ce toate datoriile unitatii iesene catre bugetul asigurarilor sociale au fost transformate in actiuni. Din acel moment, capitalul social al firmei a crescut doar pe hartie, dar, ce este mai important, indienii de la LNM Holdings nu au mai ramas actionari majoritari. Procentajul de actiuni detinute de indieni a scazut de la aproape trei sferturi din capitalul social, parte care le dadea putere deplina in privinta administrarii fabricii, la mai putin de jumatate din capitalul social. In acest caz, in Consiliul de Administratie ar trebui sa intre si reprezentanti ai MF sau ai AVAS, care s-ar putea opune deciziilor administratorilor indieni. Cu alte cuvinte, ar insemna ca statul sa se uite in curtea unei fabrici cumparate de investitori straini, lucru care nu este totdeauna bine pentru investitor. Pentru a putea redeveni actionari majoritari la Tepro SA, indienii sunt nevoiti sa cumpere de la cei doi actionari amintiti, sau de la SIF 2 Moldova, cota de capital social detinuta de cei in cauza. Din start, solutia negocierilor cu SIF 2 Moldova pentru cota sa de 15,3 la suta detinuta este exclusa, daca avem in vedere ca au existat adevarate scandaluri intre LNM Holdings si SIF 2, totul culminand cu excluderea din Consiliul de Administratie de la Tepro SA a reprezentantului SIF. Negocierea cu statul roman este, si aceasta, dificila, daca avem in vedere ca, in cursul ultimelor 12 luni, intreprinderea ieseana a inregistrat profituri si ar urma sa-si tripleze productia, dupa cum au declarat recent chiar administratorii indieni, intr-o conferinta de presa. Cu alte cuvinte, LNM Holdings ar trebui sa cumpere, la un pret ridicat, ceea ce i-a apartinut pana nu demult. Alti bani, alta distractie!

Scopul

Pornind de la elementele de mai sus, ar insemna ca actionarii indieni fie sa piarda controlul asupra administrarii Tepro SA, fie sa cumpere la un pret redus, ca de la solduri, actiunile preluate acum de AVAS si de MF, fie sa renunte la actiunile sale, vanzandu-le unui alt investitor, care sa accepte sa cumpere la un pret scazut, lucru inacceptabil pentru LNM Holdings. Aceasta ultima solutie este exclusa, pentru ca nimeni nu baga banii intr-o intreprindere unde statul este majoritar. Astfel, ramane doar solutia achizitiei de la stat a actiunilor detinute de AVAS si de Ministerul de Finante, la un pret care va fi negociat. Dar, probabil pentru a controla aceasta negociere, a fost nevoie de angajarea liniei de credit, cu gajarea tuturor bunurilor fostei Fabrici Metalurgica.
Concret, este vorba de una dintre cele mai mari smecherii de pe piata bursiera din Romania. In momentul in care statul roman va decide sa vand actiunile de la Tepro SA, singurul posibil cumparator poate fi doar LNM Holdings. In primul rand, pentru ca acesta detine controlul asupra singurului furnizor de materie prima pentru unitate, producatorul de tabla fiind ISPAT Sidex SA din Galati, proprietate tot a LNM Holdings. In cazul in care AVAS si MF doresc sa vanda altcuiva, la un pret mai bun, acest nou investitor este legat de maini si picioare, daca se poate spune asa, de furnizorul de materie prima, respectiv tot LNM Holdings. Este imposibil ca un om de afaceri sa fie convins sa investeasca cateva milioane de dolari americani intr-o fabrica romaneasca, cu scopul de a scoate profit, atata timp cat este dependent, absolut in totalitate, de un furnizor. Reamintim situatia din urma cu cativa ani, cand actionarul majoritar la Tepro SA era firma ceha Zelezarni Vesely, perioada care s-a incheiat cu asasinarea liderului sindical Virgil Sahleanu. In toti acei ani, Tepro SA a primit materie prima de la SIDEX SA Galati, numai prin intermediul unor axe de comert, care preluau si productia fabricii iesene, la preturi sub costurile de productie. De aceasta data, daca statul nu va vinde catre LNM Holdings, situatia se poate repeta, ducand la falimentul fabricii. Chiar daca ar exista un alt investitor decat indienii interesat de Tepro SA, acestia ar trebui sa asigure rambursarea liniei de credit de 7,5 milioane de dolari catre BCR, lucru imposibil, atata timp cat nu controleaza furnizorul de materie prima, chiar daca are piata de desfacere asigurata.
In aceste conditii, ramane un singur investitor interesat de actiunile de la fosta metalurgica: LNM Holdings. Din cauza acestui fapt, pretul de vanzare al actiunilor detinute de statul roman va fi, in mod normal, doar simbolic. Practic, actiuni emise pe datorii, adica pe nimic, tot pe nimic vor fi vandute.

Conspiratia

O asemenea situatie a fost posibila din cauza unor jonglerii bazate pe legislatia in vigoare. Astfel, pe data de 20 iulie 2004, la Tepro SA a fost organizata sedinta extraordinara a AGA, care a decis majorarea capitalului social, cu valoarea datoriilor mentionate. Conform datelor detinute de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, chiar in aceeasi zi, dupa terminarea sedintei AGA, actionarii indieni, prin administratorii sai, au decis organizarea de urgenta a unei sedinte a actionarilor. Aceasta s-a desfasurat ieri, cand a fost decisa gajarea tuturor bunurilor fabricii iesene in favoarea BCR, pentru cele sapte milioane si jumatate de dolari americani amintite. Dar, desi printre actionari sunt si AVAS si Ministerul de Finante, cele doua institutii ale statului roman nu au avut dreptul sa participe la sedinta AGA, si nici sa voteze. De ce? Pentru ca de la data aprobarii unei hotarari AGA, pentru ca aceasta sa poata fi luata in considerare, este nevoie sa treaca 15 zile incepand cu momentul publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei. Dar cincisprezece zile nu au trecut de la publicarea in Monitorul Oficial, motiv pentru care si conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si cea a Ministerului de Finante vor fi nevoite sa afle din presa despre decizia indienilor de la LNM Holdings, inca actionari majoritari la Tepro SA. Cu alte cuvinte, AVAS si MF au fost doar spectatori la deciziile adoptate la Tepro SA, fara a putea face ceva.

Muti ca pestii

Toate incercarile reporterilor cotidianului ZIUA de Iasi de a obtine amanunte despre aceasta decizie a AGA, precum si despre viitorul firmei Tepro SA au fost sortite esecului, deoarece nimeni de la fabrica ieseana nu a vrut sa faca vreun fel de comentariu. Astfel, Cornel Toma, directorul de marketing de la fosta Metalurgica, a declarat ieri, in fuga, ca nu are timp de discutii, pentru ca se grabeste acasa, unde are musafiri. Dar, dupa o ora, a revenit in fabrica, unde a stat mai mult de doua ore! Cei indreptatiti sa asigure relatiile cu presa, respectiv Premium Comunication, se pare ca au pierdut contractul de reprezentare cu Tepro SA. Din informatiile primite ieri rezulta ca de acest segment al activitatii se ocupa firma Musat & Asociatii din Bucuresti. Dar si reprezentantii acesteia au refuzat ieri, categoric, sa discute cu reporterii cotidianului ZIUA de Iasi. Singurul care a acceptat sa discute este Constantin Rotaru, liderul de sindicat al salariatilor, care nu a facut altceva decat sa confirme ca linia de credit este destinata achizitiei de materie prima de la ISPAT Sidex SA - Galati.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013518 (s)