Titlurile zilei

Construcție fabuloasă, în subteran, într-o clădire-simbol și cu un istoric de aproximativ 400 de ani, din centrul orașului Iași. Arhitectul care a realizat totul a făcut o mărturisire uluitoare – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 09 oct. 2021
Imagini din subsolul Catedralei Catolice
După ani buni, Catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost reabilitată și restaurată. Edificiul, care are o vechime de aproximativ patru secole, are o nouă construcție fabuloasă în subteran

În plin centrul orașului Iași, la o construcție spectaculoasă, în subteran se află un loc unic și fabulos! Cu un istoric ce merge până acum aproximativ 400 de ani, clădirea va deveni un punct de atracție pentru mii și mii de oameni. Dr. arhitect Ioan Sasu, cel care a conceput locul din subteranele edificiului, arată că, după 10 ani de muncă, a fost inspirat și a primit „sprijin” de la divinitate. În prim-planul acestei povești este Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, anume vechea Catedrală Catolică din capitala Moldovei

După ani buni, Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Iași (vechea Catedrală Catolică) a fost reabilitată și restaurată. Edificiul, care are o vechime de aproximativ patru secole, are o nouă construcție fabuloasă în subteran. Dr. arhitect Ioan Sasu, cel care a conceput locul din subteranele edificiului, arată că, după zece ani de muncă, a fost inspirat și a primit „sprijin” de la divinitate.

„Am început această lucrare acum zece ani. A fost o muncă titanică deoarece frumoasa clădire se afla în prag de prăbușire. Apoi, ne-a venit ideea de a face un loc special în subteranul construcției. E un loc aparte și care poate fi și muzeu, loc unde avem puse în valoare vestigii și obiecte valoroase. Când mi-a fost mai greu, am simțit că cineva de Sus, știți dumneavoastră cine, mi-a oferit tot sprijinul și imboldul pentru a reuși”, a mărturisit dr. arhitect Ioan Sasu.

Ca urmare a excavării pământului pentru structura de rezistență, precum și a lucrărilor de cercetare arheologică, a rezultat la subsol un loc cu rol de muzeu, unde sunt expuse obiecte de ceramică, textile, monede. A doua parte a subsolului, crucierea, este destinată zonei de necropolă, deoarece aici se găsesc osemintele ierarhilor și preoților care au fost înhumați în catedrală.

În noul altar al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași vor fi introduse relicvele din altarul vechi

În noul altar vor fi introduse relicvele din altarul vechi, relicvele Sfinților apostoli Filip și Iacob, ale Sfântului Hipolit, martir, și cele ale fericiților români: Anton Durcovici, Vladimir Ghika, Veronica Antal, Ieremia Valahul și Vasile Aftenie. În preajma acestui moment istoric, PS Iosif Păuleț a trimis o scrisoare pastorală, cu titlul „Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Iași – casa lui Dumnezeu și biserica-mamă a Diecezei de Iași”.

„Acest eveniment solemn, pe care ne pregătim să-l celebrăm, reprezintă cu adevărat un moment istoric în viața Diecezei de Iași, dar, în același timp, este și o ocazie de reflecție spirituală și de reînnoire eclezială pentru întreaga noastră comunitate diecezană. Suntem chemați nu doar să admirăm aspectul exterior, istoric sau artistic al catedralei, ci, mai ales, să redescoperim importanța ei ca Biserică-mamă, casă de rugăciune și de sfințire pentru toți credincioșii, semn al comuniunii în credința cu apostolii și cu urmașii lor”, a transmis PS Iosif Păuleț.

Proiectul „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași”

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Iași, fiind construită de aproximativ 250 de ani, a devenit foarte vulnerabilă din cauza intemperiilor, mai ales din cauza cutremurelor, astfel încât structura de rezistență a clădirii a suferit foarte mult. Fisurile și crăpăturile care începuseră să apară la ziduri au făcut ca biserica să nu mai poată fi utilizată, deoarece era un real pericol pentru toți cei care intrau. De asemenea, picturile din biserică erau într-o stare avansată de degradare, ceea ce făcea ca imaginile să fie greu perceptibile. Fiind un monument istoric clasa A, costurile pentru un astfel de proiect au fost foarte ridicate, fiind depus un dosar și realizându-se apoi un contract de finanțare al proiectului „Restaurare, consolidare și integrare turistică catedrala veche romano-catolică «Adormirea Maicii Domnului» din Iași”, care a fost semnat la 14 decembrie 2017, la sediul Episcopiei de Iași.

