Local

Contract uriaș oferit în 10 minute după încheierea ședinței de Consiliu Local. O firmă cu lipeală în zona metropolitană Iași a prins potul cel mare de la primărie – FOTO

Publicat: 24 dec. 2020
Contract uriaș oferit în 10 minute după încheierea ședinței de Consiliu Local. O firmă cu lipeală în zona metropolitană Iași a prins potul cel mare de la primărie - FOTO
Grigore Corciova, primarul din comuna Schitu Duca din zona metropolitană Iași, a oferit un contract generos chiar imediat după încheierea ședinței de Consiliu Local unei firme apropiate

Situație bizară la o primărie din zona metropolitană Iași. Imediat după încheierea ședinței de Consiliu Local, Primăria din Schitu Duca a oferit o serie de contracte generoase din fonduri publice unor apropiați. Un contract privind pietruirea mai multor drumuri comunale a ajuns la o firmă cu lipici la primăriile din jurul Iașului. Un alt contract legat de iluminatul public a fost prins de un consilier local din altă comună ieșeană. Întreaga afacere a fost parafată în timp record

Afaceri incredibile din fondurile guvernamentale derulate la Iași. O firmă abonată la contractele cu primăriile din zona metropolitană Iași a prins un pot pe final de an într-o manieră incredibilă. Firma Lis Affair, gestionată în acte de Petronela Ștefan, a primit 150.000 lei de la Primăria comunei Schitu Duca pentru a pietrui mai multe drumuri comunale. Petronela Ștefan este fiica lui Ionel Ștefan, cel care a avut societatea Ștef Comserv SRL, o altă firmă care a fost abonată la banul public.

În baza unei Hotărâri de Guvern de săptămâna trecută, comuna Schitu Duca a beneficiat de 416 mii lei pentru cheltuieli de funcționare. Primarul Grigore Corciova a convocat la începutul acestei săptămâni o ședință de Consiliu Local pentru a putea băga banii în conturile primăriei. Doar că imediat după finalul ședinei de CL, primarul a dispus alocarea a 150 de mii de lei din acei bani pentru pietruirea drumurilor. Și asta fără a mai trece proiectul prin procedurile necesare de avizare.

Pont la primăria din zona metropolitană Iași. Firma gestionată de Petronela Ștefan a dat lovitura pe final de 2020

Ședința de Consiliu Local a avut loc luni, 21 decembrie 2020, cu începere de la ora 15:00. La ora 16:10, după finalizarea ședinței, primarul comunei a semnat pentru alocarea a 150 de mii de lei pentru un contract de achiziție și împrăștiere balast pe drumurile din localitate. 100 mii lei pentru achiziția balastului, iar 50 mii lei pentru manoperă. Contractul a ajuns direct la Petronela Ștefan. Culmea, utilajele deja erau pregătite.

„În mod normal, oferta trebuie să fie publicată cu 3-4 zile înainte. Este și un termen de contestație de 48 de ore, trebuie și oferte de la mai multe societăți de profil. Nu s-a respectat legea achizițiilor publice. Se fură bani ca în codru. E jaf la drumul mare. Solicit ca inspectorii Curții de Conturi să se autosesizeze. Nu am văzut așa ceva în 16 ani de primărie. Este inadmisibil”, a menționat Mihai Mihalache, consilier local în comuna Schitu Duca.

Firma administrată de Petronela Ștefan a prins și alte contracte la primăriile PNL din jurul municipiului Iași.

Jumătate de miliard de lei vechi pentru a schimba becurile din comuna Schitu Duca

Și asta nu este tot. În aceeași ședință de Consiliu Local s-a dispus alocarea a 45 de mii de lei pentru reparații curente la iluminatul public din comuna aflată în zona metropolitană Iași. Contractul s-a derulat în aceleași condiții ca și cel legat de balast. Acești bani au ajuns la Marcel Șerban, consilier local PNL în Țigănași.

„S-au dat acești bani doar pentru a se schimba câteva fire de la lămpi în comună. Acestea sunt afacerile derulate de primarul comunei Schitu Duca pentru cei de la partid. Voi sesiza Curtea de Conturi și în acest caz. Nu cred că banii publici pot ajunge să fie cheltuiți în asemenea hal, fără a se respecta vreo procedură legală. Este total în afara legii”, a mai spus Mihai Mihalache.

Contracte beton pentru Petronela Ștefan în zona metropolitană Iași. Firma se află în insolvență

Firma Lis Affair SRL a avut ceva probleme și a ajuns în insolvență. Petronela Ștefan nu s-a împiedicat de acest lucru și a derulat mai multe afaceri cu primării din zona metropolitană Iași, în special cu cele conduse de primari PNL. De pe urma acestor contracte a scos sume destul de frumușele. Nici actualul primar PNL al comunei Schitu Duca nu a văzut vreo problemă, deși obiectivul nu a respectat toți pașii prin SEAP.

„Contractul a fost încheiat marți. Noi am avut ședință luni, 21 decembrie 2020. Contractul a fost dat a doua zi. A fost vorba despre piatră de 90-100 mii lei. Nu cred că sunt probleme”, a precizat Grigore Corciova, primarul comunei Schitu Duca.

În schimb, Petronela Ștefan nu a vrut să vorbească despre acest subiect.

„Nu pot vorbi acum. Ne auzim un pic mai târziu?”, a susținut Petronela Ștefan.
Adauga un comentariu