Diete si regimuri

Consumul de alimente sănătoase, mai important decât greutatea pe care o aveți

Publicat: 19 sept. 2020
salata
Dacă mâncați tipuri de alimente mai sănătoase, unele dintre riscurile pentru sănătate asociate creșterii greutății corporale pot fi totuși reduse.

Pentru mulți dintre noi, pierderea în greutate – cu scopul de a fi mai sănătos în general – s-a dovedit notoriu dificilă. Factorii din afara vointei noastre, de la genetică și dependența de anumite medicamente, la restricții de timp și bani, pot face acest lucru și mai dur. Dar poate că ne concentrăm prea mult pe un lucru greșit. Un nou studiu sugerează că, dacă mâncați tipuri de alimente mai sănătoase, unele dintre riscurile pentru sănătate asociate creșterii greutății corporale pot fi totuși reduse. Asadar, consumul de alimente sănătoase poate fi mai important decât greutatea pe care o aveți!

O analiză a datelor de la 79.003 de adulți suedezi a constatat că persoanele care respectă în cea mai mare parte o dietă asemănătoare celei mediteraneene – una bogată în cereale integrale, fructe, legume, pește și ulei de măsline – au avut rezultate mai bune in ceea ce priveste speranta de viata, indiferent de greutatea lor.

O echipă de cercetători suedezi și americani a folosit date colectate de-a lungul a 21 de ani, implicând răspunsuri la 350 de întrebări, cu cel puțin 96 despre alimente, oferite voluntar de participanți de sex masculin și feminin în cadrul a două programe.

Rate mai mari de mortalitate

Cei care s-au abătut de la o dietă mediteraneană, chiar și atunci când greutatea lor a fost clasificată ca normală, au avut rate mai mari de mortalitate.

„Aceste rezultate indică faptul că aderarea la diete sănătoase, cum ar fi o dietă mediteraneană, poate fi un accent mai adecvat decât evitarea obezității pentru prevenirea mortalității globale”, au scris autorii.

Cu toate acestea, există încă un factor de mortalitate mai rău pentru persoanele care trăiesc cu obezitate: bolile cardiovasculare. Acest lucru s-ar putea datora factorilor genetici comuni între greutatea mai mare și bolile de inimă sau poate este necesară o urmărire mai strictă a unei diete sănătoase pentru a compensa factorii de risc de obezitate, sugerează cercetătorii, potrivit Science Alert.

„Studiul nostru observațional al asociațiilor de dietă și indicele de masă corporală cu mortalitatea nu poate dovedi că pierderea în greutate sau modificarea dietei pot reduce riscul de deces”, avertizează echipa, explicând că sunt necesare studii clinice pentru mai multă certitudine. Dar este greu să îi faci pe participanți să le adere pe termen lung.

Cu tot mai mulți oameni care trăiesc cu obezitate, nevoia de a înțelege această problemă complexă devine mai presantă. Indicele ridicat de masă corporală (IMC) a fost asociat cu 4 milioane de decese la nivel mondial în 2015, mai mult de două treimi dintre ele fiind atribuite bolilor de inimă (prima cauză de deces la nivel global).

Beneficiile unei diete mediteraneene

Noile descoperiri se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi cu privire la beneficiile unei diete mediteraneene. Această dietă a fost legată de rezultate bune pentru creier și sănătatea mintală, printre altele.

Un studiu din anii 1990 a constatat că trecerea la o dietă mediteraneană după un atac de cord a redus la jumătate toate cauzele mortalității.

Dar și dieta mediteraneană are limitări – cu cel puțin un studiu care subliniază că beneficiile sale pentru sănătate, mult apreciate, pot să nu fie eficiente pentru persoanele care nu își permit să cumpere alimente de calitate superioară.

Persoanele din studiu care au ținut o dietă asemănătoare mediteraneene au fost, de asemenea, mai predispuse să aibă studii superioare, să trăiască alaturi de alții, deci nu singuri, și să facă mai multă mișcare.

Între timp, un studiu din 2018 a indicat că concentrarea pe tipuri de alimente, mai degrabă decât pe porții, poate fi utilă pentru pierderea în greutate.

„Alegerea alimentelor sănătoase, cu conținut scăzut de calorii, a fost mai eficientă și mai durabilă decât simpla încercare de a rezista la porții mari de opțiuni cu calorii mai ridicate”, a spus atunci cercetătorul nutrițional Faris Zuraikat de la Universitatea Penn State.

Cercetătorii noului studiu avertizează că greutatea suplimentară prezintă în continuare riscuri pentru sănătate, iar consumul de alimente sănătoase este mai important decât greutatea pe care o aveți. Această cercetare a fost publicată în PLOS Medicine.

Adauga un comentariu