Eveniment-Social

Contract de 40 de milioane de euro la CJ! A fost desemnat operatorul statiilor de transfer si al instalatiilor de sortare, compostare si tratare a deseurilor

Publicat: 15 mai 2019
1

@ Autoritatile judetene au atribuit un contract de cateva zeci de milioane de euro pentru operarea statiilor de transfer si a instalatiilor de sortare a deseurilor din judet @ Contractul face parte dintr-un proiect mai amblu derulat de Consiliul Judetean

Recent, a fost desemnat operatorul statiilor de transfer si al instalatiilor de sortare compostare si tratare a deseurilor. În urma licitatiei, asocierea Sorain Cecchini Techno Espana Slu- SC Iasicon SA-SC Edil Industry SRL fost declarata câstigatoare. În urmatorii cinci ani, prestatorul va asigura operarea si administrarea statiilor de transfer a deseurilor de la Ruginoasa, Baltati si Hârlau, sortarea deseurilor municipale în statiile Ruginoasa, Tutora si Hârlau, precum si compostarea deseurilor verzi si tratarea mecano-biologica a celor reziduale în cadrul statiei de la Tutora. Valoarea contractului este de aproximativ 40 de milioane de Euro.

Transferul deseurilor va fi asigurat prin Statia de la Ruginoasa care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Baltati de 17.000 tone/an si cea de la Hârlau, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectata pentru a deservi orasele Hârlau si comunele Deleni si Scobinti, integrata în Sistemul de Management Integrat al Deseurilor (SMID), fiind realizata prin alt proiect.

Vezi si: Noi pasi pentru implementarea proiectului SMID in judetul Iasi

"Sortarea deseurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10.000 de tone anual si la Tutora, unde capacitatea statiei a fost extinsa de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Initial, aceasta a fost construita doar pentru sortarea deseurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iasi. Deseurile verzi vor fi transformate în compost în statia de la Tutora, aceasta asigurând prelucrarea a 10.000 de tone anual, apoi reintroduse în circuitul economic. Tot aici se va realiza si tratarea mecano-biologica a deseurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeseurile, înaintea depozitarii. Statia de prelucrare de la Tutora este construita pe acelasi amplasament cu cea de sortare si cu depozitul unde va fi stocat si materialul biostabilizat rezultat. În urma tratarii mecano-biologice se obtin deseuri biostabilizate-folosite ca material de acoperire zilnica în cadrul depozitului si deseuri uscate cu potential energetic-utilizate drept combustibil alternativ în instalatiile de producere a cimentului. Deseurile reziduale care nu pot fi valorificate sunt transferate în depozitul ecologic", au aratat reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

Proiectul "Sistem de Management Integrat al Deseurilor în judetul Iasi" a fost finantat prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare estimata de peste 306 milioane lei (69 milioane euro). Acesta are drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de management al deseurilor în judetul Iasi, în vederea îmbunatatirii calitatii mediului.

Adauga un comentariu