Secretele istoriei

Copiii legionarilor inchisi de comunisti i-au scris lui Iohannis: Nu ne puneti in situatia de a fi considerati din nou, copii de banditi

Publicat: 22 mai 2016
3

Cativa din copiii legionarilor care au fost condamnati din motive politice pe vremea comunismului i-au scris presedintelui Klaus Iohannis. Motivul: respingerea asa-numitei legi antilegionare, pe care Parlamentul a adoptat-o recent, scrie activenews.ro.

Iata textul scrisorii deschise trimisa pe adresa redactiei:

Stimate Domnule Presedinte,

Subsemnatii suntem urmasi ai fostilor detinuti politici condamnati de regimul comunist. Parintii nostri au platit cu multi ani de inchisoare crezul lor crestin si anticomunist. Au fost batuti, torturati, umiliti, supusi unui regim de exterminare fizica, pentru apartenenta la diferitele structuri ale Miscarii Legionare si pentru ideile lor, care nu mai corespundeau realitatii instalate in Romania cu ajutorul tancurilor sovietice. Au fost numiti „banditi”, „dusmani ai poporului”, „naparci”, atat in timpul detentiei cat si dupa eliberare. Au fost transformati din oameni in simple numere de identificare, li s-a interzis dreptul de a se ruga Lui Dumnezeu, li s-a taiat orice legatura cu familia, s-a incercat sub toate formele frangerea principiilor si dezumanizarea lor. Toata lupta satanica a comunismului nu a dat roade, desi traumatizati si bolnavi, parintii nostri au iesit din detentie neinvinsi si au continuat sa isi traiasca viata – atat cat le-a mai fost dat – cu frica de Dumnezeu si cu dragoste de tara.

Vezi si Legionarii in perioada postbelica

In toata suferinta lor nu au fost singuri, familiile noastre fiind la fel de persecutate chiar daca nu se aflau in temnite. Intemnitarea fiecarui detinut politic a insemnat suferinta, durere si lipsuri pentru intreaga sa familie. Bunicii nostri au trait durerea de a-si vedea copiii in temnite si unii dintre ei au murit fara sa stie daca va exista vreodata eliberare sau dreptate pentru copiii lor. Mamele noastre au trecut printr-un calvar greu de inchipuit: stigmatizate, alungate din case si servicii, au fost obligate sa isi creasca singure copiii fara sa stie daca sotul mai traieste sau daca va reveni vreodata acasa. Nici noi, copiii, nu am avut o copilarie obisnuita. Desi inconjurati de dragostea familiilor noastre am crescut ca „fii de banditi” avand un dosar „patat”. Cu totii pastram in suflet imaginea parintelui imbatranit inainte de vreme, cu urmele suferintei fizice pe fata si trup, cu bolile cauzate de regimul de detentie. Pastram in minte insa si imaginea demnitatii si a moralitatii parintilor nostri care au refuzat sa isi compromita principiile si constiinta.

Astazi, la 25 de ani de la caderea comunismului, suntem iarasi pusi in situatia de a fi considerati copiii unor infractori. Mamele noastre, cele care inca mai traiesc, sunt iarasi in situatia de a fi sotiile unor infractori. Nu este cu putinta sa existe un stigmat vesnic pentru fostii detinuti politici care au facut parte din Miscarea Legionara. Parintii nostri ne-au crescut si educat in dragoste de neam si de biserica. Ne-au invatat sa fim demni, sa ne iubim aproapele si sa iertam gresitilor nostri asa cum si ei iertasera pacatele tortionarilor lor. Parintii nostri nu au fost nici infractori si nici criminali si nici pe noi nu ne-au invatat sa fim infractori si criminali. Cu toate astea sunt reincriminati pentru un crez politico-social pentru care si-au ispasit deja pedeapsa data politic de justitia comunista.

Dupa 25 de ani de libertate va trebui sa explicam copiilor nostri ca bunicii lor au redevenit peste noapte infractori? Timp de 25 de ani le-am povestit despre eroismul bunicilor lor si despre lupta lor anticomunista ca astazi sa fie cu totii scosi in afara legii prin includerea legionarismului in nomenclatorul infractiunilor?

