Mama si copilul

Contractiile: cand sunt normale si cand nu

Publicat: 05 mart. 2013
7
Contractiile sunt parte din scenariul unei sarcini, insa, in unele cazuri, ele sunt si motiv de ingrijorare. Afla din articolul nostru cum sa deosebesti contractiile normale de cele cu risc si cand prevestesc travaliul!
Contractiile uterine nasc numeroase intrebari in randul femeilor insarcinate. „Cand apar?”, „Cat dureaza?”, „Cum le recunosc? „, „Cand trebuie sa intru in panica?”, „Cand anunta travaliul?” Sa incepem cu putina anatomie! Uterul, care este constituit in cea mai mare parte dintr-un muschi, este locul unde se produc contractiile in diverse momente, cum ar fi perioada ovulatiei, dupa un contact sexual, dar mai ales in sarcina. Pe tot parcursul celor noua luni, uterul „lucreaza”, antrenandu-se pentru travaliul. Iata de ce este firesc sa resimti, chiar din primele saptamani de sarcina, o incordare a muschilor uterului. Cu toate acestea insa, multe gravide nu experimenteaza aceste contractii, ci doar pe cele din timpul travaliului.
Apar involuntar sau dupa efort
Contractiile normale, care nu ar trebui sa ingrijoreze, sunt cele care pregatesc uterul pentru nastere. Acestea poarta numele de contractii Braxton Hicks sau de „travaliu fals” si se recunosc dupa urmatoarele caracteristici: apar la intervale neregulate, nu cresc in intensitate, nu sunt dureroase si pot disparea daca gravida isi schimba pozitia, daca merge sau daca se relaxeaza. Atata vreme cat nu sunt dureroase si nici regulate, astfel de contractii nu pun niciun pericol sarcina, chiar daca numarul lor este de 10-15 pe zi. Contractiile Braxton Hicks pot aparea involuntar sau ca urmare a unui efort fizic (mers rapid, urcarea scarilor, ridicarea de obiecte grele, statul indelung in picioare), dupa un contact sexual sau din cauza stresului, a deshidratarii si a emotiilor puternice. La cele mai multe gravide, contractiile Braxton Hicks apar mai ales seara. Ca sa le domolesti, poti incerca sa: te intinzi pe partea stanga (pentru a evita compresia venei cave), respira profund, fa o baie calda (nu fierbinte!), pentru a te relaxa.
Pot anunta un avort
Inainte de 37 de saptamani de sarcina, contractiile pot reprezenta insa si o amenintare de avort sau de nastere prematura. Astfel, mergi de urgenta la medic in cazul in care contractiile apar mai des pe patru intr-o ora, sunt insotite de presiune in zona pelvisului si de durere in partea de jos a spatelui, daca apar sangerari vaginale si daca se incetinesc miscarile fetale (mai putin de zece in doua ore). La spital, medicul va efectua o serie de investigatii, precum tocografia (masurarea contractiilor uterine cu ajutorul unor centuri elastice sensibile la presiune, care se monteaza pe abdomenul gravidei), ecografia transvaginala (pentru masurarea lungimii colului uterin; acesta se scurteaza inaintea nasterii) si un test din secretiile vaginale (determinarea fibronecitinei fetale), pentru evaluarea riscului de nastere prematura. In functie de gravitate, gravida poate ramane la spital pana la momentul nasterii.
Travaliu sau alarma falsa?
Pentru ca in luna a noua este posibil sa ai si contractii Braxton Hicks, probabil te intrebi cum le deosebesti de cele care anunta adevaratul travaliul. Momentul nasterii este precedat de unele semne. Printre acestea se numara durerile asemanatoare cu cele menstruale, presiunea abdominala, pierderea dopului gelatinos si ruperea membranelor (care insa nu se produce la toate gravidele) si aparitia contractiilor. Acestea din urma se deosebesc de contractiile normale prin urmatoarele caracteristici: apar la intervale regulate (la inceput la 20-30 de minute, iar acest interval scade), sunt mai lungi (pana la 70 de secunde) si sunt dureroase, iar disconfortul dat de ele nu cedeaza la modificarea pozitiei. In cazul in care contractiile apar la interval de 5 minute, nu mai este niciun dubiu: nasterea va surveni cat de curand. (sursa: clicksanatate.ro)
Adauga un comentariu