News Flash:

Contributiile pentru pensii pot fi obtinute prin executare silita

7 Mai 2008
954 Vizualizari | 0 Comentarii
• Pentru prima data, angajatorii vor vira catre fondurile de pensii private obligatorii, prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doua procente din contributiile angajatilor pentru pensie • Pentru neachitarea la timp a obligatiilor de plata reprezentand contributiile de asigurari sociale, sunt prevazute majorari de intarziere si chiar masuri de executare silita in vederea incasarii sumelor cuvenite • Angajatorii care nu au respectat prevederile legale privind declararea si plata contributiilor de asigurari sociale vor fi sanctionati duri de lege

Pentru prima data, angajatorii vor vira catre fondurile de pensii private obligatorii, prin Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), doua procente din contributiile angajatilor pentru pensie. In urmatorii opt ani, cota de contributie va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, pana la 6 la suta din salariul brut, explica Mediafax. Termenul limita pentru plata primelor contributii catre fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, aferente lunii martie, este 20 mai, conform normelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Fiecare angajat care a aderat sau care a fost repartizat la un fond de pensii private obligatorii devine astfel proprietar asupra banilor stransi prin virarea, luna de luna, a unei parti din contributiile datorate sistemului de asigurari sociale, se mai arata in comunicatul primit de catre Mediafax. Potrivit normei, contributia la fondul de pensii este parte din contributia individuala datorata de asigurat la sistemul public de pensii si se vireaza de catre platitor in aceleasi conditii si la aceleasi termene cu cele stabilite pentru contributia de asigurari sociale. Lunar, pana cel tarziu la data de 20 a lunii urmatoare celei in care au fost depuse declaratiile nominale, CNPAS vireaza, pentru fiecare fond de pensii, de la bugetul asigurarilor sociale de stat, suma reprezentand contributiile la fondurile de pensii private. La depunerea declaratiilor nominale de catre angajatori, casele judetene de pensii verifica corectitudinea intocmirii acestora, solicitand angajatorilor corectarea eventualelor erori semnalate, dar si retransmiterea declaratiilor corectate pana la termenul legal de depunere, prevazut de lege. Declaratiile nominale corecte depuse in termenul prevazut de lege, precum si cele corectate, retransmise in acelasi termen, se prelucreaza si se valideaza de casele judetene de pensii, pana la data de intai a fiecarei luni. In situatia depunerii unor declaratii rectificative, CNPAS va efectua eventuale regularizari catre fondurile de pensii, fara a depasi insa termenul maxim de sase luni de la data contestarii acestor situatii.

Executare silita pentru intarziere

Pentru neachitarea la timp a obligatiilor de plata reprezentand contributiile de asigurari sociale, sunt prevazute majorari de intarziere si chiar masuri de executare silita in vederea incasarii sumelor cuvenite. Lunar, pana cel tarziu la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost depuse declaratiile nominale, CNPAS transmite catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) informatii privind declaratiile nominale ale angajatorilor si viramentele efectuate catre fondurile de pensii private. Mai departe, ANAF, prin organele fiscale subordonate, va coordona activitatea de identificare a situatiilor in care angajatorii nu au respectat prevederile legale privind declararea si plata contributiilor de asigurari sociale, dispunand masurile sanctionatorii prevazute de lege. In urma campaniei de aderare la Pilonul II, numarul salariatilor inscrisi si validati a atins 4.156 milioane persoane. Cele mai multe adeziuni revin ING Fond de Pensii, 1,38 milioane persoane, urmata de Allianz-Tiriac Pensii - 1,06 milioane persoane, Generali - 389 mii, Aviva - 305 mii si Interamerican - 263 mii. Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, a estimat ca valoarea contributiilor pentru Pilonul II in 2008 se va ridica la 300 milioane Euro.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1398 (s) | 22 queries | Mysql time :0.031459 (s)