Actualitate

Contraceptia de urgenta

Publicat: 26 aug. 2009

Afisat 10.08

Este o metoda de contraceptie, care se poate folosi dupa ce contactul sexual a avut loc; se mai numeste si contraceptie post-coitala; contraceptia cu pilule folosita in urma cu 10-15 ani se numea contraceptia „de a doua zi” (morning-after pili). Actioneaza in principal prin blocarea ovulatiei si/sau prin alte mecanisme care impiedica nidarea (modifica motilitatea trompelor uterine, modifica reactivitatea endometrului). Nu intrerupe evolutia unei sarcini deja aparute. Eficienta metodei este mai mica decat a altor metode contraceptive folosite in mod obisnuit. Ea nu trebuie folosita cu regularitate in locul altor metode.
Eficienta este cu atat mai mare, cu cat metoda se foloseste mai repede dupa contactul sexual neprotejat.
Daca femeia doreste, poate incepe folosirea unei metode de contraceptie imediat dupa ce a luat contraceptia de urgenta, de exemplu prezervative sau spermicide, sau poate evita contactele sexuale pana cand va incepe sa utilizeze metoda pe care o prefera (de exemplu pilule sau contraceptiv injectabil, pentru care este bine sa astepte venirea menstruatiei; astfel se exclude si o eventuala sarcina, aparuta in urma esecului contraceptiei de urgenta).

Efecte secundare dupa contraceptia de urgenta cu pilule

– Greturi; se pot prescrie antiemetice, care se vor lua cu o ora inaintea fiecarei doze si la 4 – 6 ore dupa dozele de pilule; se recomanda femeii sa manance dupa ce aluat pilulele;
– Varsaturi; daca apar la mai putin de 2 ore dupa luarea pilulelor, este nevoie de repetarea administrarii;
– Sangerari usoare la cateva zile dupa luarea pilulelor; nu sunt periculoase;
– Menstruatia poate sa apara mai devreme sau mai tarziu fata de data asteptata; acest lucru nu reprezinta un pericol, dar daca trec mai mult de 4 saptamani de la folosirea metodei si nu apare menstruatia sau aceasta este modificata (flux foarte redus, durerei neobisnuite) este posibila o sarcina.

Contraceptia de urgenta

– Femeia a avut un contact sexual neprotejat;
– Femeia a avut un contact sexual impotriva vointei ei;
– Femeia utilizeaza o metoda de contraceptie, dar aceasta a esuat; de exemplu: prezervativul s-a rupt, diafragma a alunecat din vagin inaintea celor 6 ore, DIU a fost expulzat, pilulele au fost varsate la mai putin de 1 ora dupa administrare;
– Femeia nu a utilizat corect metoda de contraceptie; de exemplu: a ramas fara pilule sau a uitat sa le ia, a intarziat administrarea unei noi doze de contraceptiv injectabil, a facut spalatura vaginala la mai putin de 6 ore dupa folosirea unui spermicid etc.

Sursa: www.romedic.ro
Comentarii
Adauga un comentariu