Vezi si Cele zece porunci ale Miscarii Legionare

Le-am explicat copiilor nostri ca suferinta, lupta si jertfa data de parintii nostri nu a fost inutila, ca dupa 1989 poporul si statul roman au inteles sa indrepte nedreptatea comunista facuta asupra lor. Le-a fost recunoscut statutul de luptatori anticomunisti, comunismul a fost condamnat public chiar de la tribuna Parlamentului, s-au ridicat monumente in memoria lor in jurul carora se organizeaza anual comemorari, s-au publicat mii de carti cu memorialistica din detentie, s-au infiintat institute de cercetare a istoriei recente, se organizeaza sapaturi arheologice pentru identificarea fostilor detinuti politici ingropati in gropile comune, Biserica Ortodoxa Romana ii pomeneste la fiecare Sfanta Liturghie pe cei „cazuti pe toate campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, pentru libertatea si demnitatea noastra”, reprezentantii Bisericilor Ortodoxa, Greco Catolica, Romano Catolica si ai tuturor cultelor religioase din Romania participa la comemorarile oficiate in memoria lor pe tot cuprinsul tarii, in ultimii ani a crescut considerabil cultul popular al „sfintilor din inchisorile comuniste” etc.

Ce le vom spune acum copiilor nostri? Ca sunt nepoti de infractori si ca anticomunismul, mai ales practicat de un membru al Miscarii Legionare, inseamna pentru totdeauna infractiune? Refuzam categoric sa ne dezicem de principiile invatate de la parintii nostri si sa fim corecti politic, dar incorecti moral. Copiii nostri au dreptul sa stie ca sunt nepoti de eroi si de luptatori anticomunisti. Ce se va intampla cu demnitatea neamului nostru daca scoala, societatea si institutiile sale vor accepta transformarea unor eroi in infractori?

Conform modificarilor aprobate de Parlamentul Romaniei pentru OUG 31/2002 ar trebui sa revenim la situatia din timpul comunismului cand discutam despre cele patimite de parintii nostri doar in interiorul caselor noastre, mereu sub interdictia de a vorbi cu strainii despre asta. Practic legea nu ne mai da voie sa vorbim tinerelor generatii despre ei si despre lupta lor, sa le distribuim cartile de memorialistica, sa ii comemoram public in fata mormantului sau a monumentului ridicat in cinstea lor etc. Nu ne putem dezice de parintii nostri si nici nu vrem sa ii invatam pe copiii nostri sa se rusineze de inaintasii lor.

Domnule Presedinte, pentru dreptatea si memoria parintilor nostri, care astazi nu se mai pot apara, pentru suferinta noastra, a „copiilor de banditi”, dar mai ales pentru dreptul la libertate de constiinta si informatie al copiilor nostri si al tuturor generatiilor ce vin dupa noi, va rugam sa nu promulgati modificarile la OUG 31/2002.

Va rugam sa primiti expresia consideratiei noastre,

Preot Marius Visovan – Fiul profesorului Aurel Visovan, detinut politic timp de 16 ani, trecut prin infernul reeducarilor de la Pitesti

Ileana Voicescu – profesor si Irina Gordon – medic.Fiicele Parintelui Constantin Voicescu, detinut politic timp de 12 ani, trecut prin incercarea de reeducare de la Targu Ocna

Gelu Mocanu – inginer. Fiul filologului Sebastian Mocanu, detinut politic timp de 21 ani

Mihnea Gheorghiu – inginer pensionar.Fiul functionarilor Georgeta si Dan Gheorghiu, detinuti politic timp de 5 si respectiv 10 ani

Doina Gheorghian – geolog pensionar.Fiica Anei Chirulescu Iordache, detinuta politic timp de 3 ani

Cornelia Cios – pensionar.Fiica avocatului Bartolomeu Livezeanu, detinut politic timp de 15 ani

Alina Calinescu – functionara.Fiica profesorului Nicolae Calinescu, detinut politic timp de 17 ani, trecut prin infernul reeducarilor de la Pitesti si a inginerei chimiste Viorica Stanuletiu Calinescu, detinuta politic timp de 6 ani

Olga Blanaru Iordanescu – inginer pensionar.Fiica inginerului Vasile Blanaru, detinut politic timp de 3 ani

Maria Oancea.Fiica comerciantului Alexandru Ionescu, detinut politic timp de 5 ani

Gabriela Motei.Fiica fostilor detinuti politic Mircea si Constanta Motei, intemnitati timp de 18, respectiv 10 ani

Adauga un comentariu