National

Consultarile de la Cotroceni continua. Astazi sunt asteptati reprezentantii UNPR si ALDE

Publicat: 06 nov. 2015
1

Consultarile de la Palatul Cotroceni pentru formarea unui nou Guvern continua si astazi. Presedintele Klaus Iohannis ii asteapta la intalnire pe reprezentantii UNPR si ALDE si, in premiera, pe cei ai societatii civile si ai protestatarilor. Consultarile de la Palatul Cotroceni incep vineri, la ora 11:30, cand Klaus Iohannis va primi delegatia UNPR. De la ora 12:30 urmeaza sa discute cu seful statului si reprezentantii ALDE. UNPR s-a pronuntat, in declaratiile publice, in favoarea continuarii guvernarii alaturi de PSD si de ALDE, in actuala coalitie, insa fara prezenta lui Gabriel Oprea in Guvern. ALDE nu a prezentat un mandat clar, insa copresedintele Calin Popescu Tariceanu s-a aratat impotriva variantei prezentate de PNL, privind alegerile anticipate, afirmand ca acestea ar „paralizainstitutiile statului. Joi, Klaus Iohannis a anuntat ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20. In primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat si de la persoane care se prezentau a fi „protestatari”, in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Seful statului s-a consultat, joi, cu reprezentantii PSD, PNL, UDMR si cei din grupul minoritatilor nationale pentru gasirea unei solutii de iesire din criza politica generata de demisia prim-ministrului Victor Ponta.

Vezi si Consultari la Cotroceni – Pambuccian: Alesii minoritatilor vor o solutie de consens

Propunerile PSD

Social-democratii au propus ca, intr-o prima etapa, sa fie stabilit un pachet de obiective care trebuie atinse in perioada care vine, urmand ca, odata ce acest pachet ar fi agreat de partidele parlamentare, sa urmeze discutia pentru desemnarea unui prim-ministru. „Vreau sa plecam de la altceva, nu sa plecam de la a nominaliza o persoana care sa umble si sa bata la usa fiecarui partid si sa ceara sprijin politic, sa-si incropeasca un program de guvernare si sa stam toti cu emotii daca trece sau nu trece in Parlament si sa venim din nou sa prelungim criza. Dimpotriva, vreau sa facem acest pachet de obiective politice, care sa fie baza raspunsului principal la marile intrebari care vin din societate”, a declarat presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, la finalul consultarilor cu seful statului.

Vezi si Consultari la Cotroceni – Gorghiu: Vrem alegeri anticipate, apoi il sustinem pe

Propunerile PNL

Liberalii nu au facut nicio propunere de prim-ministru la consultarile cu Iohannis, copresedintele Alina Gorghiu reafirmand ca PNL sustine organizarea de alegeri parlamentare anticipate. La finalul consultarilor de la Cotroceni, copresedintele liberalilor Vasile Blaga a indicat ca, dupa castigarea alegerilor, PNL il va propune premier pe Catalin Predoiu.

Propunerile UDMR

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea a propus la consultarile cu Iohannis crearea unui guvern tehnocrat, care sa organizeze alegeri parlamentare inainte de termen. „Noi propunem declansarea de alegeri anticipate, daca se poate gasi o solutie constitutionala si legala pentru a declansa alegeri anticipate, alegeri inainte de termen cu un guvern de tehnocrati, condus de un om care are libertatea de a-si alege ministrii, nu trebuie sa fie politicieni, dar nu putem exclude nici politicienii condusi de un om tehnocrat si cu un mandat foarte clar: bugetul pentru 2016, modificarea legii alegerilor parlamentare si pregatirea alegerilor de anul viitor”, a spus Kelemen Hunor.

Propunerile Grupului Minoritatilor nationale

Liderul deputatilor minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a declarat ca majoritatea colegilor sai sustin ca organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o solutie, el aratand ca atat un guvern de uniune nationala, cat si un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficientei. El a aratat ca in majoritate deputatii minoritatilor nationale sustin ca alegerile anticipate nu reprezinta o solutie. Liderul grupului a precizat ca minoritatile nationale nu au nimic impotriva unui guvern de tehnocrati sau de uniune nationala.
Adauga un comentariu