Local

Copiii paralizati sau bolnavi de SIDA sint condamnati la analfabetism

Publicat: 17 feb. 1999

•legislatia in vigoare nu permite decit absolvirea a patru clase primare
•in Iasi doar doi elevi invata la domiciliu

In judetul Iasi exista doua cazuri de copii care urmeaza scoala la domiciliu. Este vorba de doi elevi din ciclul primar, ambii bolnavi de SIDA. Cazul Iasminei Calinciuc care a fost mult mediatizat in presa locala. Un alt caz este cel al uni baietel de la Scoala nr.1, infectat cu HIV. Micutul a fost respins de colectiv si chiar de invatator, in momentul aflarii bolii. „Au fost doua-trei solicitari pentru invatamintul la domiciliu si toate au fost pentru clasele I-IV. Prima solicitare a venit din partea familiei Calinciuc. O a doua solicitare a fost cea a copilului infectat cu HIV de la Scoala nr.1, cu dificultati de acceptare in colectiv. In ambele situatii am aprobat imediat”, a declarat Camelia Gavrila, inspector general al ISJ Iasi.

Dupa absolvirea clasei a IV-a, copiii nu au nici o sansa sa urmeze in continuare scoala. In contextul modificarilor majore din intreg sistemul educational si nu in ultimul rind a dezvoltarii invatamintului la distanta, nimeni nu s-a gindit pina acum sa creeze baza legala pentru asigurarea educatiei la domiciliul pentru elevii defavorizati.

La ora actuala nu exista decit un singur ordin emis de fostul ministru al Educatiei Nationale, Liviu Maior, care prevede pregatirea la domiciliu a copiilor cu handicap motor si a celor bolnavi de SIDA. Ordinul se refera insa doar la clasele I-IV. Conform acestuia, invatatorul, cu aprobarea inspectorului general, poate fi degrevat de orele de la scoala unde este titular transferindu-si norma de 16 ore/saptamina la domiciliul copilului. In contextul in care la nivelul tarii sint zeci de copii cu handicap motor grav, care nu se pot deplasa la scoala, nu exista nici o reglementare oficiala pentru invatamintul gimnazial si liceal la domiciliu.

„Nu am avut solicitari pina acum pentru invatamint la domiciliu la ciclul gimnazial si liceal. De altfel, este si foarte dificil la clasele V-VIII, unde se predau atitea discipline. Pentru copiii cu handicap locomotor avem scoli speciale si Centrul Scolar Ion Holbana. Aici sint cadre specializate. Oricum, la gimnaziu si la liceu nu putem sa mergem cu acceptul acestui invatamint la domiciliu pentru un numar foarte mare de elevi”, a mai precizat Camelia Gavrila. In cazul unor astfel de solicitari, profesorii ar trebui remunerati la plata cu ora, lucru respins de majoritatea cadrelor didactice.loading...

Adauga un comentariu