News Flash:

Contestatii pentru Curtea de Conturi

28 Februarie 2003
717 Vizualizari | 0 Comentarii
•Contestatiile ce vor fi prezentate astazi de conducerea SC Termo Service SA la Curtea de Conturi pornesc o disputa acerba intre cele doua institutii •Inspectorii financiari aduc acuzatii grave la adresa directorului Galca •Controlorii financiari afirma ca SC Termo Service SA a inregistrat pierderi de peste 6 miliarde lei •In replica, membri din conducerea firmei declara ca bilantul pentru anul 2002 nu a fost inca incheiat

Un adevarat razboi va incepe astazi intre Curtea de Conturi a judetului Iasi si conducerea societatii comerciale Termo Service SA, fosta Administratie de Cladiri, sectie a vechii RA Termoficare. Rezultatele unui control efectuat de inspectorii de la Curtea de Conturi la SC Termo Service SA constata o serie de ilegalitati grave in legatura cu gestionarea banilor platiti de ieseni pentru intretinere. In acelasi timp, o ciorna a obiectiunilor ce vor fi depuse astazi la sediul institutiei de control reprezinta un contraatac puternic al directorului Georgeta Galca. Facem precizarea ca aceasta ciorna a fost obtinuta in exclusivitate de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, ieri seara, tarziu, exact inainte de inchiderea editiei. Prezentam in continuare punctele de vedere ale celor doua institutii implicate intr-un adevarat razboi, ce are ca scop aflarea adevarului privind banii iesenilor.

Abaterile constatate de inspectorii de la Curtea de Conturi castiga in gravitate, in primul rand, pentru ca se refera la incarcarea nejustificata a listelor de plata a intretinerii, pentru o populatie si asa saracita. In controlul in cauza se afirma ca sume importante de bani platite de locatarii asociatiilor administrate de SC Termo Service SA au fost insusite necuvenit drept venituri pentru aceasta unitate.

Pierdere economica contestata

Inregistrand penalizari incasate in mod nejustificat ca venituri proprii, conducerea Termo Service SA a putut raporta un profit fictiv, in timp ce inspectorii financiari considera ca firma merge in pierdere. Astfel, pentru 2001, dand la o parte penalizarile inregistrate nelegal drept venituri, firma a avut pierderi 1,6 miliarde lei, in loc de un profit de 102.869 lei, asa cum a fost raportat. La 30 iunie 2002, in loc de un profit de declarat de 84.000 lei, daca se scad penalizarile inregistrate drept venituri, SC Termo Service SA a avut pierderi de 2,8 miliarde lei, care au ajuns pana la sfarsitul anului la 6 miliarde lei, dupa cum se arata in aceleasi acte de control.
In replica, in baza contestatiei ce urmeaza sa fie depusa astazi, este specificat ca momentul cand a inceput controlul a fost luna octombrie 2002, data la care bilantul contabil nu a fost finalizat pentru anul 2002. In aceste conditii, conducerea Termo Service SA afirma ca nu se poate trage, acum, concluzia, ca activitatea firmei a avut profit sau pierdere.

Indemnizatia

Directorul SC Termo Service SA este acuzat, conform actelor finalizate de control, ca a incasat o indemnizatie lunara de 20 % din salariul brut, pur si simplu pentru ca participa la sedintele Consiliului de Administratie. Potrivit inspectorilor de la Curtea de Conturi, numai administratorii din afara unitatii sunt remunerati cu o indemnizatie lunara de 20 % din salariul fix al directorului. Astfel, se poate afirma ca Georgeta Galca a incasat nelegal indemnizatii pentru participarea la sedintele Consiliului de Administratie, in valoare de 56 milioane lei: 13 milioane lei in anul 2001 si 42 milioane lei in 2002. Potrivit HG 794/2001, completata prin HG 248/1992, si in baza legii 31/1990, directorul general, directorul societatii si alti admnistratori din cadrul unei societati cu capital integral de stat pot beneficia, pe langa salariul fix brut, si de stimulente acordate din fondul de stimulare de pana la 10% din profitul ramas dupa plata impozitului. Mai mult, din contractul de performanta incheiat de Georgeta Galca cu Primaria municipiului Iasi, aceasta are dreptul la un salariu de baza de 11,6 milioane lei, indemnizatie de conducere de 25% din salariul de baza, spor de 25% din salariul de baza lunar si de un premiu anual de pana la 3 salarii lunare de baza dupa apobarea bilantului contabil, conditionat de realizarea criteriilor de performanta. Inspectorii financiari au considerat totusi ca firma a mers in pierdere si nu se poate spune ca au fost realizate si criterii de performanta.
Conform aceleiasi contestatii, ce urmeaza a fi finalizata astazi si depusa la Curtea de Conturi, este specificat ca inspectorii financiari au retinut gresit ca directorul Termo Service SA nu poate fi remunerat cu indemnizatia membrilor Consiliului de Administratie atata vreme cat, prin hotararea de Consiliu Local, Georgeta Galca face parte din Consiliul de Administratie al firmei. In plus, se afirma ca, pana la rezolvarea prezentei obiectiuni, directorul Galca a semnat un angajament scris prin care se obliga sa restituie aceste sume.

