Mama si copilul

Copiii sufera de diabet deoarece tatii mananca de la fast-food

Publicat: 10 dec. 2010
7

Tatii trebuie sa acorde o importanta sporita dietei alimentare asemeni viitoarelor mame. Potrivit unui studiu realizat recent, tatii care consuma constant mancare tip fast-food determina cresterea riscului de aparitie al diabetului la copii. Initial cresterea incidentei diabetului zaharat la copii a fost pusa pe seama cresterii cazurilor de obezitate. Diabetul zaharat creste riscul aparitiei de boli cardiace, accident vascular cerebral si a unor complicatii care pot determina amputarea membrelor.

Totodata, diabetul zaharat scurteaza speranta de viata cu 10 ani. Cercetatori australieni si americani au folosit pentru hrana sobolanilor tineri de sex masculin o dieta bogata in grasimi. Acestia au fost imperecheati cu femele sanatoase, iar cercetatorii au urmarit, apoi, starea de sanatate a puilor.

Puii de sex feminin au dezvoltat diabet inainte de a ajunge la pubertate, avand concentratia dubla de glucoza in sanga, fata de cei nascuti din parinti care au avut o dieta normala. In cazul lor, nivelul de insulina era produs la jumatate, conform raportului din revista Nature. Desi studiul a inclus doar puii de sobolan de sex feminin, se presupune ca si cei de sex masculin ar fi putut fi afectati in acelasi mod.

Concluzia ar fi ca alimentele grase, determina schimbari subtile al ADN-ului din lichidul seminal al sobolanilor, care cauzeaza probleme metabolice generatiilor urmatoare. Margaret Morris, de la University of New South Wales din Sydney, a declarat pentru revista New Scientist:Daca vor fi intalnite efecte similare si la oameni, se impune necesitatea – si in cazul barbatilor – respectarii unui regim alimentar sanatos si a unei greutati corporale optime”.

Acest lucru trebuie facut nu doar pentru sanatatea persoanei in cauza ci si pentru sanatatea generatiei viitoare. Dr. Iain Frame, de la British charity Diabets UK, considera ca rezultatele obtinute pe sobolani ar putea fi utilizate si in cazul oamenilor si ar trebui sa conduca la imbunatatirea starii de sanatate a persoanelor care manifesta un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Adauga un comentariu