National

Contrabanda, evaziune si contrafacere la mai multe societati comerciale. DIICOT a intrat pe fir

Publicat: 26 iun. 2015
1
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, au efectuat la data de 26 iunie 81 de perchezitii domiciliare si la sediile sociale ale unor societati comerciale de pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, contrafacere si contrabanda.

Vezi si Perchezitii DIICOT la Iasi si Vaslui. Contrabandisti retinuti de politie

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca incepand cu anul 2013 s-a constituit un grup infractional organizat, format din cetateni turci si romani, care a operationalizat pe raza municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, un mecanism evazionist complex constand in crearea unor lanturi de tranzactionare artificiale prin interpunerea unor societati comerciale cu comportament de tip „fantoma” sau „tampon” infiintate sau preluate de catre persoane usor de controlat si manipulat in scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializarii pe piata interna a produselor importate in sistem CARGO (imbracaminte, incaltaminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenti, produse plastice etc.) de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran si Taiwan.

Un alt palier al activitatilor infractionale realizate de gruparea coordonata de catre liderii gruparii, prin lantul de firme controlate, a vizat comercializarea „la negru” a marfurilor importate pe baza de comanda in regim Cargo din Turcia, China sau Taiwan catre comercianti din Bucuresti. Pentru a nu atrage atentia organelor fiscale in eventualitatea unui control, descarcarea de gestiune a marfurilor se realiza prin livrari fictive catre alte societati comerciale controlate de catre grupul infractional sau prin simularea unor livrari intracomunitare catre societati inexistente de pe teritoriile altor state. De asemenea, din probele administrate a mai rezultat implicarea gruparii infractionale si in contrafacerea unor produse destinate curateniei respectiv detergenti. Astfel, prin intermediul societatilor controlate, au fost importate din Turcia importante cantitati de detergenti de calitate inferioara care, ulterior, erau reambalate in pungi de 10 kg, inscriptionate cu o marca cunoscuta si comercializate pe piata interna ca fiind produse autentice.
Valoarea prejudiciului adus bugetului de stat de catre grupul infractional organizat, precum si de catre beneficiarii circuitului economic fraudulos, este in valoare aproximativ 140.000.000 lei. Totodata, in cadrul aceleiasi actiuni, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Constanta impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul S.C.C.O. Porturi Maritime au efectuat un numar de 5 perchezitii domiciliare pe raza judetului Constanta. La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse, in vederea audierii un numar de 65 de persoane. Actiunea a fost efectuata impreuna cu inspectori antifrauda din cadrul A.N.A.F. – D.G.A.F. Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Informatii ?i Protectie Interna. Actiunea a fost realizata cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie „Vlad Tepes” a Jandarmeriei. Facem precizarea ca pe intreg parcursul procesului penal, suspectii si inculpatii beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie.
Comentarii
  • Cam tot pe acolo „opera” si Hadrian Nastase, mentorul lui Ponta. Din lista asta: Turcia, China, Pakistan, Iran si Taiwan, lipseste, mai nou, Azerbaidjan…Probabil, in scurt timp, va apare si statul asta deosebit de atractiv pentru Ponta. Deh, la oameni noi, tarisoare noi !

Adauga un comentariu