National

Consultari la Cotroceni – Gorghiu: Vrem alegeri anticipate, apoi il sustinem pe Predoiu

Publicat: 05 nov. 2015
1

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, joi, dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, ca liberalii i-au prezentat presedintelui Klaus Iohannis varianta alegerilor anticipate si nu au avansat niciun nume de premier, insa sunt deschisi si altor variante daca propunerea lor nu este sustinuta.

 „N-am facut absolut niciun fel de propunere pentru prim-ministru. Propunerea cu care PNL a venit a fost aceea de dizolvare a Parlamentului si de organizare a alegerilor anticipate. Ne-am spus toate argumentele, i-am aratat presedintelui care sunt temeiurile pe care le bazam atunci cand solicitam anticipate. (…) Suntem intr-un moment foarte dificil pentru societatea romaneasca, pentru clasa politica si cred ca, intelegand ceea ce se intampla, nu putem sa optam decat pentru ideea de dizolvare a Parlamentului si organizare a alegerilor anticipate”, a spus Gorghiu.

Mai mult, Gorghiu a aratat ca ar fi un „avantaj” daca s-ar reusi organizarea alegerilor anticipate odata cu alegerile locale.

Intrebat cum a comentat Klaus Iohannis aceasta propunere, a alegerilor anticipate, copresedintele PNL Vasile Blaga a precizat: „A spus ca intelege pozitia PNL, ca este una consecventa cu cea din ianuarie. Si discutam de lucrul acesta inca din campania electorala”.

Pe de alta parte, Alina Gorghiu a precizat ca se bucura ca a vazut in declaratiile social-democratilor „o pozitie echilibrata, nuantata, care nu excludea alegerile anticipate”.

Intrebat daca PNL a renuntat la varianta ca prim-vicepresedintele Catalin Predoiu sa devina premier, avand in vedere ca liberalii nu au avansat un nume, copresedintele Vasile Blaga a precizat ca Predoiu va fi propus dupa ce PNL va castiga alegerile.

In situtia in care, in urma consultarilor, varianta alegerilor anticipate nu va avea sustinere, liberalii s-au declarat deschisi pentru alte consultari, insa au precizat ca, totusi, considera dizolvarea Parlamentului cea mai „justa” varianta. „Daca vom discuta dupa viitoarea intalnire. (…) Nu am discutat acest lucru cu domnul presedinte”, a precizat Blaga.

„Nu sunt excluse niciun fel de discutii. Nu detinem adevarul absolut. (…) E prematur sa discutam orice altfel de scenariu”, a spus si Alina Gorghiu, adaugand ca, daca nu va exista consens pe una din solutii prezentate de partide, „evident ca va fi a doua runda de consultari”, in care se va incerca ajungerea la un consens.

„Cu totii credem ca este acel moment in societatea romaneasca in care nu mai este cazul de scandal, de crize politice la varf, este momentul in care ar trebui sa gasim o solutie de consens. (…) Altfel nemultumirea va persista”, a conchis Gorghiu.

Presedintele Klaus Iohannis a primit, joi, la Palatul Cotroceni, delegatia PNL in cadrul consultarilor pentru formarea unui nou Guvern, afirmand ca Romania trece printr-o etapa dificila, cu schimbari politice declansate de o „tragedie”, si spera ca se vor gasi solutiile cele mai potrivite.

„Este o etapa grea, dificila, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declansat aceste schimbari politice si sper sa gasim solutiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o prima runda de consultari si abia astept sa aud propunerile dumneavoastra”, le-a spus presedintele membrilor delegatiei PNL.

Delegatia este formata din copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga, precum si seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus. Din delegatie nu face parte premierul desemnat de PNL inca de anul trecut, prim-vicepresedintele Catalin Predoiu.

Comentarii
Adauga un comentariu