Actualitate

Copiii cu HIV/SIDA au primit medicamente de 20.000 dolari de la Ambasada Austriei

Publicat: 07 iun. 2000

•Administratia publica locala nu a miscat nici un deget pentru a-i ajuta

Ambasada Austriei a trimis ieri la Iasi medicamente antiretrovirale pentru copiii cu HIV/SIDA, in valoare de 20.000 de dolari. Banii au fost adunati impreuna cu Fundatia Caritas din Austria, dupa o discutie cu coordonatorul Programului pe Moldova, prof. dr. Vasile Luca. Tratamentul lunar al unui bolnav necesita in jur de 20 de milioane de lei, iar medicatia primita prin aceasta donatie nu este suficienta pentru toti pacientii. „Este insa un prim pas. Daca si administratia locala s-ar implica pentru a-i ajuta pe acesti bolnavi, ar fi foarte bine”, au declarat reprezentantii Ambasadei Austriei. Se stie deja ca, pana acum, reprezentantii administratiei locale nu au miscat nici un deget pentru persoanele cu HIV/SIDA, desi legea permite acest lucru.
La ora actuala, prin acest program sunt tratati bolnavii din judetele Iasi, Braila, Galati, Bacau, Neamt, Suceava, Botosani si Vaslui. De anul trecut, din luna octombrie, de cand programul national HIV/SIDA a inceput sa fie finantat de catre Casa de Asigurari Sociale de Sanatate, banii alocati bolnavilor cu HIV/SIDA sunt insuficienti, din cauza bugetului redus al casei.
Conform adresei nr. C/20 ianuarie 2000, Spitalul Clinic de Boli Infectioase a instiintat Casa de Asigurari ca necesarul de buget pentru Programul SIDA, pe anul 2000, este de 70,3 miliarde lei, dupa socotelile Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, din cadrul Ministerului Sanatatii. De fapt, necesarul real pentru bolnavii de SIDA este de peste 114 miliarde lei, adica de 11 miliarde lei lunar – de aproape 10 ori mai mare decat cel primit. Numai judetul Iasi are nevoie, pentru acest an, de 15,6 miliarde lei.
La ora actuala, intreaga Moldova are 1836 de bolnavi cu HIV/SIDA, din care 1665 sunt copii. Cei mai multi sunt din judetul Bacau – 621 de persoane, urmat de Neamt – 309 bolnavi si de Iasi – 305 bolnavi (287 copii).
Cristina HURDUBAIAloading...

Adauga un comentariu