Secretele istoriei

Conspiratii celebre cu privire la evrei

Publicat: 08 apr. 2015

Timp de secole bune, evreii au fost singura minoritate substantiala pe meleagurile europene. Asa ca nu e de mirare ca imaginatia majoritarilor s-a infierbantat adesea la adresa lor si ca s-au trezit cu acuzatii care mai de care mai fanteziste.

Una dintre cele mai periculoase si recurente acuzatii aduse evreilor e ca foloseau sange omenesc in diverse ritualuri, ba si la prepararea unor mancaruri de sarbatori. Pentru prima data, in cultura crestina, acuzatia apare in secolul 1. Iar de atunci, pana prin secolul al 12-lea, s-a perpetuat credinta in „vampirismulevreilor.

Si nu arareori, acuzatorii au actionat in consecinta. De exemplu Anglia secolului XII circula legenda ca un baiat gasit injunghiat a fost ucis ritualic de evrei. Au urmat masacre carora le-au cazut victime evreii. Toti evreii din Norwich, comitatul baiatului ucis, au fost omorati, iar pana la sfarsitul secolului al XIII-lea, evreii au fost izgoniti  de tot din Anglia. Si masacrul de la Chisinau din 1903 a pornit asa. Evreii au fost considerati responsabili ca au omorat un baietel rus la Dubasari si ca i-au folosit sangele la prepararea de matzo (o paine necrescuta facuta din apa si faina servita de obicei de Passover). 49 de evrei murit in urma pogromului de la Chisinau.

Vezi si Iata unde locuiesc cei care l-au rastignit pe Iisus

De episoade asemanatoare, chiar daca nu sfarsite prin bai de sange, nu este straina nici istoria recenta. In aprilie 2005, cinci baieti au disparut in Rusia, la Krasnoiarsk, iar trupurile lor arse au fost descoperite mai tarziu. Unele grupuri nationaliste ruse au cerut investigarea unei „secte hasidice” ai carei membri i-ar fi ucis pe copii in scopuri ritualice.

Pe langa ca astfel de acuzatii nu au fost niciodata dovedite, ele nici nu se bazeaza pe logica.  Sangele este tabu pentru evrei. Acestora le este interzis de Talmud sa manance sange, asa ca o portie de matzo preparat cu sange ar fi de neatins, pentru ca nu ar fi cuser.

Vezi si Iata care sunt cei mai influenti evrei din istorie

In imaginarul colectiv Europei Evului Mediu, cand evreii nu se ocupau cu rapitul copiilor de sacrificat, otraveau fantani sau raspandeau ciuma. In perioada marii epidemii de ciuma din secolul al XIV-lea, evreii erau banuiti de toate relele. Traiau in comunitati separate si, in conformitate cu restrictiile talmudice, nu mancau cu neevreii si treceau printr-un proces atent de spalare a mainilor inainte de masa. Asa ca ciuma n-a dat iama in evrei ca in restul populatiei. Au devenit astfel tapi ispasitori. Au fost acuzati ca otraveau fantanile din afara ghetourilor in care locuiau ca sa-i nimiceasca pe crestini, la fel cu facusera cu Isus Cristos (un alt fundament stereotipic al antisemitismului crestin). Subsecvent, pogramuri au fost puse la cale, au fost arse sinagogi cu tot cu evreii dinauntru si asa mai departe.

Mai recent, cea mai la moda calomnie adusa evreilor este ca planuiesc in secret sa cucereasca lumea prin diverse comploturi, dar mai ales prin presupusa lor potenta financiara. Si in prezent, cand finantele sunt la ananghie, exista persoane care sa-si aduca aminte ca pe fostul presedinte al Bancii Mondiale il chema Paul Wolfowitz, ca marele finantist George Soros este evreu, ca seful FMI se numeste Dominique Strauss-Kahn si tot asa.

Protocoalele Invatatilor Sionului e un text care a aparut si a circulat in Rusia la inceputul secolului XX, descriind un plan al mai marilor evrei sa domine lumea. A devenit foarte populara ca instrument de propadanga impotriva bolsevicilor rusi, bolsevismul fiind la randul lui banuit ca ar fi o creatie evreiasca. Pana si Hitler considera plauzibila legenda, ca sa nu mai vorbim de celebrul antisemit american, industriasul Henry Ford, care a publicat Protocoalele sub titlul „Evreul international” in ziarul sau antisemit The Dearborn in anii ’20.

Mai multe ziare vestice, mai ales The Times, au demonstrat ca Protocoalele sunt un fals grosolan, care numai de evrei nu fusese scris. Potrivit articolelor din The Times, textul a fost plagiat din alte scrieri de satira politica, al caror subiect nu erau evreii. Cu toate acestea, Protocoalele continua acum sa fie bestseller-uri in lumea araba si un mijloc de propaganda impotriva Israelului si a sionismului.loading...

Adauga un comentariu