News Flash:

Contorizarea apartamentelor

20 Februarie 1999
1610 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6822 RON (+0.0051)
USD: 4.0973 RON (+0.0171)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
•Intr-o perioada critica din punct de vedere economic, oamenii sint nevoiti sa-si restringa cheltuielile. Sistemul actual de plata al utilitatilor contravine intentiei consumatorilor de apa, energie electrica, energie termica, motiv pentru care se impuneau niste masuri.

Firmele specializate in producerea contoarelor au venit cu aceasta solutie, mult asteptata de consumatori, la momentul potrivit. Cei care au trecut cu vederea acest aspect, mai suporta si astazi pierderile inregistrate de regii, din cauza instalatiilor invechite si care trebuiesc inlocuite. Persoanele care au inteles ca primul pas spre economie s-ar putea face prin instalarea de contoare, de asemenea au simtit pe propriul buzunar daca au facut bine sau rau. Despre eficienta contoarelor, ne-a oferit mai multe amanunte Liviu Soldan, director al filialei iesene a SC CONTOR ZENNER ROMANIA SA, cel mai mare producator intern de aparate de masura.

R: - De ce ar trebui un consumator sa se contorizeze?
Liviu Soldan: - Dorinta tuturor este de a plati numai atit cit consuma. Acest deziderat se poate realiza numai masurind consumurile individuale de apa rece, apa calda si energie termica din apartamente.

- Cum vedeti posibila realizarea acestui deziderat?
- Primul pas spre decontarea corecta a consumurilor este montarea contoarelor de bransament, cu avizul furnizorilor locali de apa calda, apa rece si energie termica, deoarece decontarea cu acestia se face, deocamdata, numai direct cu asociatii de locatari/proprietari. Insa defalcarea precisa in cadrul asociatiei a facturii pentru apa rece si apa calda se face prin citirea contoarelor individuale din apartamente.

- Care este riscul consumatorilor care nu si-au montat un contor si nici nu au aceasta posibilitate?
- La apartamentele necontorizate individual, consumul de apa rece si apa calda se calculeaza prin scaderea consumurilor apartamentelor individual contorizate din consumul inregistrat de controlul de bransament, impartind apoi rezultatul la numarul total de persoane din fiecare apartament necontorizat (sistemul pausal).

- Cum se poate realiza repartizarea costurilor la incalzire termica?
- Consumurile cu incalzirea se repartizeaza intre locatari prin citirea vaporizatoarelor (repartitoare de costuri) montate pe toate radiatoarele existente in blocul contorizat la bransament pentru incalzire.

- Detaliati ce ar trebui sa faca un consumator pentru a-si monta astfel de contoare?
- Proprietarul/locatarul care doreste sa-si instaleze contoare in apartament va instiinta in scris comitetul asociatiei despre intentia sa, va contacta un instalator autorizat cu care va incheia un contract de montare a contoarelor individuale de apartament si va achizitiona din fonduri proprii echipamente de contorizare. El va confirma finalizarea lucrarii, prin semnarea unui proces verbal de receptie-punere in functiune impreuna cu instalatorul si in prezenta reprezentantului asociatiei (administratorul). In completarea documentatiei de montaj si punere in functiune, proprietarul/locatarul va mai pastra si buletinele de verificare metrologica a contoarelor. Totodata se va ingriji de efectuarea verificarilor metrologice legale la intervale de timp reglementate prin lege.
Contoarele vor fi insotite de aprobarea de model acordata de Biroul Roman de Metrologie Legala, certificata prin buletinul si marca (sigiliul) de verificare metrologica.

- Ce ar mai trebui sa faca asociatiile de proprietari sau de locatari pentru ca aparatele dvs. sa fie utilizate corect?
- Asociatiile de proprietari/locatari participa la receptia si punerea in functiune a contoarelor de apartament prin reprezentantul sau (de regula administratorul). Efectueaza citirea contoarelor de bransament si a celor individuale din apartamente, calculind cheltuielile corespunzatoare consumurilor efective inregistrate in apartamentele contorizate impreuna cu restul de cheltuieli pentru consumurile necontorizate repartizabile in sistem pausal pe numar de persoane. Asociatia de proprietari/locatari poate asigura efectuarea citirilor lunare si decontarea consumurilor aferente apartamentelor contorizate si prin agenti economici specializati, pe baza de contracte de prestari servicii.

- Cei care instaleaza apometrele trebuie sa aiba o pregatire speciala?
- Instalatorul care executa lucrarile de montare a contoarelor poate fi orice persoana juridica sau fizica care indeplineste urmatorele conditii:
a) Este autorizat pentru prestarea serviciilor de instalatii sanitare si de incalzire (are acest obiect de activitate prevazut in statutul sau).
b) Are autorizatie de la Biroul Roman de Metrologie Legala.
c) Are capacitatea de a intocmi documentatia tehnica minimala de executie si de a executa lucrarile conform normelor tehnice si a reglementarilor legale in vigoare.
d) Incheie cu proprietarul/locatarul beneficiar un contract de executie a lucrarilor, in care va prevedea clauze referitoare la garantie, eventual la service, verificari, remedieri in postgarantie, daca partile convin astfel. Dupa caz, se mai pot prevedea lucrari de intretinere si reparatii la instalatiile existente in apartament.
e) Sigileaza cu sigiliu propriu montajul executat.
Sfatuim ca montarea contoarelor sa fie facuta numai de persoane autorizate pentru a elimina riscurile ce apar la montaj si pentru a garanta lucrarile.

