News Flash:

Conturi blocate la SIF II Moldova

6 Iunie 2006
1147 Vizualizari | 0 Comentarii
•Actuala Societate de Investitii Financiare II Moldova, fosta FPP II Moldova, are conturile blocate de stat din cauza unor creante vechi ale fondului •Reprezentantii SIF Moldova sustin ca actiunea statului este neintemeiata si ca unele dintre biletele la ordin aflate in litigiu au fost anulate de instantele judecatoresti

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis in cursul zilei de ieri blocarea conturilor la Societatea de Investitii Financiare (SIF) II Moldova. Оn vederea reglementarii modalitatii de achitare a obligatiilor de plata pe care Fondul Proprietatii Private II Moldova, actuala SIF II Moldova, le are fata de AVAS, rezultate din avalizarea (garantia оnscrisa de catre o persoana fizica sau juridica care se angajeaza sa achite contravaloarea unei unui bun sau sume - n.r.) unor bilete la ordin emise, in perioada anilor 1995-1996 in favoarea fostei Bancorex SA, de debitori AVAS, a fost semnat un protocol care prevedea achitarea integrala a contravalorii unor bilete la ordin, оntr-o perioada scurta de timp, precum si clarificarea de catre AVAS si SIF Moldova asupra unor aspecte privind unele bilete la ordin. Avand оn vedere ca acest protocol a fost respectat partial de catre SIF Moldova, AVAS a declansat procedura de executare silita, prin comunicarea titlului executoriu оn suma de 7,614 milioane dolari americani. Urmare a comunicarii titlului executoriu, SIF Moldova a achitat suma de 800 mii de dolari americani. Pentru diferenta, AVAS a instituit poprirea conturilor deschise de societatea de investitii financiare la banca comerciala la care au fost identificate disponibilitati suficiente pentru оncasarea integrala a contravalorii sumei оnscrise оn ordinul de poprire. "Desi are o hotarare definitiva si irevocabila, AVAS a oferit SIF Moldova posibilitatea esalonarii la plata a sumei datorate, varianta care nu a fost acceptata de conducerea societatii", sustin reprezentantii AVAS.

Replica SIF

Conducerea SIF II Moldova sustine ca blocarea conturilor de catre AVAS este nejustificata. "Informam actionarii SIF Moldova SA ca s-au primit din partea AVAS 12 instiintari prin care ni se aduce la cunostinta ca vom fi actionati in instanta pentru recuperarea sumelor a 12 bilete de ordin avalizate de fostul FPP II, respectiv doua bilete la ordin in valoare de 550 mii marci germane, 7 bilete la ordin in valoare de 4,38 milioane dolari si 3 bilete la ordin in valoare de 6,2 miliarde ROL. Mentionam totodata ca intentia AVAS de a deschide noi litigii pentru aceste bilete la ordin o consideram total nejustificata, avand in vedere ca aceste bilete la ordin au fost anulate de catre instantele judecatoresti, prin hotarari definitive si irevocabile, SIF Moldova fiind exonerata de obligatia ce decurge din avalizarea acestora. Precizam ca nu sunt constituite provizioane pentru aceste sume pretinse de AVAS in conditiile metionate", sustine Sorin Mihail Turtoescu, presedintele SIF II Moldova intr-un comunicat.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1416 (s) | 22 queries | Mysql time :0.019141 (s)