News Flash:

Continua jaful: Groparii Tepro

5 Ianuarie 2005
661 Vizualizari | 0 Comentarii
•Juristii societatii comerciale SC Ispat Tepro SA Iasi incearca dupa mai bine de un an de zile sa inregistreze schimbarea auditorului financiar •Firma care auditeaza Tepro SA in acest moment este aceeasi care tine evidentele economico-financiare ale Sidex SA Galati •Peste aproximativ o saptamana va avea loc un nou termen in litigiul dintre DGFPJ Iasi si Tepro SA

Schimbarea auditorului financiar al SC Tepro SA, al treilea de la data preluarii acesteia de catre LNM Holdings nu a fost inregistrata, asa cum ar fi fost legal si normal, la Oficiul Registrul Comertului de pe langa Tribunalul Iasi. Aceasta incredibila situatie apare dupa ce, fostii auditori, in speta SC ELF Expert SA si SC Expert Moldova SA, ambii din Iasi au criticat modul in care au fost gestionate activele societatii, in prima perioada a conducerii indiene. Replica a venit imediat, iar SC Expert Moldova SA a fost eliminata de la Tepro SA, fiind inlocuita cu SC Ernst & Young Assurance Services SRL, din Bucuresti, aceeasi societate care auditeaza SC Ispat Sidex SA Galati. In aceste conditii, este cel putin dubios modul in care conducerea societatii comerciale iesene a avut grija ca aceasta decizie a Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) a fost pusa in practica. In acest mod, decizia de schimbare a societatii de audit financiar a dat loc la multe interpretari in ceea ce priveste intentiile conducerii indiene. "La acel moment am considerat ca decizia a fost corecta si normala. A fost luata acum un an si ceva, cand au venit indienii la Tepro. Nu stiu daca a fost inregistrata schimbarea", a declarat ieri Mihai Anghel, reprezentantul SC Expert Moldova SA. Faptul ca, aceeasi firma care asigura auditul Tepro SA face acelasi lucru si la Sidex SA Galati, nu reprezinta un lucru spectaculos in conditiile in care, tranzactiile dintre cele doua firme sunt destul de cunoscute, despre care se spune ca ar fi total in detrimentul Tepro SA.

Afaceri dubioase

In acelasi timp, valoarea totala a materiei prime, constituita din zinc, banda metalica sau tevi mufe, provenite de la Sidex SA Galati, pe intreg parcursul anului 2004 au costat Tepro SA 60 de milioane Euro, ceea ce inseamna aproximativ 2.400 miliarde lei, sume de bani pe care Tepro SA nu le-a recuperat din vanzari. In schimb, cel mai mare contract a fost realizat la sfarsitul lunii ianuarie, adica exact in urma cu un an de zile, cand Tepro SA a cumparat, cel putin in acte, banda metalica de 53,94 milioane Euro, avand ca termen de plata 30 de zile lucratoare. In schimb, ca urmare a materiei prime livrate, Ispat Sidex SA a cumparat de la Tepro SA tevi metalice si deseu tehnologic fier vechi, in suma de doar aproximativ 1,2 milioane Euro. In aceste conditii, intrebarea care se pune firesc este legata de modul in care conducerea indiana scoate banii de la Tepro SA, datorita faptului ca, echitabilitatea intre cele doua unitati nu are loc, din moment ce, aproape 58 de milioane Euro au fost platiti de SC Ispat Tepro SA catre Galati. Tranzactiile respective au rolul de a ajuta fabrica din Galati, aflata intr-o situatie destul de dificila, in detrimentul fostei uzine Metalurgica, din care conducerea indiana stoarce cat de mult poate. In aceste conditii, auditorul financiar tace lasand lucrurile de la Tepro SA sa mearga anormal, dupa voia soartei si a conducerii indiene. In acelasi timp, exista zvonuri conform carora, fostii auditori financiari de la Tepro SA au fost dati afara pe motivul refuzului de a trece cu vederea unele aspecte negative din evidentele contabile ale fostei Uzine Metalurgica.

Un nou termen

Conducerea SC Ispat Tepro SA este obligata sa astepte solutionarea litigiului cu Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi de catre Curtea Suprema de Justitie, in ceea ce priveste datoriile de peste 500 de miliarde lei ale fostei Uzine Metalurgica la bugetul consolidat al statului. In acest dosar, instanta suprema a decis programarea unui nou termen pentru data de 14 ianuarie. Din informatiile detinute pana in prezent, reprezentantii DGFPJ Iasi nu contesta atat datoria cat procedura prin care SC Ispat Tepro SA sustine ca aceste datorii trebuiau sa fie radiate conform deciziei de majorare a capitalului social si a protocolului existent intre AVAS si MFP cu privire la preluarea de catre AVAS a actiunilor la SC Ispat Tepro SA, ca urmare a conversiei in actiuni a datoriilor la bugetul de stat. In acelasi timp, in ceea ce priveste aceste datorii cererile DGFPF Iasi sunt mai mult decat acoperite, in conditiile in care societatea ieseana a pierdut facilitatile acordate la data privatizarii, ca urmare a neachitarii datoriilor curente.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1227 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015816 (s)