Actualitate

Control financiar la „Anghel Saligny”

Publicat: 17 nov. 2000

Grup Scolar „Anghel Saligny” Iasi va fi controlat „la sange”. Ancheta declansata initial pentru a stabili legalitatea acordului incheiat intre scoala si inspectorul Dumitru Purtuc a scos la iveala mari nereguli legate de conducerea liceului. „Dupa primele cercetari putem spune ca exista o serie de nereguli la Grup Scolar xAnghel Salignyx: contracte de inchiriere fara avizul inspectoratului si probabil vom descoperi mai multe. Vom incepe un control de gestionare de fond la liceul in cauza, care va dura aproximativ doua saptamani. In urma rezultatelor acestui control vom decide cine si cum va fi sanctionat”, a spus Petru Diaconu, economist in cadrul Controlului Financiar Intern al ISJ Iasi.
Cel mai vizat este Adrian Marcu, directorul Grupului Scolar „Anghel Saligny” Iasi, banuit de comiterea a mai multor ilegalitati. In ceea ce-l priveste pe Dumitru Purtuc, inspector de discipline tehnice in cadrul ISJ Iasi, acesta a fost propus pentru „atentionare scrisa”, prima sanctiune din Statutul Personalului Didactic. „Inspectorul Dumitru Purtuc a apelat la Grup Scolar xAnghel Salignyx pentru efectuarea unor lucrari de terasamente si fundatii. Dorea sa construiasca un garaj pe un teren in Tatarasi. El a facut o cerere catre Grup Scolar xAnghel Salignyx prin care solicita ca o grupa de elevi de la scoala de ucenici sa execute aceste lucrari contracost. Scoala a fost de acord cu aceasta cerere si, timp de trei zile, 14 elevi din clasa a IX-a de la ucenici au lucrat pentru inspectorul Dumitru Purtuc. Elevii au carat pamantul din cinci gropi, dar nu ei au sapat si gropile respective. De asemenea, elevii au turnat betonul intr-una din gropi. Inspectorul Dumitru Purtuc a achitat devizul intocmit de scoala pentru cele trei zile de munca. Legal, inspectorul Dumitru Purtuc nu a comis nici un prejudiciu. Un ordin al ministrului Andrei Marga permite grupurilor scolare sa presteze servicii catre persoane fizice, elevii si maistrii urmand sa desfasoare lucrarile in timpul orelor de instruire practica. Deci, legal nu exista nici o disfunctie”, a mai spus Petru Diaconu. Totusi, comisia de ancheta a ISJ Iasi a propus sanctionarea inspectorului Dumitru Purtuc, luand in considerare aspectul moral al problemei. „Nu este moral ca un inspector de discipline tehnice sa apeleze la un grup scolar de profil si sa ceara elevi pentru prestari de servicii. De aici apar suspiciuni si ideea ca lucrand in invatamant ar fi dorit sa profite de pe urma statutului sau. Atentionarea scrisa data inspectorului Dumitru Purtuc va fi discutata si votata in Consiliul de Administratie al ISJ Iasi, care va decide si daca persoana in cauza merita sau nu sa fie sanctionata”, a spus Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi.
Aceasta a precizat ca va trimite o circulara in toate grupurile scolare din Iasi prin care acestea vor fi avertizate ca pe viitor sa nu mai incheie contracte de prestari servicii cu persoane angajate in invatamant.
Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu