Secretele istoriei

Contributiile aduse in domeniul fizicii de catre Ernst Karl Abbe

Publicat: 23 ian. 2015
3

Ernst Karl Abbe (n. 23 ianuarie 1840, Eisenach — d. 14 ianuarie 1905, Jena) a fost un fizician german, care a elaborat teoria formarii imaginilor in microscop si a adus contributii fundamentale la teoria si la constructia instrumentelor optice.

Impreuna cu Otto Schott si Carl Zeiss, a pus bazele opticii moderne.

Nascut intr-o familie modesta, inca din tinerete dovedeste o reala inclinatie catre stiinta. A urmat Scoala Reala de la Eisenach, apoi si-a continuat studiile la Jena si Göttingen, unde, in 1861, si-a luat doctoratul in matematica.

In 1871 se casatoreste cu Else Snell, fiica matematicianului si fizicianului Karl Snell, care i-a fost profesor.

Vezi si Viata celebrului fizician Otto Stern

In 1878 devine director al observatorului astronomic de la Jena, iar in 1889 membru al Academiei Bavareze de Stiinte.

Vezi si Povestea fizicianului Karl Manne Georg Siegbahn

Contributiile sale vizeaza cu precadere optica. Astfel, intr-o carte publicata in 1874, realizeaza primul proiect de refractometru. Studiind materialele transparente, introduce o constanta de material numita coeficient de dispersie (care ulterior va fi denumit si numarul lui Abbe). I se atribuie, de asemenea, formula rezolutiei unui instrument optic, conform careia aceasta marime fizica este proportionala cu lungimea de unda a radiatiei luminoase si invers proportionala cu indicele de refractie al spatiului-obiect.

Cercetarile sale au avut ca obiectiv si optica practica, domeniu aflat pe atunci la inceput si caruia Abbe, in special prin studiul asupra microscoapelor, i-a dat un puternic avant. Astfel, inca din perioada cand era profesor la Jena, este invitat de Carl Zeiss sa colaboreze pentru perfectionarea instrumentelor optice fabricate de acesta, ca in cele din urma sa ajunga coproprietar al firmei Carl Zeiss AG. De altfel, in 1884, impreuna cu industriasii Otto Schott si Carl Zeiss, pune bazele fabricii de sticla Jenaer Glaswerke Schott & Genossen, iar in 1891 pe cele ale Fundatiei Zeiss.

Ernst Abbe a construit o multime de aparate si instrumente optice, printre care: primele microscoape (bazate pe teoria difractiei), primele instrumente de masuratori optice, fotometrul spectral pentru raze infrarosii, microscopul electric, telescopul astronomic etc.

Printre alte contributii ale sale in domeniul tehnicii optice putem enumera: realizarea condensorului optic (dispozitiv care permite ameliorarea calitatii imaginii), studii privind eliminarea aberatiei geometrice si realizarea unui nou tip de prisma ce ulterior ii va purta numele (prisma lui Abbe).

Adauga un comentariu