Secretele istoriei

Copiii din Grecia antica

Publicat: 19 feb. 2014
3
La nasterea unui baiat era obiceiul sa se atarne la usa dinspre strada o ramura de maslin, iar la nasterea unei fetite, o coroana cu panglici de lana. Dupa cateva zile de la nastere avea loc ceremonia de purificare [atat nasterea cat si moartea erau considerate de greci ca fiind momente impure, evenimente care „pangaresc„] atunci cand in mod simbolic noul nascut era “prezentat” flacarii focului din camin. Apoi tatal il lua in brate – semn ca il recunostea ca fiul sau legitim. Dupa care, toti membrii familiei ii aduceau noului nascut un dar.

Vezi si Povestea zeilor greci

Daca tatal nu-l recunostea, sau daca familia nu avea mijloace sa-l creasca, copilul era parasit intr-un loc public, lasat cui voia sa-l ia; si de obicei se gasea cine sa-l ia si sa-l creasca; daca nu de altceva, cel putin ca sa-l vanda mai tarziu ca sclav.

Vezi si Teatrul in Grecia antica
Daca nu se gasea nimeni sa-l ia, il lua statul, si copilul era crescut pe spezele statului – fapt pentru care el urma apoi sa despagubeasca statul, altminteri putea sa ramana sclav. Dar, cel putin la Atena si mai ales in perioada clasica, abandonarea unui nou-nascut era un fapt rar – iar nu un fapt curent, ca in Sparta.

sursa: Ovidiu Drimba, Istoria culturii si civilizatiei,  vol.III, Ed. Saeculum, Bucuresti, 2003/istoriiregasite
Adauga un comentariu