Local

Construcțiile hidrotehnice din județul Iași sunt verificate de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor, pentru prevenirea inundațiilor

Publicat: 15 oct. 2020
Construcțiile hidrotehnice din județul Iași sunt verificate de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași
Barajele din județul Iași sunt verificate din punct de vedere tehnic

Echipele de specialiști din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași verifică barajele și construcțiile hidrotehnice de pe raza județului Iași

Zilele acestea are loc în județul Iași acțiunea anuală de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor. Comisia de verificare din cadrul ABA Prut-Bârlad urmărește starea tehnică și funcțională a digurilor longitudinale, de compartimentare: asigurarea continuității liniei de apărare, modul de întreținere al coronamentelor, taluzelor, rampelor de acces și a zonelor de dig-mal.

„Comisia de verificare va urmări starea tehnică și funcțională a barajelor și digurilor de contur, a acumulărilor permanente mici (categoria C și D) a căror avariere poate pune în pericol localități, precum și a acumulărilor nepermanente care au rol de atenuare a viiturilor. Lucrările de regularizare a cursurilor de apă cu evidențierea punctelor critice, inclusiv cele semnalate de autoritățile locale: eroziuni de mal, cursuri de apă colmatate etc.”, au declarat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.

Doar instituțiile abilitate pot face verificări în perioada pandemiei de Coronavirus

De specificat faptul că, la nivelul comitetelor locale și al Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași se va controla existența stocurilor de apărare împotriva inundațiilor. La nivelul Consiliului Județean Iași și a unităților administrativ-teritoriale din județ se va verifica stadiul implementării hărților de risc la inundații în planurile de urbanism și amenajarea teritoriului de interes județean și local.

„Având în vedere situația epidemiologică cauzată de virusul SARS-COV-2, pentru limitarea răspândirii infecției, aceste verificări, care sunt anuale, se vor face doar de către reprezentanții la nivel bazinal, județean și local: Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad, Sistemele de Gospodărire a Apelor, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Județene – Centrele Operaționale și a Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Garda Forestieră, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență-Grupurile de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Inundații.

De asemenea, în perioada 12-14 octombrie 2020 au avut loc și în județul Botoșani aceste verificări anuale, iar în județele Vaslui și Galați acțiunea anuală de verificare va avea loc în perioada 26-30 octombrie 2020.

Comentarii
Adauga un comentariu