Scriitori

Convingerile politice ale lui Ioan Slavici

Publicat: 08 ian. 2015
3

Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, Siria, comitatul Arad, d. 17 august 1925, Crucea de Jos, judetul Vrancea) a fost un scriitor, jurnalist si pedagog roman, membru corespondent (din 1882) al Academiei Romane.

In pragul primului razboi mondial a fost director al ziarului Ziua din Bucuresti, subventionat cu fonduri germane si austro-ungare. A sustinut, alaturi de regele Carol I, neutralitatea Romaniei. Solutia preconizata de Slavici era neutralitatea, insa, daca ar fi existat temerea unei victorii rusesti, atunci a considerat oportuna intrarea Romaniei in razboi de partea Puterilor Centrale. In anul 1916, dupa ce Romania a intrat in razboi de partea Antantei, Slavici a fost arestat si intemnitat la fortul Domnesti, iar manuscrisele i-au fost confiscate si apoi pierdute. La 28 septembrie 1916 a fost pus in libertate de autoritatile romane intrucat nu a putut fi incadrat in prevederile legii spionajului, iar din actele de urmarire penala „nu rezulta nimic compromitator.“

A ramas la Bucuresti in timpul ocupatiei germane, unde a fost redactor al Gazetei Bucurestilor. In aceasta calitate a criticat panslavismul precum si pe aliatii francezi si englezi. Despre regele Ferdinand I a scris ca ar avea drept sfatuitori doar „Minciuna, Clevetirea si Prostia.“

Vezi si Relatia Miteei Kremnitz cu Eminescu

In 19 martie 1917 a conchis ca sunt „vrednici de cea mai aspra osanda“ oamenii politici care au incalcat traditia de secole de alianta cu Curtea de la Viena. In 1918 a evidentiat faptul ca inca din secolul al XVIII-lea Austria si Prusia au tinut in frau expansiunea ruseasca, altminteri toti romanii ar fi avut soarta celor din Basarabia.

Vezi si Ion Minulescu – aprecieri critice

Slavici a exprimat pareri antisemite, spunand, de exemplu, in lucrarea sa Soll si Haben – Chestiunea Ovreilor din Romania (Bucuresti, 1878) ca evreii ar fi o ”boala” si ca ar trebui aruncati in Dunare.

Articolele scrise de Slavici impotriva evreilor, pe tot parcursul vietii sale, au facut ca el sa fie citat consistent in Raportul Final al Comisiei Internationale asupra Holocaustului in Romania (coordonat de Elie Wiesel, in 2004), ca ”sursa principala” a antisemitismului din anii ’30-’40 ai secolului al XX-lea.

Adauga un comentariu