National

Copiii din Romania, victime ale coruptiei din spitale

Publicat: 02 apr. 2012

La un sfert de secol dupa ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din Romania lui Nicolae Ceausescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale coruptiei endemice, intrucât „medicii refuza sa lucreze fara mita”, comenteaza The Independent in editia electronica. O unitate de cardiologie dotata cu echipamente ultramoderne de la Spitalul Marie Curie din Bucuresti nu a tratat nici un copil de când a fost deschisa, deoarece personalul care ar trebui sa lucreze cu aceste dispozitive asteapta sa primeasca mita, scrie The Independent.

Potrivit cotidianului britanic, care prezinta mai multe cazuri in acest sens, doctorul Catalin Cirstoveanu a lansat o „cruciada pentru salvarea copiilor care vin pentru ingrijiri” la aceasta unitate a Spitalului Marie Curie, transportându-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi tratati de doctori care nu cer mita. El duce o „lupta epuizanta si solitara impotriva unei culturi a coruptiei” intr-o tara in care „chirurgii cer mita pentru a salva viata bebelusilor”, comenteaza The Independent, adaugând ca acesta e motivul unei rate a mortalitatii duble fata de media UE.

„Pentru a fi sincer, (coruptia) este atât de inradacinata in sistemul nostru, incât este cu adevarat dificil sa fie eliminata”, a declarat pentru publicatie ministrul roman al Sanatatii, Ladislau Ritli.

Pacientii din România, tara membra UE, discuta frecvent despre „bursa mitei”, chirurgii obtinând de la câteva sute de euro in sus pentru o operatie, in timp ce anestezistii primesc o treime din suma, stabilita in functie de cât isi poate permite bolnavul, scrie publicatia. Asistentele medicale primesc câtiva euro de fiecare data când administreaza medicamente.

Potrivit publicatiei, obtinerea unui certificat in vederea efectuarii unei operatii in strainatate poate costa intre câteva sute si câteva mii de euro, in functie de medic. „Statul român pare ca nu vrea sa faca nimic in acest sens”, subliniaza The Independent.

Sumele oferite ca mita in România insumau aproximativ 750.000 de euro pe zi in 2005, conform unui raport al Bancii Mondiale (BM), scrie cotidianul precizând ca date mai recente nu sunt disponibile.loading...

Adauga un comentariu