Destinatii turistice

Copenhaga, capitala eco

Publicat: 22 feb. 2012
9

Andersen, Hamlet, vikingi – cam asta stiam despre Danemarca inainte s-o vizitez. Sa vezi insa ce-am descoperit.

As putea sa ma prefac ca eu conduc metroul – asta a fost a doua impresie legata de Copenhaga, capitala daneza, cand am constatat ca garniturile sunt telecomandate si ca te poti aseza fix in spatele parbrizului, sa admiri galeriile luminate impecabil. Prima impresie o traisem deja din avion, uitandu-ma pe gemulet, pe cand survolam fasia de Mare Baltica dintre Danemarca si Suedia si ma minunam privind fermele de turbine eoliene, plasate direct in mare. Sunt cu zecile, daca nu cu sutele si produc o cincime din necesarul de energie al tarii. O cincime foarte „verde”, completata de o multime de solutii hi-tech care imbina designul cu economia de energie. De exemplu, piramidele din sticla care apar din loc in loc pe trotuar, cu roluri multiple: te anunta ca te afli in preajma unei statii de metrou si asigura, concomitent, iluminarea partial naturala a galeriei in zona statiei. Si mai sunt si frumoase!

Atractiile turistice ale orasului sunt toate frumoase insa: palatul Amalienborg, Opera, statuia Micii Sirene, Centrul de Design, Galeriile Illum, Christiania – Insula Hipiotilor. Marturisesc cinstit ca, dintre cele enumerate, singurele pe care le-am vazut   de departe – sunt Opera si spinarea Micii Sirene. Dar am vazut altele, ce mi s-au parut mai interesante. Danemarca, la fel ca si celelalte tari scandinave, pare a fi intr-o efervescenta demografica; pretutindeni vezi numai copii. Drept pentru care multe atractii turistice sunt pe gustul familistilor. Si eu eram in vacanta cu familia, asa ca ãobiectiveleÓ noastre au fost: Bakken – cel mai mare parc de distractii din Danemarca; Tivoli – cel mai vechi parc de distractii din lume; Acvariul – locul unde poti mangaia pestisorii si puii de crab cu mana ta si unde vezi pe viu cum pestii piranha devoreaza prada oferita la masa de pranz. Si neaparat gradina zoologica – tocmai a implinit 150 de ani, orasul e plin de reclame, iar cozile de la intrare sunt si ele respectabile.

Pentru pasionatii de istorie, recomand o vizita de o zi in oraselul Roskilde, aflat la nici o ora distanta cu trenul; poti vizita catedrala unde se incoroneaza (si se inmormanteaza) regii Danemarcei si Muzeul Vikingilor. Cu exceptia vizitei la Roskilde, te poti deplasa cu bicicleta in deplina siguranta. Pistele sunt pretutindeni, foarte late, uneori mai aglomerate decat banda de masini, iar doamnele cu fusta si tocuri pe doua roti sau copiii de scoala primara sunt aparitii obisnuite.

Sursa: unica.ro
Adauga un comentariu