Remedii naturiste

CONSTIPATIE – tratament naturist

Publicat: 20 dec. 2010
7

Constipatia – In aceasta stare patologica, caracterizata prin scaune dificile si la intervale de timp neregulate, o serie de plante pot avea efecte favorabile. in functie de doza, ele sunt laxative sau purgative.

Cortex Frangulae (coaja de Crusin) – este principala specie autohtona, avind avantajul ca nu da obisnuinta, putind fi utilizata deci si in constipatii cronice. Se va folosi coaja uscata la 100°C sau de 1 an vechime.
Decoct din o lingura de coaja care se opareste, apoi dupa un sfert de ora se pune la fiert la foc domol, jumatate de ora. Ceaiul se bea caldut, seara la culcare, in constipatii rebele doza repetindu-se dimineata pe stomacul gol. In cure de mai lunga durata se incepe cu doze mai mici care se vor mari in functie de efectul produs.
Pulbere din 2-3 virfuri de cutit pe zi.

Herba Convolvnli (Volbura) – are actiune purgativa.
Infuzie din 2 lingurite de planta la o cana de apa, cantitate care se bea dimineata pe stomacul gol.
Tinctura preparata din 20 g de planta macerata 10 zile, in 100 ml alcool, din care se iau 2-4 linguri amestecate cu 2-4 linguri sirop sau miere, dimineata pe stomacul gol.
Pulbere din care se iau 2 virfuri de cutit in miere, dimineata pe stomacul gol.

Folium Cynarae (frunze de Anghinare) – in special in constipatiile datorate unor disfunctii hepatice.
Infuzie din o lingurita de frunze la o cana de apa, din care se beau 2-3 cani pe zi.

Radix Cichorii (radacina de Cicoare) – usor laxativa. Infuzie din o lingurita de radacini la o cana de apa, din care se beau 2-3 cani pe zi.

Folium Fraxini (frunze de Frasin) usor laxative. Infuzie din 1-2 linguri de frunze la o cana de apa ; se beau 2-3 cani pe zi.

Flores Pruni spinosi (flori de Porumbar) usor laxative. Infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa ; se beau 2-3 cani pe zi.

Flores Sambnei (flori de Soc) usor laxative, din care cauza stnt recomandate mai ales in constipatiile de natura nervoasa.
Infuzie din o lingurita de flori la o cana de apa ; se bea seara, inainte de culcare.

Semen Lini (seminte de In) au o actiune mecanica datorita mucilagiilor, actionind chiar in constipatii rebele.
Se iau 1-2 lingurite de seminte intregi, cu putina apa, de preferinta seara la culcare.

Semen Sinapis albae (seminte de Mustar) actioneaza atit prin iritarea locala pe care o produc la nivelul mucoasei gastrice, cit si datorita mucilagiilor. Nu se vor face tratamente prelungite si-nu se vor administra copiilor.
Se iau seminte intregi, cu putina apa, incepindu-se cu o lingurita pe zi, ajungindu-se progresiv la o lingura pe zi.

Ceai laxativ

Cortex Frangulae (coaja de Crusin), Herba Convolvull (Volbura) – laxative, maresc peristaltlsmul; Folium Melissaa (frunze de Roinita) — antiseptice, calmeaza colicile, carrninative. (Formula Plafar).
Decoct (prin fierbere numai 3-5 minute) din lingura de amestec la o cana de apa ; cantitatea se bea seara la culcare (in constipatii rebele) si dimineata pe stomacul gol.

Rp. Cortex Frangulae (coaja de Crusin) – 30 g
Flores Pruni spinosi (flori de Porumbar) – .20 g
Flores Tiliae (flori de Tei) – 20 g
Herba Taraxaci (Papadie) – 20 g
Fructus Foeniculi (fructe de Ferticul) – 10 g
Decoct (prin fierbere numai 5 minute) din o lingura de amestec la o cana de apa. Se bea seara la culcare, indulcit de preferinta cu miere.

Adauga un comentariu