Actualitate

Controversatul Stefan Vuza a cumparat combinatul Somes Dej cu banii pe care i-ar folosi sa isi cumpere tigari

Publicat: 29 iul. 2018
1

Omul de afaceri Stefan Vuza a cumparat combinatul Somes Dej la pret de tigari, dupa ce, in urma cu cativa ani, l-a bagat in insolventa. Potrivit surselor de pe piata financiara clujeana, Vuza ar fi platit pe activele combinatului mai putin de un milion de euro, in situatia in care pretul initial de vanzare a fost de aproximativ opt milioane de euro. Inainte de a intra in insolventa, omul de afaceri a avut grija ca Somes Dej sa se indatoreze fata de firmele din grupul Serviciile Comerciale Romane, patronat de Stefan Vuza.

SC Chimcomplex, una dintre societatile care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Romane, grup patronat de Stefan Vuza, a cumparat activele combinatului Somes Dej aflat in insolventa de aproximativ trei ani de zile. Daca, initial, pretul de vanzare era de aproximativ opt milioane de euro, acum activele combinatului au fost vandute pentru mai putin de un milion de euro. ”S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti a fost declarata castigatoarea licitatiei pentru achizitia pachetului 1 din activele Somes Dej, incheind cu succes toate punctele strategiei de investitii si dezvoltare pentru anul 2016, in conformitate cu aprobarile AGA. Platforma Somes cuprinde 40 ha de teren si constructii industriale, la care se adauga serviciile adiacente: statii tratare ape, statii electrice, depozite, depou CFR, infrastructura rutiera, etc. (…) Pe directia afacerilor specifice fostului combinat Somes, respectiv productia de celuloza si hartie, echipa de management Chimcomplex a finalizat negocierile cu un partener de specialitate din domeniu, iar dupa un an de investitii va reporni impreuna cu acesta, in prima etapa, fabrica de hartie unde va angaja in total pe ambele divizii  400 salariati. Grupul SCR va emite ulterior un comunicat referitor la istoria insolventei Somes si cauzele ei, comunicat ce va ajuta la informarea corecta a celor interesati”, arata un comunicat al reprezentantilor Serviciilor Comerciale Romane (SCR).

Jongleriile lui Vuza
Pentru a nu lungi curiozitatea celor interesati de insolventa combinatului, trebuie mentionat ca insolventa a fost ceruta chiar de cumparator, adica omul de afaceri Stefan Vuza, prin intermediul unei societati din cadrul SCR. Inainte de a intra in insolventa, sefii Somes Dej de la data respectiva, care erau ”locotenentii” lui Vuza, au avut grija sa indatoreze societatea fata de companiile din cadrul SCR. Inainte de a intra in insolventa si, ulterior, in faliment, principalul actionar al combinatului era SC A1 Impex, o companie din cadrul Serviciilor Comerciale Romane.

Printre ultimele contracte incheiate de SC Somes Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Somes Dej a cumparat de la SC A6 Impex (societate controlata tot de Vuza prin SCR) o hala de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a imprumutat Somes Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte avand ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalitati. Prin intermediul contractului cu numarul 1935/14.08.2012, Somes Dej se imprumuta tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un imprumut deja contractat. Cu alte cuvinte, inainte de a intra in insolventa, Somes Dej se indatoreaza fata de propriul patron. Insa aceasta actiune de bagare in insolventa a Somes Dej este cu bataie lunga. In urma cu cinci ani, SC Sinterom Cluj Napoca a cerut insolventei firmei A1 Impex, o societate prin care Vuza detinea SC Somes Dej. Inainte de asta, SC Somes Dej SA a imprumutat 3 milioane de lei o alta societate detinuta Vuza, SC Uzuc SA Ploiesti. La cateva luni dupa semnarea acestui contract de imprumut, in 09.07.2010, in cadrul unei sedinte a actionarilor Sinterom, s-a prezentat pentru aprobare situatiile financiare ale societatilor A1 Impex Cluj Napoca si A1 Impex. Dupa doar cateva zile, Sinterom a cerut intrarea in insolventa a SC A1 Impex, insa fara a preciza nici un alt detaliu referitor la acest lucru.

 

A cumparat Somes Dej pe bucati
In 2014, potrivit raportarilor de atunci, cifra de afaceri a Somes Dej scazuse de la 6 milioane lei la 2,1 milioane lei in primul semestru al anului 2013, iar pierderile au avansat de la 2,6 milioane lei la 6,3 milioane lei. Ulterior, combinatul a intrat in insolventa, iar pentru ca planul de reorganizare nu a fost “viabil”, lichidatorul judiciar, la sfarsitul anului 2013, a decis ca afacerea trebuie sa intre in faliment. Insa, ”salvarea” combinatului a venit de la Stefan Vuza. SC Uzuc, o societate ploiesteana din cadrul Serviciilor Comerciale Romane, a hotarat atunci sa cumpere o parte din activele Somes Dej.

“Aproba achizitionarea in bloc a tuturor activelor apartinand SC Somes SA Dej, (inclusiv active apartinand Sectiei Celuloza si Hartie), mai putin activul “Baraj”, singur sau in orice forma de asociere cu potentiali investitori, conform metodei si procedurilor stabilite de catre administratorul judiciar, in masura in care SC Uzuc SA castiga licitatia organizata in acest sens, la pretul de maxim 5 milioane de euro. Aproba garantarea acestui credit cu garantii reale imobiliare de rang I. Mandateaza Consiliul de Administratie in vederea identificarii unei/unor banci, pentru contractarea creditului, negocierii conditiilor de creditare si stabilirea garantiilor mobiliare precum si pentru semnarea contractului de credit/contractelor de garantie”, arata o minuta din 24 ianuarie a hotararii AGA a Uzuc. Inainte de a adopta aceasta hotarare, compania Uzuc si-a prelungit un contract de credit in suma maxima de 3 milioane de euro si a aprobat contractarea unui credit in valoare maxima de 1,5 milioane de euro de la Volksbank Romania.

“Puii” lui Vuza
Omul de afaceri clujean, cu o avere estimata de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controleaza direct sau prin interpusi SC Sinterom, Federatia Romana de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploiesti, SC A4 Borzesti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamt, SC Uzuc Ploiesti, SC Somes Dej, SC Chimcomplex Borzesti, SC Iasitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Pitesti, si este actionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Romane.

A treia a fost cu noroc!
In cadrul procesului comercial al combinatului dejean, cererea de insolventa a fost respinsa de trei ori pentru ca magistratii au considerat ca toti actionarii din cadrul somes Dej trebuie sa fie de acord cu inceperea acestei proceduri, nu doar actionarul majoritar, in spatele caruia se afla afaceristul Stefan Vuza.

“Fiind o societate comerciala pe actiuni, intentia debitoarei (Somes Dej, n.red.) de a fi supusa procedurii insolventei (avand in vedere consecintele unei nereusite a reorganizarii societatii comerciale) nu poate fi luata la nivel societar decat printr-o hotarare a adunarii generale a actionarilor, nefiind vorba despre o operatiune necesara pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii ce cade in competenta administratorului/consiliului de administratie”, arata magistratii in motivarea respingerii declansarii procedurii de urgenta.

Sursa: gazetadecluj

Adauga un comentariu