Platile la intretinere

In conditiile in care preturile la utilitati au crescut in ultimii ani, iar iesenii fac fata cu greu acestor cheltuieli, in anul 2001 listele de plata ale asociatiilor de locatari aflate sub administrarea Termo Service SA au fost incarcate in mod nejustificat cu 2,3 miliarde lei, afirmatie continuta in acelasi raport de control. Suma a fost inscrisa fictiv pe listele de plata, pentru ca unitatea in cauza nu are documente justificative. Dintre acestea, numai in luna ianuarie 2002, Termo Service SA a incasat 511 milioane lei. Sumele incasate de la locatari nu au nici macar corespondenta in lucrari executate sau prestate de unitate pentru asociatiile de locatari. Conducerea fostei Administratii de Cladiri a considerat ca acesti bani ar trebui inacasati drept xvenituri incasate in avansa, inregistrand banii intr-un cont cu aceasta denumire.
Conducerea Termo Service SA a justificat includerea nelegala a acestor sume pe listele de plata a intretinerii declarand ca intre momentul facturarii comisionului si cel al intocmirii facturilor este un decalaj de doua luni la preluarea protocolului (acest act se refera la preluarea activului si pasivului de la Termoficare- n.r.), decalaj care a disparut.

Comision in plus

Inspectorii financiari au constatat abateri si in ceea ce priveste managementul financiar al asociatiilor de proprietari sau de locatari ce consituie obiectul de activitate al Termo Service SA. Nu a fost organizata si nu a fost condusa contabilitatea pe fiecare asociatie de proprietari, iar incasarile si platile in numerar si prin banca au fost facute printr-un sistem financiar defectuos. Soldul din casa nu a fost individualizat pe fiecare asociatie. Conturile la banci, deschise in numele Termo Service SA pentru asociatii, nu au fost individualizate pe fiecare asociatie in parte. In aceste conditii, sume importante de bani au putut fi transferate din casieria destinata asociatiilor de proprietari in caseria proprie, pe baza unor dipozitii de plata. Astfel, s-a ajuns ca sumele transferate lunar drept comision cuvenit SC Termo Service SA au depasit cu mult valoarea comisionului datorat de asociatii, dupa cum considera inspectorii financiari. In februarie 2002, pe langa comisionul cuvenit de 1 miliard de lei, firma a incasat in plus 690 milioane lei. Tot prin aceeasi metoda, la sfarsitul anului 2002, s-au incasat in plus 768 milioane lei.
In replica, conducerea de la Termo Service SA afirma ca evidentele contabile pentru anul 2002, cand a inceput controlul, nu erau finalizate la acea data. In acest context, sumele ce trebuiau sa primeasca destinatii diferite, respectiv plata furnizorilor, comisionul, alte servicii catre asociatii, erau evidentiate pe parcursul anului financiar si erau platite dupa importanta si urgenta, urmand ca la sfarsitul anului aceste sume sa fie regularizate.
Avand in vedere importanta controlului efectuat de inspectorii financiari de la Curtea de Conturi la societatea comerciala Termo Service SA, vom reveni in editiile viitoare cu informatii suplimentare despre acest razboi ce are ca subiect banii iesenilor platiti la intretinere.
Constantin MAZILU
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014368 (s)