Actualitate

Consultările la Cotroceni cu reprezentanţii partidelor politice au început. Noul premier va fi desemnat astăzi de Klaus Iohannis – UPDATE

Publicat: 21 oct. 2021
Klaus Iohannis cu mască
Președintele României, Klaus Iohannis, va desemna un nou premier astăzi. Varianta PNL este Nicolae Ciucă

Astăzi, 21 octombrie 2021, la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, îi aşteaptă pe reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament pentru a purta noi negocieri în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Partidul Naţional Liberali vor fi primii din nou la consultări, iar de această dată au renunţat la propunerea Florin Citu pentru poziţia de premier şi urmează să îl nominalizeze pe Nicolae Ciuca.

Mai mult decât atât, Partidul Social Democrat, potrivit unor surse, ar vota un Guvern minoritar.

UPDATE 11.30: Reprezentanții PSD au intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11.01: Au început în aceste momente consultările la Palatul Cotroceni. PNL este primul invitat.

Noi consultări la Cotroceni, după ce Guvernul Ciolos a căzut. Program

Așadar, după ce Guvernul Ciolos a picat ieri cu 184 de voturi „împotriva” şi 88 de voturi „pentru” în Parlament consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Ce opțiuni au partidele politice

Delegaţia cu care va merge PNL la Cotroceni este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

Partidul Social Democrat va merge la consultări, însă o hotărâre în ceea ce privește mandatul şi delegaţia va fi luată joi dimineaţă, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

UDMR consideră că prima soluţie ar fi „resuscitarea coaliţiei de guvernare”, însă, dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare, a anunţat miercuri Kelemen Hunor ieri.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a transmis, miercuri, că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este „o non-soluţie”, menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

Mai mult decât atât, Alianţa pentru Unirea Românilor va merge, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul „clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, a declarat copreşedintele partidului George Simion.

Nicolae Ciucă, propunerea PNL de premier al României

Decizie de ultimă oră, în doar două minute, fiind cea mai scurtă ședință din istoria PNL. Nicolae Ciucă este propunerea cu care liberalii vor merge la consultările de la Cotroceni.

De altfel, Nicolae Ciucă era cea mai vehiculată variantă în ultimele ore, fiind preferat de către președintele Klaus Iohannis.

 
Adauga un comentariu