Contractul a permis acordarea finanțării nerambursabile de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice (MDRAP) și Fondurilor Europene în calitate de autoritate de management pentru Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru implementarea proiectului. Lucrările efective de consolidare și restaurare la catedrală au început la 14 iunie 2018.

Mărturiile istorice confirmă existența la Iași, încă de la începuturile vieții urbane, a unei biserici romano-catolice

Mărturiile istorice confirmă existența la Iași, încă de la începuturile vieții urbane, a unei biserici romano-catolice. De-a lungul timpului a fost menționată o biserică de lemn, apoi una de lemn cu fundament de piatră, ajungându-se, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, la actuala biserică de piatră. Lucrările la biserica de piatră au fost începute în anul 1782 de pr. Anton Mauro și finalizate în 1789 de prefectul Misiunii Franciscane din Moldova, pr. Fidelis Rochi, biserica fiind sfințită la 15 august același an. Amplele lucrări de restaurare și mărire a edificiului, efectuate între anii 1869 și 1873 sub coordonarea episcopului Giuseppe Salandari, au făcut din Biserica „Adormirea Maicii Domnului” un lăcaș de cult vrednic de orașul Iași, centrul cultural și spiritual al Moldovei.

Din punct de vedere arhitectural, biserica reprezintă un exemplu unic de artă barocă în Moldova

Din punct de vedere arhitectural, biserica reprezintă un exemplu unic de artă barocă în Moldova. Altarul principal a fost lucrat la Roma, iar cele laterale la Padova, cu marmură adusă de la Veneția, iar pictura a fost realizată în anul 1869 de călugărul franciscan Giuseppe Carta din Palermo. La 27 iunie 1884, odată cu fondarea Episcopiei Romano-Catolice de Iași, biserica va căpăta statutul de catedrală, facilitând celebrările liturgice solemne care au rămas în memoria comunității locale, dar și a întregii Dieceze de Iași. Această biserică va rămâne mereu catedrala principală a Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Alături de această catedrală a fost construită între anii 1992 și 2005 o catedrală nouă, cu hramul „Sfânta Fecioară Maria, Regina” din Iași, sfințită la 1 noiembrie 2005, și care oferă spațiul necesar pentru celebrarea marilor evenimente din viața diecezei.

Frumusețea și bogăția spirituală a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași este dată și de elementele importante de patrimoniu

Frumusețea și bogăția spirituală a Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Iași este dată și de elementele importante de patrimoniu, dar și prin noutățile aduse în ultimii cinci ani, printre acestea, putând fi amintite: liniile artei arhitecturale baroce, completate cu pictura catedralei, care a fost executată în anul 1869 de către călugărul franciscan Giuseppe Carta din Palermo; altarul principal vechi și cele două altare secundare, care au fost executate la Padova, cu marmură de Carrara în anul 1874; candelabrul din bronz Geriani din cupola centrală, precum și candelabrele mici din navele laterale, aduse de la Paris în anul 1904; orga clasică adusă în anul 1904 de la Jägerndorf – Austria; amvonul clasic cu basoreliefuri aurite, realizat în anul 1868; „catedra” (scaunul) episcopului; icoanele de la Calea Crucii, aduse de la Viena în anul 1873; cele două clopote aduse de la Viena și instalate în anul 1777.

În exterior, pe peretele sudic se află un ceas solar, realizat în anul 1813. Un nou altar de jertfă și un amvon nou (pupitru pentru lecturile sacre); vitraliile (o noutate absolută) care completează cele 12 ferestre ale catedralei, cu cei 12 apostoli (fiind folosită imaginea apostolilor realizată de către El Greco). A fost creat un subsol cu rol de muzeu, cu o zona de necropolă, unde se găsesc osemintele ierarhilor și preoților care au fost înhumați în catedrală, zona altarului fiind dedicată Fericitului Anton Durcovici.

Adauga un comentariu