- Spuneti-ne mai exact cum se face citirea contoarelor?
- Dupa incheierea contractului intre instalator si beneficiar, instalatorul va efectua lucrarile de montaj a contoarelor in apartamentul proprietarului/locatarului. Finalizarea si punerea in functiune se certifica prin procesul verbal de montare si punere in functiune. Asociatia poate opta pentru una din urmatoarele forme de colectare a informatiilor referitoare la indecisii contoarelor:
a) Citirea lunara de catre societatea care asigura service-ul contoarelor, cu verificarea periodica de catre asociatie.
b) Citirea lunara de catre o persoana special desemnata de catre asociatie.
c) Citirea lunara de catre proprietar/locatar (autocitire) si un control periodic de verificare efectuat de catre asociatie.
Citirea contoarelor individuale din apartamente se face in aceeasi zi in care se efectueaza si citirea contoarelor de bransament.
Indiferent de modalitatea convenita pentru citirea contoarelor, persoana care face citirile va transmite administratorului asociatiei o NOTA DE CITIRE A CONTOARELOR care va contine urmatoarele informatii:
a) Datele de identificare a persoanei care a facut citirea.
b) Date de identificare a proprietarului/locatarului (nume, prenume, adresa).
c) Indexul vechi, indexul nou si diferenta dintre cele doua citiri, pentru fiecare contor montat (identificat prin seria de fabricatie).
d) Data citirii si semnatura (plus stampila unitatii in cazul in care citirea s-a efectuat de catre o persoana juridica).

- Considerati ca sint un client care nu este 100% convins si dvs. trebuie sa-mi explicati de ce sistemul vechi de contorizare, in special cel referitor la energia termica, nu mai este eficient.
- Daca mai multe blocuri sint racordate la acelasi punct termic, consumul total de energie termica inregistrat in punctul termic, se repartizeaza pe fiecare bloc in parte, proportional cu cota-parte de suprafata echivalenta termic a corpurilor de incalzire din acel bloc in raport cu cea a tuturor blocurilor alimentate de la aceeasi sursa de caldura.
Conditiile diferite de racordare, de exploatare si de dezechilibrare hidraulica si termica a instalatiilor impun necesitatea contorizarii consumului de caldura la fiecare bransament si implicit renuntarea la sistemul pausal de repartizare a consumurilor intre blocuri.
In prezent, repartizarea cheltuielilor de incalzire a apartamentelor cit si a spatiilor din folosinta comuna se repartizeaza tot in sistem pausal, proportional cu cota-parte indiviza care revine fiecarui proprietar din proprietatea comuna, fara a stimula initiativele individuale de reglare a instalatiei interioare si de economisire a energiei.
Datorita sistemului constructiv al instalatiilor de incalzire, realizat printr-o distributie bitubulara verticala, aplicarea sistemului clasic de contorizare pentru fiecare corp de incalzire este, poate, nerentabila.

- In tot ceea ce faceti urmati un model care s-a mai aplicat in Europa sau v-ati sincronizat direct la normele europene?
- Pentru a corecta aceasta situatie in care s-au aflat si alte tari europene, in urma unor cercetari si experimentari cu bune rezultate s-au realizat sisteme de urmarire si postalcul sezonier a consumurilor reale din apartamente si de repartizare echitabila a acestora.
In acest sens au fost adoptate norme europene privind procedurile de repartizare a cheltuielilor de incalzire in functie de consumul efectiv individual, respectiv echipamentele de contorizare individuala adecvate (repartitoare de costuri).
Acest sistem functioneaza in toate tarile Europei Centrale.

- Ce recomandati asociatiilor de locatari/proprietari care au montate contoare de energie termica la nivel de bransament al blocului?
- Recomandam asociatiilor de proprietari-locatari care au montate contoare de energie termica la nivel de bransament al blocului, sa contracteze cu firme specializate servicii de montare a repartitoarelor de caldura, de asemenea de urmarire si calcul a repartizarii consumurilor pe apartamente.
La blocurile contorizate (la nivel de bransament) care sint dotate cu sisteme de repartitoare de caldura, asociatia de locatari este obligata sa recalculeze la sfirsitul sezonului de incalzire cotele reale de cheltuieli pe apartamente si sa efectueze astfel o regularizare a incasarilor lunare din lunile corespunzatoare.
In acest scop, asociatiile de proprietari/locatari vor contracta serviciile aferente cu o firme specializata si autorizata care va asigura aplicarea sistemului de decontare a consumurilor pe baza repartitoarelor de energie termica, furnizind astfel datele necesare.

- Si acum o ultima intrebare: care este sloganul firmei dvs.?
- Sloganul este: "deoarece fiecare picatura conteaza!"

Puteti considera ca acum sint un sustinator al ideii de a masura consumul de apa rece, apa calda si energie termica din apartamentul meu.
Vom reveni si cu alte amanunte referitoare la acest subiect si la firma CONTOR ZENNER.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1723 (s) | 21 queries | Mysql time :0.024933 (s)